Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Det var nogle mønter, jeg bare havde i lommen. Det var tilfældigt, at det var femkroner«

I retssal 18 i Københavns Byret er en mand tiltalt for at have snydt en pantautomat i Tivoli
Moderne Tider
2. februar 2019
En mand er tiltalt for at svindlet med pantautomaterne i Tivoli.

En mand er tiltalt for at svindlet med pantautomaterne i Tivoli.

Mia Mottelson

Et kvarter inden retssagen går i gang, sidder tiltalte, H, klar i retssalen. De zebrastribede gummisko, han har på, vipper energisk op og ned.

Med en hurtig bevægelse rejser han sig op og ranker ryggen, som om han gør klar til kamp. Men der kommer han til at stå lidt længere tid end forventet, for anklageren kan ikke få videoen til at virke på det tv-apparat, som står midt i lokalet.

Efter et par lange minutter beslutter anklageren at tilkalde teknisk assistance.

»Det virker betryggende det her. Og du sidder i forvejen på pinebænken,« siger forsvareren til H.

»Jeg vil gerne bare have det overstået,« svarer han.

Efter en kort drøftelse beslutter anklageren og den tilkaldte assistance at rykke over i et andet lokale et par meter længere nede ad gangen. Her stiller H sig klar igen. Og anklageren kan nu gå i gang.

H er tiltalt for databedrageri, fordi han ifølge anklageskriftet skulle have forsøgt at snyde en pantautomat i Tivoli. Konkret skal han i juni 2018 have brugt den samme kop til at få udbetalt pant flere gange.

Anklageren vil gerne vide, hvad H lavede i Tivoli.

»Jeg var der med min familie om morgenen, så kørte jeg dem hjem. Om aftenen tog jeg tilbage, fordi jeg skulle se en fodboldkamp,« siger han.

»Og så skulle jeg aflevere noget pant, jeg havde med i bilen. Det var nogle tomme kopper fra Tivoli.«

66 femkroner

Anklageren, som nu har fået tv’et til at virke, viser filmen fra et overvågningskamera i Tivoli. Her kan man se, at H går hen til en pantautomat og bliver stående i et par minutter.

»Brugte du samme kop til at få udbetalt panten på fem kroner flere gange?« spørger anklageren.

Anklageren medgiver, at hændelesforløbet ikke kan afdækkes præcist, men at der er grundlag for en ubetinget fængselsstraf.

Mia Mottelson
»Nej, det var en ny kop hver gang,« svarer H.

På overvågningsfilmen kan man også se, at H bliver hentet af en sikkerhedsvagt og fulgt ud af Tivoli. Her blev han visiteret af politiet, som fandt 66 femkroner på ham.

»Det var nogle mønter, jeg bare havde i lommen. Jeg havde mistet mit dankort et par dage inden, og derfor havde jeg hævet nogle penge. Det var tilfældigt, at det var femkroner,« siger H, mens han ryster lidt opgivende på hovedet.

Forsvarer Michael Bjørn Hansen rejser sig op, ser på H og spørger, hvor mange kopper han havde med i Tivoli. H forklarer, at han havde 20-25 kopper med i sin rygsæk – kopper han havde samlet sammen over flere besøg.

»Jeg er tit i Tivoli med min familie. Vi køber sodavand, og nogle gange skal vi skynde os og bliver først færdige med at drikke den i bilen,« siger H, da han skal uddybe, hvorfor han har taget kopperne med hjem og først afleveret dem i pantautomaten senere.

Hvor mange kopper?

Døren til retssalen går langsomt op og dagens første vidne, sikkerhedschefen i Tivoli, Carsten, træder ind.

»Lederne for pantautomaterne kiggede alle automaterne igennem og fandt, at der i flere automater var blevet brugt samme metode, som den, vi fandt i automaten, hvor herren stod,« siger sikkerhedschefen og nikker over mod H.

