Læsetid: 5 min.

Skål for Europa!

Tag med den altovervejende forhenværende Anders Fogh Rasmussen og Moderne Tider på tur til verdens brændpunkter med et lille glas i hånden. Selv om flere af brændpunkterne er nogle, Anders Fogh selv har sat ild i, skal det nok gå alt sammen. For der er nemlig ikke noget at komme efter
Tag med den altovervejende forhenværende Anders Fogh Rasmussen og Moderne Tider på tur til verdens brændpunkter med et lille glas i hånden. Selv om flere af brændpunkterne er nogle, Anders Fogh selv har sat ild i, skal det nok gå alt sammen. For der er nemlig ikke noget at komme efter

Mia Mottelson

19. januar 2019

Alkohol og politik går op i en højere enhed, når Anders Fogh Rasmussen i DR2-programmet Skål for Europa rejser rundt i en række europæiske lande for at drikke vin og diskutere politik med tilfældige vinbønder og semikendte politikere.

I hvert land beskæftiger Fogh sig med en ny drue og en politisk udfordring, og programmerne har undertitler som »Tysk riesling og skyldfølelse,« »Ungarsk dessertvin og højrenationalisme« samt »Bobler og Brexit.«

»Did we make some mistakes?« spørger Fogh den tidligere formand for EU-Kommissionen Romano Prodi i det første program:

»Yes,« svarer Prodi, hvorefter de griner og skåler i Barolo.

Programmet er rigtig godt, men det kunne blive endnu skarpere, hvis Fogh rejste til steder og lande, hvor han virkelig har noget i klemme – for at drikke og hygge sig.

Her er seks forslag til programmer til næste sæson

Irak: Masseødelæggelsesvåben og arrak

Anders Fogh Rasmussen tager til Irak for at lede efter de masseødelæggelsesvåben, som aldrig dukkede op, da han i sin tid sendte danske soldater i krig i landet. I flyet derned gentager Fogh de berømte ord om, at han »ikke er det mindste i tvivl om,« at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben.

»Og hvis de var der dengang, kan man også finde spor af dem i dag,« siger han.

Anders har en aftale med en af FN’s tidligere våbeninspektører, men første stop på turen er en lokal producent af den mellemøstlige version af ouzo, arrak. I destilleriet falder Anders i snak med ejeren, og det bliver en interessant samtale om historien bag den søde anisdrik – og om beslutningsgrundlaget for invasionen.

»Are there any weapons of mass destruction around here?« spørger Anders arrak-producenten, som ryster på hovedet.

Fogh besøger både Bagdad og ørkenen, og på et tidspunkt tager han selv en spade i hånden og begynder at grave et hul i ørkensandet. Han vil se, om våbnene skulle være begravet der.

Det er de ikke, men han finder en lokal daddelbonde, som siger, at han er glad for, at Saddam Hussein ikke længere er ved magten. Fogh skåler med ham i arak og konkluderer, at Irak-krigen trods alt var en succes.

Grønland: Smeltende indlandsis og rypesnaps

Anders Fogh Rasmussen tager med sin gamle ven Bjørn Lomborg til Grønland for at se, om det virkelig kan passe, at indlandsisen smelter.

De snakker om dengang, Fogh gjorde Lomborg til leder af Institut for Miljøvurderingen og griner lidt af alle dem, som dengang sagde, at det var en politisk udnævnelse.

»De havde sgu nok ret,« griner Fogh og klapper Lomborg – som er iført en stram sælskindspolotrøje – på ryggen.

Indlandsisen viser sig rent faktisk at smelte, men Lomborg har medbragt nogle beregninger, som påpeger, at tuberkulose også er et stort problem på verdensplan, og lettede skåler de to gamle venner i rypesnaps – en særlig Grønlandsk snaps, som laves af de bær, urter og svampe, som man finder, når man er på rypejagt.

