Interview
Læsetid: 4 min.

»Er det betryggende, at de går rundt på fri fod mistænkt for alvorlig kriminalitet, uden at nogen har hånd i hanke med dem?«

Regeringspartierne afviste i denne uge en opfordring fra præsident Trump til at tage imod statsborgere, som har kæmpet for Islamisk Stat og nu kan sendes tilbage til retsforfølgelse i deres hjemlande. Forsvarsadvokat for to af de danske syrienkrigere, Mette Grith Stage, kalder politikernes holdning »bizar«
Det er ikke uretfærigt, at syrienskrigere skal behandles efter de samme retsprincipper som alle andre, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Det er ikke uretfærigt, at syrienskrigere skal behandles efter de samme retsprincipper som alle andre, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Michael Drost-Hansen

Moderne Tider
23. februar 2019

— Du er forsvarsadvokat for to tidligere syrienkrigere, Jacob El-Ali og SK. Hvor befinder de sig i dag?

»Den ene er i Tyrkiet og den anden i Syrien. De er danske statsborgere, men ingen af dem har mulighed for at komme til Danmark, selv om retten har udstedt en fængslingskendelse in absentia. De har ikke noget pas.«

— Hvorfor har de ikke noget pas?

»De har været i Syrien, og der tror jeg ikke, at man lever en civiliseret tilværelse som i Danmark. De har i hvert fald ikke deres pas. Mig bekendt er det helt almindeligt, at hvis man indrejser i Syrien og tilslutter sig Islamisk Stat, så bliver ens pas taget fra en.«

— De er begge sigtet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Hvad har de gjort?

»Jeg vil ikke komme nærmere ind på selve straffesagen. Så længe den efterforskes af politiet, kan jeg ikke sige andet end det, at der er udstedt fængslingskendelser.«

Mette Grith Stage

  • Født i Fredericia, 1971.
  • Advokat. Har boet og arbejdet i København, men flyttede tilbage til Fredericia, hvor hun i dag bor med sin mand og deres to sønner på 16 og 19 år.
  • Har blandt andet arbejdet som anklager i politiet og hos statsadvokaten.
  • Arbejder i dag som forsvarsadvokat, blandt andet for de tidligere syrienkrigere Jakob El-Ali og SK, som er sigtet in absentia og opholder sig i Syrien og Tyrkiet

— Den ene, Jacob El-Ali, har delt billeder på Facebook, hvor han er iført et våbenbælte med pistol og håndgranat og poserer med afhuggede hoveder i den syriske by Raqqa. Kan du forstå, at flere ikke ønsker, at han skal tilbage til Danmark?

»I princippet kan jeg sagtens forstå det. Det er jo ikke sådan, at fordi jeg er forsvarsadvokat, så synes jeg, at det er sympatisk at stå med et patronbælte ved siden af nogle afhuggede hoveder. Ethvert normalt tænkende menneske tager afstand fra sådan noget. Så jeg forstår godt, hvorfor politikerne går ud og siger det.«

— Hvorfor mener du så, at de skal tilbage til Danmark?

»Vi har nu engang et retssystem, som virker sådan, at når en dommer har vurderet, at der er en begrundet mistanke om, at en sigtet har begået et strafbart forhold og derfor udsteder en fængslingskendelse in absentia, så er det jo med henblik på, at den sigtede skal udleveres til Danmark. Det er den helt almindelige fremgangsmåde i vores retssystem. Ellers kunne man lige så godt sige, at alle, som er sigtet for en forbrydelse og opholder sig i udlandet, vil vi ikke have hjem, for vi gider ikke have kriminelle i Danmark. Hvis de er taget til udlandet, så er det fint for os. Men hvad så, hvis der sidder en røver ude i Pakistan, skal vi så også sige, at ham vil vi ikke have hjem, for det er egentlig meget bedre, at han er derude, og så må de bøvle med ham? Det er bizart.«

— Hvad sker der, hvis de kommer til Danmark?

»Så bliver de fremstillet for en dommer, og vurderer dommeren fortsat, at der er en begrundet mistanke mod dem, bliver de varetægtsfængslet. Så vil sagen køre på normal vis med en retssag, hvor de bliver frikendt eller dømt og får deres straf.«

— En mulighed er, at de kommer til Danmark og bliver frikendt, fordi det er svært for danske myndigheder at samle beviser for en forbrydelse begået i Syrien. Hvad tænker du om det?