Når man tjekker automaterne, undersøger man, hvor mange kopper der er kommet ind, og hvor mange penge der er blevet udbetalt.

»Det fremgår, at du skal have udtalt til politiet, at der var udbetalt for 45 kopper?« siger anklageren.

»Det kan godt passe. Politiet fandt en masse femkroner, som vi ikke har fået tilbage, men det forventer vi at få,« siger vidnet.

Forsvareren vil gerne vide, hvilken metode der er tale om. Men de detaljer er vidnet ikke sat ind i, som han siger:

»Jeg er sikkerhedschef, ikke teknisk direktør.«

Da han er færdig med sin forklaring, går døren atter op, og ind træder en mand iført sorte canvasbukser, hvor der ud fra lommen hænger et nøglebundt og rasler.

»Vi blev ringet op af en medarbejder som sagde, at en person pantede en masse kopper. Det var lige ved siden af mit kontor,« siger vidnet, som er ansat i Tivolis beredskab.

Forsvareren har respekt for parkbetjentes arbejde, men mener, at de har set spørgelser ved højlys dag.

Mia Mottelson
Hvor mange kopper, H havde med, kunne han dog ikke se.

»Er der noget galt i at komme med en stor pose kopper og pante dem?« spørger forsvareren.

»Nej, men jeg har aldrig før set, at man samler dem over længere tid,« siger Martin og hæver sine øjenbryn.

Det sidste vidne, som er indkaldt, er H’s ven, som var med i Tivoli den pågældende dag.

»H sagde, at han skulle aflevere noget. Det var så det, der var i tasken – en masse kopper,« siger Habil, i det han tager sin hue af og lægger den på bordet foran sig.

Hvor mange, der var, kan han dog ikke huske.

Spøgelser ved højlys dag

Til de afsluttende bemærkninger konkluderer anklageren, at der ikke kan være tvivl om, at der er tale om snyd.

»Vi ved ikke specifikt, hvordan det er sket, men vi ved, det kan ske,« siger hun og understreger, at det bør give syv dages betinget fængsel – den laveste fængselsstraf, retten kan give.

Det er forsvareren lodret uenig i.

»Jeg har stor forståelse for, at Tivoli opfatter det som et problem, at der snydes med pant. Jeg har også respekt for, at Tivolis funktionærer har fokus på det,« siger Michael Bjørn Hansen.

»Det, jeg mener, der er sket her, er, at disse funktionærer i deres iver for at hjælpe deres arbejdsgiver har set spøgelser ved højlys dag.«

Efter en kort votering giver dommeren og domsmændene forsvareren ret.

»Vi kan ikke se på den video, hvad der foregår. Vi ved bare, at tiltalte har haft mange femkroner. Det er ikke nok,« siger dommeren taktfast.

»Derfor bliver du frifundet.«

Inden H kan nå at sige noget, er dommeren ude af lokalet igen. H vender sig mod sin forsvarer, smiler, tager fat i sin jakke og går med hastige skridt ud af retslokalet.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er ganske forbløffet. For jeg må jo hverken gå med penge eller tændstikker. Koderne til bankkort kan jeg ikke huske, og dette mærkelige NETS-system kan jeg slet ikke finde ud af. Men jeg kan da konstatere, at nogen er bedre fungerende end jeg, og det må jo være dejligt.

Og direktøren for Danske Bank bliver ikke engang tiltalt for at have hvidvasket 1500 milliarder...

Alexander Moesgaard, Bernadete Cococelle Kirkegaard Bruun, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Gert Romme, Claus Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Prøv en gang at veksle en hundredekroneseddel til tyve femmere, stable dem, stikke en strips igennem dem og putte dette bundt i en strømpe og binde en knude på strømpen.

Nu risikerer du også, at blive sigtet efter våbenloven.

Som betjenten siger: - det er jo et slagvåben, det her!!

Alexander Moesgaard, Gert Romme, Claus Nielsen, Erik Jakobsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar