»Man ser sjældent en Venstre-mand, der rynker på næsen af varm mad«

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, fravælger aktivt økologiske varer – af hensyn til klimaet
»Venstre er et bondeparti. Vores største bidrag til dansk madkultur har været at skabe gode vilkår for folk, der producerer landbrugsvarer af meget høj kvalitet, ligesom at Venstre spillede en rolle i andelsbevægelsen,« siger Mads Fulgede.

»Venstre er et bondeparti. Vores største bidrag til dansk madkultur har været at skabe gode vilkår for folk, der producerer landbrugsvarer af meget høj kvalitet, ligesom at Venstre spillede en rolle i andelsbevægelsen,« siger Mads Fulgede.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
19. januar 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Mads Fuglede, der stiller op for Venstre.

– Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Jeg sætter pris på god mad, men alt for ofte stiller jeg mig tilfreds med dårlig mad. Tit står jeg i en situation, hvor jeg spiser den sandwich, der lige er. I forhold til min selvforståelse ville jeg ønske, det var højere, men jeg kan ikke med god samvittighed sætte den højere end 7.«

– Hvor liberal er du fra 1-10?

»10 liberal. Men jeg ved ikke, om jeg er enig med alle om, hvad det vil sige at være liberal.«

– Spiser du som en liberal?

»Jeg ved ikke, hvordan en liberalist spiser. Et af mine store liberale forbilleder, Thomas Jefferson, havde stor glæde ved det franske køkken. Den deler jeg. Jeg lever måske op til fordommen om, at liberalister spiser ekstravagant. Når jeg svinger mig op til det, kan jeg godt falde i svime over sådan noget meget sofistikeret blærerøvsmad fra det franske køkken. Ikke at jeg selv kan lave det, men jeg sætter pris på det. Foie gras er vidunderligt. Det er jeg ked af, men det er noget, jeg tillader mig selv at spise en gang imellem i skjul fra journalister fra Information.«

– Hvad er din mest liberale, Venstre-agtige madoplevelse?

»Det er to helt forskellige ting. Det gode ved Venstre-folk er, at de spiser alt. Man ser sjældent en venstremand, der rynker på næsen af varm mad. Når man er vokset op der, hvor jeg fik Venstre ind under huden, i Nordjylland, så ved man, at man kommer langt med suppe, steg og is i Venstre-kredse. Og det behøver ikke være alt for avanceret. Godt kød, brun sovs og rodfrugter.«

Rød grød med fløde

 • 500 g rabarber
 • Sukker
 • 1 dl vand
 • 100 g ribs
 • 250 g jordbær
 • 100 g solbær
 • 250 g hindbær
 • 0,5 dl passionsfrugtsirup
 • 1 hel vaniljestang
 • Mynte
 • Pynt: brombær, blåbær og karamel
 • Meget fløde

Snit rabarber i passende stykker, og kog dem til mos med sukker og lidt vand. Kom ribs, hindbær, solbær og halvdelen af jordbærrene i. Start med en halv dl sukker, og smag til med passionsfrugtsirup, til den er sød nok. Jeg foretrækker mine rabarber til den syrlige side. Brug mere sukker, hvis du har en sødere tand. Jævn evt. med kartoffelmel. Vend de sidste jordbær med vaniljekorn og mynte i en gryde med en lille smule sukker. Sæt det på køl.

Lav selv karamel, eller snyd, og køb den færdig.

Server i flade skåle, der ikke er for dybe. Pynt med jordbærlagen og hele brombær og blåbær. Hæld fløde ved og drys lidt finthakket karamel over. Afsyng Den danske sang er en ung blond pige, og pris dig lykkelig over alt det, dit fædreland har givet dig. Nyd grøden

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Man kan altid finde varianter af sennep. Det spiser jeg på alt. Og så kan man finde mange ting, der er syltede.«

– Hvad burde være nationalret?

