Klumme
Læsetid: 4 min.

Vi har løsningen på dit problem: en ø!

Men hvad var problemet egentlig?
Regeringen vil med nyt udviklingsprojekt skabe ni nye øer ved København, der skal blive et »europæisk Silicon Valley«.

Regeringen vil med nyt udviklingsprojekt skabe ni nye øer ved København, der skal blive et »europæisk Silicon Valley«.

Uffe Weng

Moderne Tider
12. januar 2019

En gang imellem er det, som om en bestemt idé lykkes med at skabe en slags aura omkring sig, som forleder en til at tro, at den er selve løsningen på alverdens problemer. Er det ikke netop det, der er ved at ske med den danske regerings forhold til ideen om en ø?

Næsten uanset hvilket problem, man kommer op med, synes løsningen, som præsenteres med snu mine og fiffigt hævede øjenbryn, at være denne: en ø. Bøvlede flygtninge placerer vi på Lindholm, og så er det problem løst. Vækst og klima? Jah … Det placerer vi på ni fantasiøer ved Avedøre!

Måske er Danmark ved at blive til de tusind øers land: Her kan du komme med dit problem, og så finder vi en ø, hvor vi deponerer det.

Øens ideologi

Den nye plan for ni øer ved Avedøre, der ifølge direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, skal blive et »europæisk Silicon Valley«, er ideologi i sin reneste form. Ideologi er, som Slavoj Žižek ofte har udlagt det, ikke nødvendigvis at være forblændet af en stor idé, som man ofrer sit liv for. Det er ikke at være manipuleret og hjernevasket.

Tværtimod er det en ganske normal tilstand, hvor vi på forskellige måder prøver at holde sammen på vores verdensbillede, på trods af at det slår revner. Ideologi består dermed ikke i en stor sag, men snarere en række planker, som vi klynger os til: Det er eksempelvis at tro på muligheden af en ø eller en mur som løsningen på et strukturelt problem omkring fattigdom og migration.

Det er ikke nødvendigvis, fordi vi ikke er bevidste om, at problemerne stikker dybere, men vi kan bare ikke holde ud at gå til roden af dem. Hellere end at gøre det vil vi høre om en ø. Vi må bevare forestillingen om, at verden hænger sammen og er i orden, som den er, og derfor griber vi til ideologien.

Er der ikke noget ved øen, som gør den helt oplagt til denne øvelse?

En ø kan være magisk, som Thule eller Avalon. En ø kan være grusom som i Robinson Crusoe. Under alle omstændigheder er den afgrænset. Den har en kant, og vi kan som regel overskue den, forstå dens form. Den kan derfor inddæmme alt det ubegrænsede og mærkelige, som vi ikke kan holde ud. Selv Marx var fascineret af robinsonaderne, dvs. tanken om en lukket, selvsupplerende økonomi. Øen løser de mest sære problemer, alene fordi disse problemer, ved at blive installeret på øen, bliver placerbare og dermed håndterbare.

Paradisøerne

De ni øer ved Avedøre ligner en række balloner set fra oven. Det er svært at abstrahere fra Avedøreværket med dets firkantede profil, som danner porten ind til de nye holme, men på visualiseringerne er det løst ret smart ved at gøre alle bygninger helt hvide og venlige i udtrykket, samtidig med at pæne grønne områder og beplantninger gør det rart og kontrolleret organisk at se på. Der er supercykelstier naturligvis. Og øerne skal huse virksomheder, der skaber »grønne digitale omstillingsjob«, som Brian Mikkelsen elegant formulerer det.

Karakteristisk for en ideologisk fantasi er at holde modsætninger sammen i et billede eller et narrativ; ting, som ellers ville sky hinanden. Hvidovre Kommunes ’reklamevideo’ for det nye område er et studie i denne kunst: Engang var holmene ved Avedøre et smukt naturområde, hedder det, men så kom industrialiseringen og gjorde det gråt og trist, så nu skaber vi »et af Europas mest innovative og grønne erhvervsområder«. Vi genskaber området som »Danmarks grønne vækstmotor«.

Fantasien giver os lov til at fortsætte vores økonomi og vækst som før og måske endda maksimere produktionen, fordi den nu er blevet pakket ind i en ramme af, at vi har løst problemet. Modsætningerne dirrer, men speakeren fortsætter helt roligt. Øerne er moderne, de er grønne, og så er der plads til rekreation. Og så udgør de også en kystsikring mod stigende verdenshave! Vi kan både beholde kagen, spise den og blive i bedre form af det.

Det mærkelige ved videoen er dens fremmaning af et billede, vi næsten ikke burde kunne se: Fantasien om et slags paradis, hvor industri, mennesker, planter og dyr indgår i en synergisk forbindelse. Elementerne i denne fantasi er for så vidt ret banale. Avedøreværket. Mennesker, der cykler og svømmer eller sidder i græsset. Men nu er billederne helt magiske. Der er vel slet ikke brug for et Klimaråd, når man har visioner som denne?

Det mest triste ved fantasien om øen er, at den sandsynligvis – hvor absurd den end er – kan få en ganske reel effekt. Øen skal ikke så meget skabe et Columbusæg, der samler alle de intelligente løsninger på tidens problemer. Den skal gøre noget meget vigtigere: give os fornemmelsen af, at vi slet ikke har nogen problemer. At vi kan blive ved med at leve som før.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lidt variation ville pynte på bluffernes paradis - politik.