»Jeg kan godt følge synspunktet om, at det i nogle situationer vil blive svært. Det kunne formentlig være hensigtsmæssigt, hvis man kunne lave et internationalt tribunal, hvor de kunne blive retsforfulgt. Problemet er imidlertid, at det vil tage lang tid at stable på benene, og hvad gør vi så med syrienskrigerne i den mellemliggende periode?«

— Men hvad tænker du om, at de i Danmark kan blive frikendt eller få en kort straf på grund af manglende beviser?

»Du mener, om jeg synes, det er uretfærdigt ... ?«

— Ja.

»Der vil jeg sige, at jeg ikke kan forstå, at det skulle være uretfærdigt. Det er jo sådan, loven er. Der er en strafferamme, og man får en dom i henhold til den strafferamme, og når man har afsonet sin straf, bliver man løsladt. Det er et retsprincip, som gælder verden over, uanset om man har begået tredobbelt voldtægt af et lille barn eller er syrienskriger. Så uretfærdighed synes jeg ikke, man kan tale om. Hvis man som politiker eller i den brede befolkning oplever, at loven er forkert, må man ændre den.«

— Hvad sker der med dem, hvis vi ikke tager imod dem?

»For mine klienters vedkommende sker der det, at de fortsætter deres liv i Tyrkiet og Syrien. Så må vi spørge os selv, om det er betryggende, at de går rundt på fri fod mistænkt for meget alvorlig kriminalitet, uden at nogen har hånd i hanke med dem. Jeg har hørt nogle bruge det argument, at de vil udgøre en sikkerhedsrisiko i Danmark. Men det er vel en mindst lige så stor sikkerhedsrisiko at have dem gående på fri fod et sted, hvor der ikke er nogen, der har hånd i hanke med dem.«

— Udenrigsminister Anders Samuelsen sagde i et interview til TV 2, at syrienskrigerne »har svigtet alt, hvad Danmark står for« og derfor ikke skal hentes tilbage til Danmark. Har han ikke ret i det?

»Han har ret i, at syrienskrigerne har svigtet alt, hvad Danmark står for. Men jeg mener stadig, at hvis det er vurderet af en dansk dommer, at de har begået en forbrydelse, så skal de retsforfølges i Danmark.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Retfærdighed til alle, også syrienskrigere, selvom det kan syntes, en sur pligt.
Også retfærdighed til middelmådige politikere, husk det ved valget! (gælder også for Samuelsen), som har problemer med danskeres udskejelser på overbevisningernes slagmark.
Samuelsen; noget er hvidt, noget er sort og så er der en masse changeringer ind i mellem!

"Er det betryggende, at de går rundt på fri fod mistænkt for alvorlig kriminalitet, uden at nogen har hånd i hanke med dem?"

Nej selvfølgelig ikke. Selvfølgelig skal de stilles for retten, og dømmes for de ulovligheder, de har gjort sig skyldige i. Og derefter skal de selvfølgelig rekrutteres ind i samfundet igen.

Men - man må altså også se på, hvad der gjorde dem "kriminelle". - Hvilke ansvar samfundet har for dette. -Hvad samfundet kunne have gjort men ikke gjorde. - Og hvorfor samfundet ikke reagerede.

- Lie netop; "de blev frataget deres pas af IS(Kalifatet), og dermed er de statsløse, som Danmark ikke har noget forpligtelse overfor.

De valgte at kæmpe og tjene kalifatet, som deres nye nationalitet, og det må de leve med og acceptere fuldt ud, som resultatet af deres dumhed.

Vi skal ikke være varmestue for disse fanatikere og fantaster, når tingene ikke går dom de havde drømt om, og samtidig have fripas til Danmark bagefter.

Nu må de leve med deres synder som de har begået dernede, de frasagde sig vestens menneskerettigheder for at leve under Islamisk terror overofr befolkningerne og de fanger som IS tog og halshuggede, mens de så på og muligvis hyldede ved samme lejlighed - som Islams retfærdighed overfor de vantro.

Ib Gram-Jensen

Nu er det jo ikke IS/Kalifatet eller nogen anden fremmed magt eller stat, der kan fratage nogen et dansk statsborgerskab, men kun den danske stat selv, så det at de pågældende personer er blevet frataget deres pas af IS/Kalifatet befrier ikke Danmark for nogen forpligtelser over for dem. Hvorfor skal andre lande i øvrigt belemres med kriminelle fra Danmark, som Danmark meget bekvemt for sig selv fraskriver sig ansvaret for?

Hans Larsen, Tue Romanow, Karsten Lundsby, Gert Romme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes ordet "bizart" indkapsler det meste af det, der foregår på Christiansborg.

Jeg vil endda sige, at hvis jeg skulle beskrive verden med ét ord, så ville jeg nok bruge ordet "bizar".