Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Det særlige danske håndtryk og andre store hits

Inger Støjberg fik mediemæssigt maksimalt udbytte af at udveksle klassiske danske håndtryk med en gruppe nye danske statsborgere.

Inger Støjberg fik mediemæssigt maksimalt udbytte af at udveksle klassiske danske håndtryk med en gruppe nye danske statsborgere.

Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
19. januar 2019

Indimellem føles det, som om nyhedsstrømmen er en spilleliste, hvor de samme sange kører på repeat. En af sangene hedder »Brexit«, en klassisk britisk march med det moderne twist, at bandet marcherer på stedet.

I mere end to år har Storbritannien været på vej ud af EU, og det er det stadigvæk, og derfor kan det virke lidt overdrevet, at det bliver udlagt som et helt stort drama, at det britiske parlament tirsdag forkastede den aftale, som Theresa May havde forhandlet med EU – for det var egentlig, hvad de fleste havde regnet med.

Dagen efter gav de samme mennesker May opbakning til fortsætte med at lave en ny aftale, som de så også kan forkaste. Og selv om der er deadline den 29. marts, så kommer vi nok til at høre på marchtrommerne længe endnu.

Fra USA er det fortsat glamrockfænoment Donald Trump og hans band af utilpassede millionærer, der topper til hitlisten, og denne uge fortsatte den efterhånden gamle sang om Trump-kampagnens mulige russiske samarbejde i rotation.

Trump-gruppens nye bassist, advokat Rudy Giulianit sad onsdag på CNN og sagde, at han da aldrig havde påstået, at folk fra Trumps kampagne ikke havde arbejdet sammen med russerne – han vidste bare, at præsidenten ikke havde gjort det personligt. Det kunne jo virke, som om betydningen af det kendte omkvæd ’No collusion’ skulle til at skrives om – men dagen efter trak Guilliani så i land og sagde, at det betød det altså slet ikke.

Samtidig var gruppens gamle bassist, advokat Michael Cohen, ude at sige, at han på Trumps foranledning havde hyret folk til at manipulere meningsmålinger før valget. Det ville have været overraskende, hvis det var rettet mod andre politikere end Donald Trump, der har så mange møgsager kørende, at de nærmest drukner i lyden fra hinanden, så det hele bliver den samme, larmende sang.

Måske derfor var det lettere at opbyde lidt perfid begejstring over oplysningen om, at Michael Cohen også havde fået skabt en falsk støtteprofil for sig selv – Women for Cohen – som skulle give indtrykket af, at en gruppe kvinder anså ham for at være en stærk pitbull og et sexsymbol.

Herhjemme i Andeby bød nyhedsugen også på velkendte slagere. Torsdag havde integrationsminister Inger Støjberg indbudt til pressestunt, da hun ceremonielt forvandlede en gruppe fremmede til jævnbyrdige danske statsborgere ved at give dem det helt særligt danske håndtryk, og det blev der taget mange billeder af den dag.

Og så kunne avisen Ingeniøren denne uge fortælle, at regeringens landbrugspakke, der for nogle år siden gav landmænd lov til at gøde mere, havde ført til en større udledning af kvælstof til danske vandløb og fjorde – stik imod hvad regeringen havde forudsat, men præcis som alle andre havde forudset.

Men før man resignerer over temagentagelsen og de forudsigelige bevægelser, så er det værd at huske, at der også bliver skabt nye debatter, og nogle ting rent faktisk når et punktum. Se mod Sverige, hvor det i denne uge efter fire måneders palaver endelig lykkedes at få dannet en regering. Eller herhjemme, hvor regeringen fik varmet op til valgkamp ved at love en kæmpe overhaling af danske sundhedsvæsen.

Og endelig nåede en højspændt lokal konflikt om integrationsproblemer blandt bævere et foreløbigt punktum: Tilbage i 1999 satte Miljøstyrelsen 18 importerede bævere ud i naturen. Siden har de formeret sig som bævere og tæller nu omkring 200 skabninger, der hverken respekterer matrikelnumre eller ejendomsret og derfor har fældet løs blandt træerne på Find Andersen-Fruedals grund mellem Holstebro og Lemvig.

Derfor krævede han 2-300.000 kroner i erstatning, men det får han ikke, afgjorde Vestre Landsret denne uge. Betyder det et farvel til bæversangen på nyhedshitlisten? Nej, måske alligevel ikke.

»Hvad antager du mig for at være,« sagde en fortørnet Find Andersen-Fruedahl til Ritzau efter afgørelsen.

»Jeg er vestjyde. Vi giver ikke sådan op.«

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her