Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg give de tomme flasker til de hjemløse?

Frederiksbergfruen
Hvordan kommer panten bedst til gavn, spørger en læser i Brevkassen.

Hvordan kommer panten bedst til gavn, spørger en læser i Brevkassen.

Miriam Dalsgaard

Moderne Tider
9. februar 2019

I en tidligere version er Bekæmp Madspil fejlagtigt omtalt som Stop Madspil. Stop Madspild oplyser, at de ikke modtager donationer fra pantautomater. red.

Jeg kan godt lide ’godhedsknappen’ på flaskeautomaten i supermarkedet og bruger den ofte. Men for tiden går pengene til noget, der kalder sig Bekæmp Madspild, og det er noget pjat: Røde Kors, Læger uden Grænser og Mødrehjælpen er mennesker, der har brug for hjælp – Bekæmp Madspild er en kampagne, og den må klare sig selv.

I stedet giver jeg posen med flasker til de hjemløse, der sidder udenfor og sælger Hus Forbi. Hvad er problemet, spørger I så. Det er min mand. Det er »uværdigt at gå og samle tomme flasker til de hjemløse,« som han siger. Fattigdom skal ikke bekæmpes med almisser, siger han.

Det mener jeg er noget sludder. Hvad mener I?

Svar I:

Helt overordnet er det fuldstændig ligegyldigt, hvem du giver din flaskepant til. Men går man med på præmissen om, at det er vigtigt, så er de hjemløse et godt bud. Så slipper du også for at stå i kø bag illegale indvandrere med overfyldte affaldssække. Og for at få fedtede hænder. Og for beskeden: »bunden først«, selv om du selvfølgelig HAR LAGT BUNDEN FØRST – man er vel ikke idiot. For slet ikke at tale om ’biplyden’ og meddelelsen, der kan få selv den mest godhjertede og nødhjælpsstøttende til at se rødt: »Afvent personale«.

I øvrigt skal din mand blande sig udenom. Den, der går ned med flasker, bestemmer over panten – det er en gammel regel. Så hvis han hellere vil give pengene til Bekæmp Madspild eller for den sags skyld – og hold nu fast – beholde pengene selv, så må han selv ned ad trappen i den brede, træbeklædte og underbelyste Frederiksbergopgang og finde den nærmeste flaskeautomat.

— Kristian Villesen

Svar II:

Din mand har principielt ret i, at almisser skal skride hjem til middelalderen, hvor de kommer fra. Det er et kollektivt ansvar at sikre, at alle har et ordentligt eksistensgrundlag. Men det bliver nok hverken i år eller næste år, at vi som samfund kommer i mål med det projekt, og det er synd at lade folk, der er faldet uden for arbejds- og boligmarkedet, vente på, at alt bliver, som det bør være.

Så indtil videre er der grønt lys til at hjælpe sin næste med, hvad man nu kan finde på. Det kan både gøres på værdige og uværdige måder. Det afgørende er, om du forholder dig til Frederiksbergs Hus Forbi-sælgere som myndige mennesker, og det gør du rent praktisk ved at spørge, om de gider at have dine flasker. Hvis de gider det, er det en transaktion mellem to mennesker, hvoraf den ene er rig på ressourcen tid, og den anden er rig på ressourcen tomme flasker. Og det er der ikke noget uværdigt i.

— Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Det er Ok at give penge til andre, ligesom det er godt at være kritisk med, hvem man giver det til. Ikke alle organisationer optimerer deres hjælp kontra interne omostninger.

Thomas Østergaard

Jeg har altid haft en mistanke om, at årsagen til er knapperne er der, er at forretningerne kan trække de donerede penge ffra i deres skatteregnskab som bidrag til godgørende organisationer. Men om de rent faktisk gør det, og om det skatteteknisk er lovligt at fratrække donationer som andre har doneret, har jeg ingen anelse om.

Anne Mette Jørgensen

Jeg har før givet panten til ,stop madspild men stoppede for nogle mdr. siden.
Jeg aner nemlig ikke om de går til de der mest trænger eller om Netto fik en smart fidus.
Når jeg samtidig ved,at de hver dag smider tonsvis af brugbare madvarer ud til destruktion, så giver jeg o og en skid for deres hykleri.
Netto bør forklare sig!