Læsetid: 13 min.

Tommy Ahlers er en anderledes minister: De studerende skal vide, at meget viden er foreløbig

Mange var skeptiske, da Tommy Ahlers blev uddannelses- og forskningsminister. Men i dag – knap et år senere – er den tidligere iværksætter med den anderledes facon populær blandt forskere, studerende og politiske modstandere. Han forstår området og virker oprigtigt interesseret, siger de. Hans udfordring bliver at skaffe penge
Det er fint med mig, hvis man vil ud og arbejde lidt, inden man starter på universitetet, eller når man er færdig med sin bachelor. Det synes jeg ikke, politikerne skal bestemme, siger Tommy Ahlers om den perfekthedskultur, uddannelsessystemet er blevet underlagt de senere år.

Det er fint med mig, hvis man vil ud og arbejde lidt, inden man starter på universitetet, eller når man er færdig med sin bachelor. Det synes jeg ikke, politikerne skal bestemme, siger Tommy Ahlers om den perfekthedskultur, uddannelsessystemet er blevet underlagt de senere år.

Peter Nygaard Christensen

2. marts 2019

Godt ti minutter inde i interviewet læner Tommy Ahlers med foldede arme og hvilende på albuerne sin overkrop ind over bordet, så hans ansigt kommer helt tæt på bordpladen. Og i øvrigt også på mig, som sidder på den anden side.

Vi er på ministerkontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet, som ligger ved siden af Børsen og har udsigt over Knippelsbro.

Tommy Ahlers vil understrege en vigtig pointe, noget han brænder for, og bliver nærmest liggende sådan længe, mens han taler videre. I virkeligheden understreger han en anden pointe: At han ikke er, som ministre er flest.

Lad os bare sammenligne med Helge Sander, den mest indflydelsesrige minister på området i nyere tid. Ham har jeg interviewet flere gange, og jeg har aldrig set Helge Sander ligge ind over et bord på den måde.

Tommy Ahlers kommer ikke fra politikerverdenen, men fra den mere uformelle og kreative iværksætterbranche. Han har opbygget flere techfirmaer og tjent mange millioner kroner på at sælge dem igen. Men i dag er han minister, og det er han glad for:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Nikolai Beier
  • Kurt Nielsen
  • Gert Romme
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Nikolai Beier, Kurt Nielsen, Gert Romme, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg synes, at en kommende rød regering skal invitere Tommy Ahlers til at fortsætte sit genopretningsprogram - med flere penge på finansloven.

Anders Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Berith Skovbo, Kurt Nielsen, John Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

ja uforudsigelighed, utryghed og konstant forandring er blevet dagens dagsorden, intet af dette trives med den inderste menneskelige natur, at påstå andet er løgn.

Prisen kender vi alle, og flere vil i fremtiden komme til, at betale den!

Ole Frank, Henrik Rasmussen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, tryghed og faste rammer er grundlaget for, at forandring, dynamik og uforudsigelighed kan udfoldes. Når folk ikke skal frygte fremtiden eller blot hinanden, er muligheden for og lysten til at indgå i en positiv udvikling mod det stadigt bedre til stede.

Anders Olesen, Rolf Andersen, Anne Mette Jørgensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Og jeg synes godt om hans tanker om at den højeste karakter ikke skal gives til den der kan pensum men til en der kan pensum + en sjat mere + bruge det til noget der ikke er en del af undervisningen.

Karaktersystemet i dag giver ikke plads til tænkning eller ekstraordinært, men kun til begrænsninger: Hvis du kan pensum får du højeste karakter og spild ikke tid på at kunne eller lære noget mere . Du kan alligevel ikke få højere karakter.

Min mor har været censor i folkeskolens afgangsklasser i matematik i en menneskealder under 13 skalaen og siger at hun har givet enkelte 13 taller og hun følte at det var godt at kunne give noget til de der kunne mere end pensum eller bruge pensum på en anden måde,

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Har Information, ved valget af citat til rubrikken, ønsket at fremstille uddannelses - og forskningsministeren som en banal person? Eller hvad?

Rubrikken giver udtryk for noget, som enhver studerende, med et elementært kendskab til videnskabshistorie og videnskabsteori, ikke kan være uenig i.

Steffen Gliese

Men, Bjarne Toft Sørensen, det er også en banal sandhed, som meget, meget let forbigås i akademisk storhedsvanvid.

Anders Olesen, Rasmus Larsen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Mange rædsler indenfor f.eks. psykiatrien kunne have været undgået, hvis denne banale sandhed var blevet iagttaget - tænk bare på det hvide snit, elektrochock etc.
Og det gælder inden for ALLE fagdiscipliner - akademiske eller ej - der er hos mange en indgroet uvilje mod at opgive gamle "sandheder". Det er nemlig så besværligt, at få sit sit faglige verdensbillede udfordret og skulle til at tænke nyt.
Så banalt eller ej er overskriftens udsagn vigtigt altid at holde sig for øje.

Jørgen Wind-Willassen

Universiteternes omkostninger (mio. kr., løbende priser)
år 2013 2014 2015 2016 2017
mio kr 26.824,8 27.316,4 27.469,0 27.392,3 28.528,0
https://ufm.dk/uddannelse/videregaende-uddannelse/universiteter/okonomi/...
Kontroller selv.
Helt slemt ser det ikke ud. Svært at se den voldsomme besparelse.
Nu kan der være kommet flere studerende, men samlet er der altså IKKE skåret ned på universiteterne i Danmark, de senere år.
Tværtimod.

@Jørgen
Det er noget vås du skriver. Der er mange flere studerende, nybyggerier og løn og prisstigninger. 2% besparelse er en halvering på 26 år.

Kan godt være at megen viden kun er midlertidig, derfor er metoden også det vigtigste i en moderne Uni uddannelse. Men jeg har efterhånden på fornemmelsen at der hverken er viden eller metode på de fremdriftramte danske unier.

Steffen Gliese

Stig Larsen, verden er ubestandig, så der er hele tiden behov for ny begrebslighed til at begribe og forklare tingenes tilstand - samtidig med at vi bliver mere vidende igennem adgang til mange flere kilder.
Det er jo universitetets produkt: teknologi til at forstå elementerne i den verden, vi befinder os i.