Ukraine: Donetsk og dessertvin

Ukraine er mest kendt for konflikten med Rusland og for de voldsomme kampe i Donetsk-regionen. Men landet er mere end det, fortæller speakeren i introen til programmet: Ukraine er den tredjestørste vinproducent i den tidligere østblok, og landet er kendt for sine karakterfaste rød- og hvidvine, ikke mindst fra området omkring Sortehavet. 

I dette afsnit er Anders Fogh Rasmussen taget østpå for at besøge landets bedste vinmarker – og sin gode ven, præsident Petro Porosjenko.

Anders har tidligere været rådgiver for Porosjenko, og i en flot filmet sekvens med seks kameraer monteret på en lejet Volga kører de to venner mod Sortehavet og Krim, mens de taler om fælles minder i europæisk politik. 

På Krim går de en tur i området omkring Livadiapaladset, hvor man under Anden Verdenskrig afholdt Jaltakonferencen.

DR’s vinekspert fortæller, at der ud over et interessant politisk program også var store vine på programmet til konferencen. Der blev nemlig serveret en sød muscatvin fra Massandra, og de to statsmænd får sig noget af en overraskelse, da en af de lokale vinbønder henter en mere end 70 år gammel flaske dessertvin op fra kælderen!

Afghanistan: Terror og terroir

Anders er i sit eftertænksomme hjørne, da han sammen med DR besøger Afghanistan.

Det er 18 år siden, at den tidligere statsminister sammen med et stort flertal i Folketinget besluttede at sende tropper til Afghanistan for at deltage i militære operationer mod Taliban. I dag er sikkerheden i store dele af landet stadig truet af Taliban.

Anders har ikke haft lyst til at tale om krigen siden, men nu er han tilbage i landet, som ud over krigshærgede områder, viser sig at byde på en af verdens største drueproduktioner.

I den militærstøttede konvoj gennem Helmandprovinsen fortæller DR’s vinekspert om det særlige terroir, som gør Afghanistan velegnet til at dyrke druer, men Anders har svært ved at samle tankerne om samtalen. 

Han ærgrer sig over ikke at have skabt demokrati i Afghanistan, hvilket ellers var meningen med hele invasionen. Dagen bliver dog reddet, da tv-holdet overrasker Anders: De har arrangeret en vinsmagning på en tidligere vingård i Kandahar, hvor der inden det statslige alkoholforbud blev produceret vin i international topklasse. 

Sverige: Pripps Blå og tossegode svenskere

Det er igen lykkedes de gamle partier i Sverige at holde højrepopulisterne fra Sverigedemokraterna uden for indflydelse. Anders Fogh Rasmussen vil »give broderfolket en lektion i realpolitik,« som han grinende siger, mens han er på vej over Øresund i en lejet Volvo.

Den tidligere statsminister og formand for Venstres søsterparti Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, har inviteret Fogh til krebs og blå Pripps på sin ødegård. Det bliver en for programrækken ukarakteristisk hård meningsudveksling. Ved at anerkende Dansk Folkeparti som støtteparti har Fogh startet skruen uden ende, mener Reinfeldt.

»Nu er det håndtrykspåbud og smykkelov,« siger han.

Fogh ryster smilende på hovedet og kalder flere gange Reinfeldt og svenskerne for »tossegode«.

Mod slutningen af programmet zoomer kameraet helt tæt på Fogh, inden han leverer sin catch phrase:

»Der er ikke noget at komme efter.«

De to mænd åbner endnu en Pripps og bliver enige om, at det de savner mest ved at være statsministre er at sige storladne ting som:

»Sverige er en humanistisk stormagt« og: »Vi er i krig for at udbrede frihed og demokrati.«

Danmark: Postfaktualitet og Red Bull foran skærmen

Anders Fogh Rasmussen udforsker debatten på internettet for at fejre en af sine største sejre: opgøret med eksperternes tyranni.

En afslappet Anders Fogh i kortærmet skjorte og pulsur besøger Karsten fra Næstved, som driver facebookgruppen Nej tak til halal. Sammen følger de slagets gang på Ekstra Bladets debatforum Nationen!