Fx en rumelevator fra Lolland til en geostationær rumstation, der fungerer som mellemstation til en dansk helium-3 mine på månen i år 2100.

Christian De Coninck Lucas, Anders Graae, Rauf H. Zadeh, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Tue Romanow, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Runa Lystlund, Christian Mondrup, Niels Duus Nielsen, Edith Hansen, Maria Francisca Torrezão, Samuel Grønlund, Lise Lotte Rahbek og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

@Rasmus Tak for dagens rigtig gode grin

Steffen Gliese

Jeg synes ikke rigtigt, kritikken rammer - ganske vist siger de 'industri', men det er næppe i den klassiske betydning, som slet ikke har en fremtid og slet ikke en fremtid som jobskabelse.
Kystsikringen er formodentlig den vigtigste funktion, muligheden for genskabt natur følger derefter. For det er jo ikke industriområder med plads til indflytning, vi mangler her i landet.

Søren Nielsen

Fordømt! Jeg læste det som en øl...

jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Katrine Damm, Christian Mondrup, Grethe Preisler og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

CVA i topform.

Morten Balling

Hvordan kan en øl være problemet på en løsning?

Niels Duus Nielsen

Fantastisk billede, der ledsager artiklen. Når jeg går på gaden, ser jeg aldrig den slags mennesker. Hvordan i alverden er de dog blevet valgt? Er det mon slipset. der gør det?

Rauf H. Zadeh, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Rolf Andersen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Hanne Ribens, Steffen Gliese og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Det har givet anledning til megen polimik, at regeringen vil flytte et udrejsecenter fra Jylland til Lindø. Man kan vel betragte det som en opgradering fra en halvø til en rigtig ø. Der kan ikke være noget principielt galt med at bo på en ø. Hvorfor skulle det ellers være så svært at finde en lejlighed i København? En af fordelene ved en bolig på Lindø fremfor en bolig på Sjælland er havudsigten fra alle værelser. Det hævdes også, at man ikke kan lade nogen bo på en øde ø. Men det er heller ikke muligt. Såsnart nogen bor på en ø er den ikke længere øde.

patrick scholer

Visionen er 15.000 nye arbejdspladser i København... Mon nogen i DF føler sig tørret?

Søren Jensen

En ø tiltaler enhver politiker, for der kan du virkelig få syn for sagen for at du har gjort en forskel. At alle de år, hvor du ikke har lavet andet end at sidde på den flade til det ene snakke- og ædemøde efter det andet og prøvet på at bestemme hvad de andre skal bruge deres tid på, mens du selv bare er blevet tykkere og slappere og foragtet af befolkningen, endelig kan udmønte sig i noget håndgribeligt: "En ny ø!" Den bliver sgu hvor du har bestemt den skal ligge, den er der om 100 år, hvem ved måske om 1000 år. Hurra, der er beviset! Du var ikke ligegyldig, du har sat dit mærke, på kortet endda. Skidevære med at E20 til og fra KBH er een lang kø i forvejen. Så kan de 100.000 mennesker, der dagligt spilder en 1/2 time til og fra arbejde få selskab af 15.000 mere, så er der nemlig 115.000 der kan sidde og tænke på dig. Du var ikke ligegyldig!

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@Niels Duus Nielsen
"Er det mon slipset. der gør det?"
Altså: så længe 'slipsedrengene' på billedet ikke engang kan finde ud af, at et slips skal side lige, og at det IKKE er i orden at lade den øverste skjorteknap være åben under slipseknuden, når man stiller op til en officiel foto-session - så ved jeg altså ikke hvem, der stemmer på dem.
[spor af ironi og sarkasme kan forekomme]

Rolf Andersen

Bortset fra det. Jeg har arbejdet et par år midt på Avedøre Holme, så jeg har prøvet trafikforbindelserne. Til de nye holme har jeg har forstået, at der skal indrettes et par nye supercykelstier, en busforbindelse og et spor mere på motorvejen. Det skal nok gå godt ... ;)

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En ø har jo pr definition en naturlig voldgrav.
Det er lidt det samme som en mur..

Kurt Svennevig Christensen

"Dengang Berlinmuren faldt..." læser vi i kølvandet på CVA fortællingen, men ikke noget om dengang Berlinmuren blev bygget, men det var vel heller ikke "os" som byggede den!

Søren Kristensen

Flere mennesker og mere trafik i og omkring København, på et landområde der ikke engang eksisterer. Selvfølgelig!

Maj-Britt Kent Hansen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Europæisk Silicon Valley? Bare lige sådan for at sætte vores egen håbløse ide i et episk lys. Faktisk vil liberal alliance udkonkurrere Amazon, Intel og AMD inden Samuelsens næste USA besøg og glæde danskerne med total overvågning via Peter Thiel's (CIA/In-Q-Tel) Palantiir tech. Vi er pseudo liberalister der pseudo kan alt. Og strømforbruget skal trækkes fra i selskabsskat. Fordi vækst.

Hvor naiv kan man være?

Christian De Coninck Lucas

@Rasmus Vi skal indhente Japan, som allerede er i gang. Det kan kun Liberal Alliance's "resolutte" ståløje for evig vækst. Det burde være klart for enhver.

FOR REAL: Det ville være en bedre investering at åbne Månen for Helium-3 minedrift end at bygge ni øer. Desuden er dert slet ikke så science fiction agitgt som folk tror. Hvis planeten ville, kunne vi være i gang inden ti år.

Eva Schwanenflügel

Kineserne er da allerede igang..
De landede på Månens bagside for et par uger siden.