Interview
Læsetid: 4 min.

Et Danmark uden Mikkel Hansen ville være fladt. Med ham rykker vi lige en hylde op

I de kommende uger bliver der afholdt VM i herrehåndbold i Danmark. Formand for landsholdets fanklub, Sally Ottilie Jacobsen, har taget ferie for at kunne se de danske kampe
I en håndboldkamp sker der noget fra første minut. Det er ikke som en 0-0-kamp i fodbold, hvor man bagefter tænker: Okay, der blev mit liv lige 90 minutter kortere, siger Sally Ottilie Jacobsen.

I en håndboldkamp sker der noget fra første minut. Det er ikke som en 0-0-kamp i fodbold, hvor man bagefter tænker: Okay, der blev mit liv lige 90 minutter kortere, siger Sally Ottilie Jacobsen.

Privatfoto

Moderne Tider
12. januar 2019

— Hvem er Danmarks bedste spiller?

»Det er selvfølgelig Mikkel Hansen. Når det kører for ham, og han skyder nogle kasser, så er han sublim. Det kan man ikke komme udenom. Men han kan ikke spille forsvar. Han er ikke vant til at komme i klammeri og få brækket eller fingre eller knækket negle.«

— Sker det, at spillerne brækker fingre og negle?

»Ja. De andre i forsvaret ligner jo sådan nogle baggårdskatte efter en kamp. Det er ikke for at sige noget ondt om Mikkel Hansen, et Danmark uden Mikkel Hansen ville være fladt. Sådan: Vi kan alle sammen lidt, ingen stikker ud. Med Mikkel Hansen rykker vi lige en hylde højere op. Men han er ikke god i forsvaret.«

— Hvor mange kampe skal du se under VM?

»Alle sammen bortset fra en enkelt. Jeg har taget to ugers ferie fra mit arbejde som indkøber i Region Nordjylland. Til gengæld skal jeg ikke have så meget sommerferie, og jeg holder ikke påskeferie og vinterferie. Januar er min højsæson.«

Sally Ottilie Jacobsen

  • Født i 1976, bor Nørhalne i Nordjylland.
  • Uddannet sygeplejerske, arbejder som indkøber i Region Nordjylland.
  • Formand for fanklubben for det danske herrelandshold i håndbold. Klubben hedder Fans to Fighters

— Henrik Dahl fra Liberal Alliance har sagt, at i de områder af Danmark, hvor man går meget op i håndbold, der går det godt. Der fungerer civilsamfundet nogenlunde godt, der er sygefraværet rimelig lavt, og hvis man falder, så rejser man sig igen. Kan du genkende det?

»Det tror jeg faktisk, han har lidt ret i. Jeg bor selv i en lille by nord for Aalborg. Det er en rigtig aktiv by med kun et par hundrede beboere, og lige over for, hvor jeg bor, er der en dejlig hal. Alt er drevet af frivillige, men det kører bare.«

»Når man har et foreningsliv, så er folk engagerede, og folk, der er engagerede, har en eller anden form for overskud. Ellers ville de jo ikke gøre noget uden at få betaling for det. Man kan sige, at Udkantsdanmark har nogle andre udfordringer, men hvad angår foreningerne og det sportslige, så hænger det da sammen.«

— Hvad er det bedste ved håndbold?

»At der sker noget. Det er ikke som en 0-0-kamp i fodbold, hvor man bagefter tænker: Okay, der blev mit liv lige 90 minutter kortere. En håndboldkamp er action packed fra første fløjt. Man står bare og råber og skriger og hepper.«

»Selv om det ikke er mig, der har trænet til en turnering eller spiller kampene, så har jeg engageret mig i spillerne og fulgt dem og heppet på dem i lang tid, og når det så lykkes at vinde en turnering, så er det forløsende. Alle andre ting i ens liv, alt hvad man ligger og vender og drejer sig over til hverdag, det kan man glemme. Man er helt revet med og kan nogle gange ikke huske kampen bagefter. Så når jeg kommer hjem om aftenen, tænder jeg måske lige for TV 2 Play og ser kampen igen.«

— Hvad laver du i fanklubben?

»Jeg er formand og laver forskellige koordineringsopgaver, for eksempel hvis vi skal have et møde med spillerne, så skriver jeg ud til medlemmerne og spørger, hvornår de kan, og så til Dansk Håndboldforbund for at lave en aftale. Her op til VM har vi lavet en eventkalender med praktiske informationer, for eksempel om, hvorvidt man må have bannere med ind i arenaen, hvornår fanzonen har åben, og hvor man kan blive ansigtsmalet.«

— Hvor meget betyder håndbold for dig?

»Det, håndbold kan, og som fodbold kunne engang, er at samle folk. I dag er der meget med, at det er pinligt at være dansker. Man må ikke vise sin nationalfølelse eller synge: Åh lå lå, vi er danskerne. For hvem er så ikke danskerne, bliver man spurgt. Den her krænkelseskultur. Men gennem håndboldherrerne kan man få lov til at være begejstret for Danmark og det, som landets repræsentanter kan præstere.«

— Har håndbold overtaget den rolle, som fodboldlandsholdet havde?

»Fra 2008, hvor vi vandt vores første guldmedalje, var det, som om folk rettede deres medaljehåb lidt i den retning. Men hele Danmark rejser sig jo ikke fra kakkelbordene og siger: Nu tager vi til Qatar og ser VM (I 2015 blev verdensmesterskabet afholdt i Qatar, red.). Sådan er det ikke.«

— Hvis du skulle leve i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg er meget godt tilfreds med nutiden. Men jeg gad godt genopleve EM i Norge i 2008, hvor vi vandt guld. Det gad jeg godt.«

— Kan Danmark vinde VM?

»Det er jo hjemmebane, så forventningen er der. Holdet er der også. Spillerne er hver for sig blandt verdens bedste, men de har en akilleshæl, og det er forsvaret. Så hvis man skal være 100 procent realistisk, så er det ikke sikkert, at Danmark kommer i toptre. Men jeg håber det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her