Her nyder de, hvordan almindelige mennesker kan harcelere imod den eksploderende voldskriminalitet og hylde den enorme betydning af grænsekontrollen helt uden at blive irettesat af bedrevidende æggehoveder, som skal påpege, at det slet ikke passer.

Anders Fogh forklarer stolt, hvordan han har nedlagt adskillige råd og nævn, som med garanti ville have betegnet Karstens yndlingsdrik, Red Bull, som sundhedsskadelig og anbefalet et forbud.

»Fake news,« råber Karsten, inden de to mænd hælder mere vodka, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, i Karstens Red Bull og skåler.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Ulla Nielsen
  • Steen Sommer
  • Carsten Mortensen
  • Jørn Andersen
  • Samuel Grønlund
  • Marianne Stockmarr
  • Frede Jørgensen
Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Ulla Nielsen, Steen Sommer, Carsten Mortensen, Jørn Andersen, Samuel Grønlund, Marianne Stockmarr og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Jeg så udsendelsen fra Riesling distriktet.

Den var helt bestemt rigtig interessant - og da især, hvis man interesserer sig for vin.

Jeg gik nu mere op i Anders Fog Rasmussens optræden, som var helt fin.

Jeg så også programmet, og mage til poppet feelgood pseudoprogram skal man lede længe efter. Længe leve nedskæringerne i DR, på Netflix og HBO klapper de i hænderne i begejstring over de nye seere der ikke orker 'Det politiske talkshow', 'Skål for Europa', 'Langt fra Borgen' og lignende mikrofonholderprogrammer. Gaaaaaab, og sov godt.

Benta Victoria Gunnlögsson, Diego Krogstrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Tom Andreæ, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Søren Bro, John Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Claus Høyer

Så bare vent og se, hvad Georg Metz skriver om programmet, hvis han skulle falde over det.

For Georg Metz er Anders Fog Rasmussen at ligne med den onde selv !!
En løgnagtig jydsk hedebonde, der krejlede sig vej igennem Det fornærede Bondeparti, Venstre til toppen af dansk politik med chokerende mangel på hensyntagen til de kulturradikale modernister .... jamen altså !!

Jeg glæder mig allerede til at læse Georg Metz' ævl.

Per Klüver, lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Erik Fuglsang og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg spekulerer på, om DR2-programmet med Anders Fogh,
er lavet til andre end Torben Lindegaard?

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Ole Frank, Steen K Petersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg slukkede, kunne ikke klare AFR. Og slet ikke hans " Der var der heller ikke noget at komme efter. Jo AFR der var rigtig meget at komme efter, i SKAT, mht. IRAK og betalingsunderskuddet på 3 %, hvor vi fik en henstilling fra EU alt sammen på AFR- S vagt. For blot at nævne det jeg erindre bedst her og nu.

Benta Victoria Gunnlögsson, Diego Krogstrup, nils hommel, lars søgaard-jensen, Jesper Sano Højdal, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Ole Frank, Mette Haagerup, John Andersen, Jens J. Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Jørn Andersen, Anne Eriksen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det var et udmærket afslappende indslag i lighed med Tour de France på sløv dag eller de engelske antik-roadshows. Fogh er blevet for dreven en diplomat til lukke noget som helst kontroversielt ud og derfor blev der ikke flyttet noget som helst, andet end en landlig grænsebom mellem vist nok Tyskland og Belgien, og den blev pænt sat på plads igen. Ikke engang fortræffelighederne ved de andres vine, kunne der flyttes ved. Enhver holdt på sin, men vejret var godt og humøret højt og det var vist også det vigtigste.

historien vil vise, at han var den værste statsminister nogensinde.

Diego Krogstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Frode Sørensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Ole Frank, Gunvor Henriksen, Mette Haagerup, John Andersen, Klaus Brusgaard, Helene Hansen, Peter Wulff, Steen K Petersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helene Hansen

Spot on, rigtig god artikel og jeg er helt enig i de kritiske kommentarer.

