Læsetid: 4 min.

Vi har løsningen på dit problem: en ø!

Men hvad var problemet egentlig?
Regeringen vil med nyt udviklingsprojekt skabe ni nye øer ved København, der skal blive et »europæisk Silicon Valley«.

Regeringen vil med nyt udviklingsprojekt skabe ni nye øer ved København, der skal blive et »europæisk Silicon Valley«.

Uffe Weng

12. januar 2019

En gang imellem er det, som om en bestemt idé lykkes med at skabe en slags aura omkring sig, som forleder en til at tro, at den er selve løsningen på alverdens problemer. Er det ikke netop det, der er ved at ske med den danske regerings forhold til ideen om en ø?

Næsten uanset hvilket problem, man kommer op med, synes løsningen, som præsenteres med snu mine og fiffigt hævede øjenbryn, at være denne: en ø. Bøvlede flygtninge placerer vi på Lindholm, og så er det problem løst. Vækst og klima? Jah … Det placerer vi på ni fantasiøer ved Avedøre!

Måske er Danmark ved at blive til de tusind øers land: Her kan du komme med dit problem, og så finder vi en ø, hvor vi deponerer det.

Øens ideologi

Den nye plan for ni øer ved Avedøre, der ifølge direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, skal blive et »europæisk Silicon Valley«, er ideologi i sin reneste form. Ideologi er, som Slavoj Žižek ofte har udlagt det, ikke nødvendigvis at være forblændet af en stor idé, som man ofrer sit liv for. Det er ikke at være manipuleret og hjernevasket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Graae
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Kurt Svennevig Christensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Katrine Damm
 • Christian Mondrup
 • Maria Francisca Torrezão
 • Samuel Grønlund
 • Lise Lotte Rahbek
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Rasmus Knus
Anders Graae, Maj-Britt Kent Hansen, Kurt Svennevig Christensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Katrine Damm, Christian Mondrup, Maria Francisca Torrezão, Samuel Grønlund, Lise Lotte Rahbek, Klaus Lundahl Engelholt og Rasmus Knus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lidt variation ville pynte på bluffernes paradis - politik.

Fx en rumelevator fra Lolland til en geostationær rumstation, der fungerer som mellemstation til en dansk helium-3 mine på månen i år 2100.

Christian de Coninck Lucas, Anders Graae, Rauf H. Zadeh, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Tue Romanow, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Runa Lystlund, Christian Mondrup, Niels Duus Nielsen, Edith Hansen, Maria Francisca Torrezão, Samuel Grønlund, Lise Lotte Rahbek og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg synes ikke rigtigt, kritikken rammer - ganske vist siger de 'industri', men det er næppe i den klassiske betydning, som slet ikke har en fremtid og slet ikke en fremtid som jobskabelse.
Kystsikringen er formodentlig den vigtigste funktion, muligheden for genskabt natur følger derefter. For det er jo ikke industriområder med plads til indflytning, vi mangler her i landet.

Søren Nielsen

Fordømt! Jeg læste det som en øl...

jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Katrine Damm, Christian Mondrup, Grethe Preisler og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Fantastisk billede, der ledsager artiklen. Når jeg går på gaden, ser jeg aldrig den slags mennesker. Hvordan i alverden er de dog blevet valgt? Er det mon slipset. der gør det?

Rauf H. Zadeh, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Rolf Andersen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Hanne Ribens, Steffen Gliese og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Det har givet anledning til megen polimik, at regeringen vil flytte et udrejsecenter fra Jylland til Lindø. Man kan vel betragte det som en opgradering fra en halvø til en rigtig ø. Der kan ikke være noget principielt galt med at bo på en ø. Hvorfor skulle det ellers være så svært at finde en lejlighed i København? En af fordelene ved en bolig på Lindø fremfor en bolig på Sjælland er havudsigten fra alle værelser. Det hævdes også, at man ikke kan lade nogen bo på en øde ø. Men det er heller ikke muligt. Såsnart nogen bor på en ø er den ikke længere øde.

Søren Jensen

En ø tiltaler enhver politiker, for der kan du virkelig få syn for sagen for at du har gjort en forskel. At alle de år, hvor du ikke har lavet andet end at sidde på den flade til det ene snakke- og ædemøde efter det andet og prøvet på at bestemme hvad de andre skal bruge deres tid på, mens du selv bare er blevet tykkere og slappere og foragtet af befolkningen, endelig kan udmønte sig i noget håndgribeligt: "En ny ø!" Den bliver sgu hvor du har bestemt den skal ligge, den er der om 100 år, hvem ved måske om 1000 år. Hurra, der er beviset! Du var ikke ligegyldig, du har sat dit mærke, på kortet endda. Skidevære med at E20 til og fra KBH er een lang kø i forvejen. Så kan de 100.000 mennesker, der dagligt spilder en 1/2 time til og fra arbejde få selskab af 15.000 mere, så er der nemlig 115.000 der kan sidde og tænke på dig. Du var ikke ligegyldig!

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@Niels Duus Nielsen
"Er det mon slipset. der gør det?"
Altså: så længe 'slipsedrengene' på billedet ikke engang kan finde ud af, at et slips skal side lige, og at det IKKE er i orden at lade den øverste skjorteknap være åben under slipseknuden, når man stiller op til en officiel foto-session - så ved jeg altså ikke hvem, der stemmer på dem.
[spor af ironi og sarkasme kan forekomme]

Rolf Andersen

Bortset fra det. Jeg har arbejdet et par år midt på Avedøre Holme, så jeg har prøvet trafikforbindelserne. Til de nye holme har jeg har forstået, at der skal indrettes et par nye supercykelstier, en busforbindelse og et spor mere på motorvejen. Det skal nok gå godt ... ;)

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

"Dengang Berlinmuren faldt..." læser vi i kølvandet på CVA fortællingen, men ikke noget om dengang Berlinmuren blev bygget, men det var vel heller ikke "os" som byggede den!

Søren Kristensen

Flere mennesker og mere trafik i og omkring København, på et landområde der ikke engang eksisterer. Selvfølgelig!

Maj-Britt Kent Hansen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Europæisk Silicon Valley? Bare lige sådan for at sætte vores egen håbløse ide i et episk lys. Faktisk vil liberal alliance udkonkurrere Amazon, Intel og AMD inden Samuelsens næste USA besøg og glæde danskerne med total overvågning via Peter Thiel's (CIA/In-Q-Tel) Palantiir tech. Vi er pseudo liberalister der pseudo kan alt. Og strømforbruget skal trækkes fra i selskabsskat. Fordi vækst.

Hvor naiv kan man være?

Christian de Coninck Lucas

@Rasmus Vi skal indhente Japan, som allerede er i gang. Det kan kun Liberal Alliance's "resolutte" ståløje for evig vækst. Det burde være klart for enhver.

FOR REAL: Det ville være en bedre investering at åbne Månen for Helium-3 minedrift end at bygge ni øer. Desuden er dert slet ikke så science fiction agitgt som folk tror. Hvis planeten ville, kunne vi være i gang inden ti år.