»Den, vi har. Stegt flæsk med persillesovs. Det ville i hvert fald være en forbrydelse mod vores historiske arv at vælge en ret uden svinekød, når vi nu har bygget en nation på at handle med svin.«

– Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Det tænker jeg mest over, når det kommer ind i udlændingedebatten. Der kan jeg se, at det bliver brugt. Og så er jeg bevidst om, når jeg kan lide noget, der er politisk ukorrekt. Jeg lægger for eksempel ikke billeder op på de sociale medier, når jeg spiser foie gras. Og igen, jeg prøver altså at begrænse det til et absolut minimum, som jeg kan forsvare over for Sankt Peter, når den dag kommer.«

– Hvilken politisk modstander vil du, af gastronomiske årsager, nødigst til middag hos?

»Jeg forestiller mig, at Alternativets Carolina Magdalene Maier ville servere noget, der var for gakket til mit gastronomiske univers. Plantefars og en fromage lavet på tofu, som ville få det til at slå klik for mig.«

– Tænker du på klimaet i forhold til, hvad du spiser?

»Ja. Det gør jeg. Jeg prøver at skære det unødvendige kød fra og vil hellere lave lidt mindre, der har højere kvalitet. Jeg vælger så vidt muligt også økologiske madvarer fra, fordi de har et højere klimaaftryk. Egentlig ville jeg hellere spise dem, fordi jeg forestiller mig, at de er bedre og indeholder færre pesticider, men jeg prøver at begrænse det til enkelte typer økologiske grøntsager.«

– Hvad er Venstres største bidrag til dansk madkultur?

»Vi er jo et bondeparti. Vores største bidrag har været at skabe gode vilkår for folk, der producerer landbrugsvarer af meget høj kvalitet, ligesom at Venstre spillede en rolle i andelsbevægelsen.«

– Næste gang skal jeg tale med Enhedslisten. Hvad er den mest venstreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Mon ikke de forsøger at spise så multikulturelt som muligt.«

Joachim Sperling: Den grisesnak er lidt for leflende

Det overraskede mig, da Mads Fuglede blev politiker. Han er et vidende menneske, som jeg nyder at høre i programmet ’Kampagnesporet’ på Radio24syv, hvor han rundhåndet deler ud af sin viden om USA og deres politiske system. Er det så ikke en smule ynkeligt at beskæftige sig med dansk politik?

Jeg anerkender dog, at han faktisk gør det udmærket som politiker, selv om han tydeligvis aldrig bliver en folkeforfører. Han har det sikkert udmærket med at være MF og kombinere det med et godt radioprogram og foredrag. Jeg er lidt misundelig på den jobportefølje.

Hans mildt sagt ukomplicerede madvaner kommer ikke bag på mig. Men mon ikke Mads Fuglede lefler for DF med alt det grisesnak? Det er jo ingen hemmelighed, at han tilhører strammergruppen i Venstre og derfor gerne spiller det spil, vi også kender fra Inger Støjberg.

Jeg har det også lidt svært med, at han ikke vil spise med Carolina Magdalene Maier. Jeg tænker at, hun er godt selskab, og tror ikke et sekund på, at hun spiser tofu – bare se, hvordan hun flyver rundt i verden – så kan hun også kværne en saftig bøf. Se at få brudt isen, Mads!

Livretten rødgrød spiser vi jo kun om sommeren, så hvad spiser Mads Fuglede resten af året – det får vi kun et uldent svar på. Det med rødgrøden er sikkert også bare et statement, for mere dansk bliver det jo ikke – bortset fra stegt flæsk med persillesovs, som han også fremhæver.

Jeg vil dog anbefale ham at droppe den knuste karamel som topping – det må være det amerikanske tvist, men det hører ingen steder hjemme.

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den politiske menu.

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Man kan kun elske Mads Fuglede.

Lise Lotte Rahbek

Hvad pokker bilder sådan en knajtrøv sig ind. Nordjyder er ikke tumbede, grovædende gourmander og ventresgyllebønder alleammen. Må vi SÅ få ro!

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Rødgrød er dejlig, men hvordan et selvstændigt tænkende individ kan putte sig selv ned i en spand, hvorpå der står Løkke, er næsten ikke til at forstå.

Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Pernille Elholm

"Jeg vælger så vidt muligt også økologiske madvarer fra, fordi de har et højere klimaaftryk. "
Er det en påstand, der kan verificeres?

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Anne-Marie Paul og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

"Er det en påstand, der kan verificeres?"

Det søger jeg også svar på.Den påstand bliver ofte slynget ud, uden noget til at bakke den op.