Jeg kender selv temmelig godt til tyskernes holdninger til lidt af hvert, og jeg mener det var den værste omgang overfladisk til hårrejsende sludder, som filmholdet fik den dårligt engelsk talende tyske vinbonde til at sige. Og så var der klippet i hans sætninger, så det, man kunne have forestillet sig skulle ligne starten på et debatindlæg, blev klippet til ukendelighed, så man ikke engang kunne blive klar over hvad en egentlig mente og hvad Fogh mente om det han mente. Forfatterne af underteksterne var tydeligvis lige så rådvilde.
De lagde bonden i munden at tyskerne stadig følte "skyld". Og så sagde han, at tyskerene ikke kunne "finde ud af det".
For at kunne have haft stemmeret i 1933 skal man i dag være 106 år gammel. For at nå at blive indkaldt til værnemagten i det seneste år af krigen skal man mindst være over 90 år gammel.
Til gengæld er det en skrøne, at tyskerne ikke - ret tidligt - har undersøgt, hvordan sådan et regime kunne komme til magten. Jeg har fx en skolebog for faget historie fra 1960ern, som ikke handler om andet end nazitiden, jødeforfølgelsen og og krigen, og jeg kan se, at jeg intenst har gennemgået bogen. Og både min far og mor og moster har fortalt om begivenheder, hvor jeg ikke kunne være i tvivl om, at de foragtede Hitler og nazisterne og allerede havde gjort det under krigen.
Dermed er ikke sagt, at der har været en del nazister, der fedt har overlevet efter krigen.

Men det er - lige så åndssvagt at tale om "tyskerne", som det er åndssvagt i dag at tale om "muslimerne". (Som mange danskere i dag ynder at udtale sig generaliserende grimt om.)

Det, som min generation (i dag i pensionsalderen) har gjort, er, at vi har fået en kritisk holdning til racisme og nationalisme og er blevet glødende europæer, fordi EU kan hjælpe at undgå nye krige og fordi nationalisme kun fører til had mod de andre.
Vi har sat os ind i hvad nationalisme og racisme er og hvad de med et samfund.

Gad man kunne sige det samme om nutidens "danskerne".

Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Herdis Weins og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Det jeg husker Anders Fogh Rasmussen bedst for, er; De mere end 700 afslag på et interview med Cavlingpris modtager Bo Elkjær, omkring den danske deltagelse i Irak krigen.
Der viste AFR sig som det han stadig er; Totalitær i sit tankesæt.
Men til AFR´s blinde og døve fanskare, må Skål for Europa, - være et program sat i verden til at bløde op på AFR - stadige ringe - eftermæle. Skulle man kritisk tro.
Og jeg tror det lykkes - nu da vi går ind i 10 året for hans afgang som statsminister.
Færre og færre ved hvad Bo Elkjær ville - imens AFR gerninger er mejslet i granit . . .

Peter Wulff, Helle Walther, Mette Haagerup, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Søren Bro, Ole Frank og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jeg troede på demokrati i Danmark, men fik et ildebefindende, da jeg så, at Anders Fogh med et pennestrøg kunne reducere det til ingenting.
Jeg sidder og læser Mogens Herman Hansen og David Runciman om at underminere demokratiet indefra. Og det fortsætter med Lars Uløkke.

Peter Wulff, Helle Walther, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Helle Lorenzen

Skal han ikke også til Libyen?
Dér skulle de brygge en ualmindeligt god Bitter på hans opskrift for importeret demokrati...

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anne Eriksen, Trond Meiring og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ser i ret meget TV og slet ikke et program med AFR. Mon ikke DR har sat det på programmet for at tilfredsstille DF og regeringen.
Kan ikke lade være med at smile , når Johanne S-N ikke en gang måtte medvirke i et P1-julekalænder.

Hans Larsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
Lars Løfgren

Den eneste relevante destination for knaldhætten og krigsmageren AFR er Haag, og det kan kun gå for langsomt!

Diego Krogstrup, Per Klüver og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Jeg skal da lige love for, at rønnebærrene er sure hos de fleste af fra det faste kommentatorkorps..

Det er naturligvis helt legitimt at have ideologiske horn i siden på AFR, meeeeeeeen husk nu lige på, at han eksempelvis klaskede den samlede venstrefløj ved tre, ja HELE 3 folketingsvalg i træk.

