Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg tage min dreng med ind og se Ternet Ninja?

Far, København
Moderne Tider
2. marts 2019

Min syvårige søn vil gerne se Anders Matthesens biografaktuelle film, Ternet Ninja. Han bliver ved med at plage.

»Alle de andre børn i klassen har set den,« og alt det der.

Så vidt jeg kan forstå, bliver der både sniffet kokain og spillet pik i filmen, ligesom åbningsscenen vist viser en midaldrende mand, der tæsker en thailandsk børnearbejder til døde. Jeg er udmærket klar over, at jeg hverken kan eller bør skærme min dreng fra at høre om narkotika, masturbation, børnearbejde eller vold.

Men han er syv år gammel, og jeg er ikke sikker på, at han og jeg får en bedre weekend af at tale om de ting allerede nu.

Svar I:

For det første: Du skal klart slæbe den syvårige med ind og se ’Ternet Ninja’. Jo før, des bedre. Og du skal selv gå med og grine med ham – og grine af ham, alle de gange, vitserne fiser så højt hen over hans hoved, at ikke et syvårigt hår bliver flyttet.

For det andet: Hvad fanden er meningen med, at drengen ikke allerede har set den? Har du ingen respekt for din søns dannelse? Skam dig.

For det tredje: Brug lidt tid på at fundere over, at brødrene Løvehjerte begår kollektivt selvmord, at Den Lille Havfrue får skåret tungen ud og får valget mellem selv at dø eller at hugge sin elskede prins ned med en kniv, og tænk også over, at Hans og Grete handler om to børn, der brænder en ældre kvinde levende, efter at hun har forsøgt at lokke dem til sig, så hun kunne æde dem. Lokket dem med slik, ovenikøbet! For Gudfanden om Brødrene Grimm havde en sukkerpolitik. (Og prøv lige at binge det ord. Det løber en koldt ned ad ryggen).

— Bo Elkjær

Svar II:

Da Anders Matthesen brød igennem med cd’en ’Hvad snakker du om? – Den Ka' Byttes Vol. 1’ tilbage i 2000, var jeg tilfældigvis 11 år. Det er den alder, Medierådet anbefaler, at man skal have, for at se hans nye film, Ternet Ninja. Du opremser selv nogle oplagte grunde til, at filmen har fået den aldersgrænse.

Jeg husker selv, at Matthesens voldelige humor gjorde mig forskrækket og utilpas. Men jeg følte mig tvunget til at grine med på det, for det gjorde de seje drenge i klassen. Og jeg var altså 11 – ikke syv.

Jeg ville ikke være så bekymret over, at der bliver onaneret i filmen – det er trods alt helt normal adfærd, som dit barn før eller senere selv vil udvikle. Men jeg synes, at du skal have en bedre grund, end at din søn plager om det, før du tager en syvårig med ind for at grine af, at nogen får tæsk. Måske lyder jeg gammeldags, men det er simpelthen hverken sjovt eller opbyggeligt.

— Gry Inger Reiter

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det kommer simpelthen an på, hvordan din søns gemyt er indrettet.
Er han til den følsomme side, og plages af uretfærdigheder begået mod sig selv og andre, vil grovhederne nok ikke være specielt opbyggelige.
Er han derimod lettere hårdhudet, og undgår mareridt med manér, har I et godt udgangspunkt for at snakke om svære spørgsmål på pædagogisk vis.
Eller måske handler det i virkeligheden om hvordan du selv har det med "Ternet Ninja" og forgængeren "Terkel i knibe"..?
Jeg selv brød mig ikke om den, for anti-mobbebudskabet bekom mig ret hult, da 'Fede Dorrit" begik selvmord :-/
Du kunne uddelegere bio-besøget til en anden voksen i familien, måske?

Jeg er en svoren fan af Anders Matthesens "Jul på Vesterbro", som jeg har anbefalet vidt og bredt, de år, den var på. Jeg elsker den - den er en del af min julecheckliste
Og nogle har reageret med, at det KUNNE jeg vel ikke mene - jeg lettere venstreorienteret Alternativet vælger, gammel rødstrømpe, etc.
Men jo - det mener jeg fandme - den er et festfyrværkeri af sproglig finurlighed og træden på alle de ømme tæer, han kan komme i nærheden af.
Han holder et spejl op - og det skal man turde se sig selv i.

Daniel Joelsen

Det styggeste i hele denne her sag er gruppepresset, ikke filmen. At kunne modstå gruppepres en gang imellem og have sin egen mening og interesse er stærkt for en dreng. Tal helere om det.

Jens Trapp, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Terkelfilmen indeholder referencer til vold (Stuart stardust), mobning, selvmord, pædofili (Quangs sang), druk (igen Steward Stardust) og mord på adskillige skolelærere. Og ungerne elskede den da de var små. Og kunne udmærket se forskel på film og virkelighed.

Så gå du bare ind og se tegnefilm med dine børn.

Anne Mette Jørgensen

Vent!

Nils Lauritzen

Brevkassen er da bare satire, ikke sandt ?