Siden opnåede han den store hæder, det var/er at blive udnævnt til den prestigefyldte post som generalsekretær i NATO. Det arbejde han udførte dér, står der - mig bekendt - international respekt om!

Hvor ville det derfor være klædeligt, om man - også selvom man politisk er uenig med AFR - i det mindste kunne vise den meget hårdtarbejdende mand, som opnåede MEGET mere end de fleste, lidt respekt !

Hos en lille marginal skare af intellektuelle, kulturradikale samt fodformede venstreorienterede vil AFR sikkert gå over i historien som en skændsel, men laaaaaangt ind i "parcelhus/ejerlejligheds-Danmark" (og muligvis ligefrem hos majoriteten i kongeriget) er opfattelsen af AFR sandsynligvis en ganske anden. Hos sidstnævnte står der i overvejende grad respekt om mandens bedrifter. Det huer næppe flertallet af det faste kommentatorkorps herinde, men mon det bekymrer AFR i nogen nævneværdig grad ? Jeg tror det ikke.
Skål i kølig Riesling :-)

Torben Lindegaard

@Erik Fuglsang kl. 6:50

"Hvor ville det derfor være klædeligt, om man - også selvom man politisk er uenig med AFR - i det mindste kunne vise den meget hårdtarbejdende mand, som opnåede MEGET mere end de fleste, lidt respekt !"
fra læserbrevet

Så rigtigt sagt.

Det er utåleligt, at fortsætte den politiske kamp efter politikerens pensionering.

Helle Walther

Vedr. AFR og valg. Han blev valgt i 2001 på grund af, han omfavnede DF, og DF udlændingepolitik, deres værdier kom ind i varmen, Nyrup havde kaldt dem noget mindre pænt. I 2005 var valget en skandale på den måde man behandlede Lykketoft, både på i TV og i aviserne. Han solgte ikke billetter udseende mæssigt som den glatte Fogh i smart tøj, men havde den klogeste politik. Thorning blev formand for S. I 2007 var Ny Alliance kommet til, radikale Samuelsen, Khader og konservative Gitte Seerup, var brudt ud fra deres gamle partier, Fogh var snu. Thorning var ny og langt fra skolet nok, og Khader ej heller, NA gik i opløsning og Fogh, udskrev valg efter kun to år, påstod folketinget ikke kunne samarbejde, og snørrede Khader så vandet drev, AFR vandt igen. Så gad han ikke det mere og fik plads i Nato 2009, og overlod roret til Løkke, gud bedre det/ og os, Løkke fik lavet efterlønnen om og dagpengereform, som om kommunalreformen ikke var ulykkeligt nok. Alle reformer som har ramt skævt, og centraliseret vort samfund, skilt os fra det nære.
Og hele tiden har DF nydt godt af det, og gemt sig, når tæv skulle gives, og hvor S eller V har måttet tage. Så AFR var ingen god statsminister for landet.

Helle Walther

AFR beder selv om det. Da han gik af, fyldte han aviserne med sin egen form for et eftermæle. Og han har løbende gjort
det, han mener virkelig der intet er at komme efter, men det kan så diskuteres. Folk er langt fra enige.

Torben Lindegaard

@Frede Jørgensen

"Forgive and Forget" ??

Hvem i alverden snakker om det ?? - især det sidste er oven i købet helt umuligt.

Men når vore politikere er pensioneret, så hører det sig ikke til at forsætte de gamle politiske kævlerier.
Vi skal lade dem tale om en anden dagsorden uden at bringe allerede udkæmpede politiske slagsmål op igen.

Thomas Hjulmand

Absolut en hårdtarbejdende, dygtig og ikke mindst driftig mand.
Sikke et CV: Fra landmandssøn til statsminister til generalsekretær og...tadaa til BCG og Rasmussen Global. Så skal der sælges isenkram!
Fra bonderøv til dødens købmand!
Skal vi ikke lige prøve at ihukomme, hvad der driver denne mand?