Læsetid: 5 min.

Dan Jørgensen: »Stjernepilsner er en meget socialdemokratisk øl«

Socialdemokratiets Dan Jørgensen kan lide rødspætter og kolde øl og mener, at han nok er lidt mere klassisk socialdemokrat, end han giver udtryk for
Socialdemokratiets Dan Jørgensen kan lide rødspætter og kolde øl og mener, at han nok er lidt mere klassisk socialdemokrat, end han giver udtryk for

Tor Birk Trads

23. februar 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet.

— Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Det bliver 9-10 stykker. Jeg elsker god mad. Jeg kan ikke bare lide at spise det. Men jeg er også interesseret i råvarerne, kogekunsten, håndværket, smagene og historien. Mad er hele pakken for mig.«

— Hvor klassisk socialdemokratisk er du fra 1-10?

»Jeg har lyst til at sige 5. Jeg kan nemlig godt lide ideen om, at jeg er lige dele klassisk og moderne socialdemokrat. Men, at jeg sidste år skrev en bog om Stauning, og at der hænger et portræt af K.K. Steincke over min sofa. vidner nok om, at en mere ærlig og rimelig vurdering ville give et noget højere tal.«

Livretten: 

Helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs

Fisken: Tag en hel rødspætte. Skrab blod og rester af indmad væk, og fjern ben. Vask fisken grundigt, og dup den tør med et rent viskestykke. Kom hvedemel eller rasp i en tallerken, og vend rødspætten i det på begge sider. Smelt en god klat smør på panden. Lad det smelte og bruse af. Herefter steges fisken ca. 4-5 minutter på hver side. Vend kun en gang – brug en paletkniv. Lad fisken hvile i et par minutter. Drys med salt.

Kartofler: Små økologiske danske kartofler vaskes og koges med skræl. Kogetid afhænger af størrelse – stik i dem med en gaffel. Kartoflerne er klar når de slipper. Drys med salt og persille.

Sovsen: Smelt rigeligt med smør i en gryde. Inden det bruser af, tilsættes lidt hvedemel. Der piskes og tilsættes noget af det kogende kartoffelvand. Pisk igen, og lad småkoge i 5-6 minutter. Smag til med salt og sort peber. Til sidst tilsættes økologisk friskhakket persille.

Server med en iskold fynsk øl. Gerne Ale no. 16 fra Refsvindinge eller den lidt mere friske Fynsk forår fra Ørbæk.

— Spiser du som en socialdemokrat?

»Socialdemokrater er heldigvis meget forskellige. Nogle spiser helst typisk dansk, andre sværger til det italienske køkken. Nogle er vegetarer, andre elsker en god bøf. Personligt har jeg en meget bred og alsidig smag. Skal jeg alligevel pege på en fællesnævner, har jeg sjældent mødt en socialdemokrat, der ikke kunne lide et godt stykke smørrebrød. Gerne med en iskold øl til. Hvis det er typisk socialdemokratisk – så er jeg også typisk socialdemokrat på det punkt.«

— Hvad er din mest socialdemokratiske madoplevelse?

»Under Arbejdermuseet i København ligger resteauranten Café & Øl-Halle. Det er Københavns eneste fredede kælderbeværtning. Her kan man få serveret godt smørrebrød og – som det eneste sted i verden – en øl af mærket Stjerne. Det er en meget socialdemokratisk øl. Da Hans Hedtoft blev afsat som formand for Socialdemokratiet af tyskerne under besættelsen, blev han direktør for bryggeriet Stjernen. Det var bryggeriarbejdernes kooperative bryggeri. Det findes ikke mere. Men deres øl kan altså stadig fås her.«

— Hvad finder man altid i dit køkken?

»Æg er fantastiske. De er sunde og hurtige at tilberede på mange forskellige måder. Jeg foretrækker dem økologiske, da jeg går meget op i, at hønen har haft et godt liv.«

— Hvad burde være nationalret?

»Folket har talt. Det blev et overvældende flertal for stegt flæsk med persillesovs. Jeg håbede selv på rødspætte, som er en af mine livretter. Men jeg har bestemt ikke noget imod, at jeg blev stemt ned i det her spørgsmål. Jeg er bare glad for at så mange danskere engagerede sig i spørgsmålet.«

Joachim Sperling: Et fortjent hug til det radikale bagværk

»Når jeg en sjælden gang oplever Dan Jørgensen, slår det mig hvor meget han ligner Elvis Presley. Og derfor har jeg lidt svært ved at høre, hvad han siger. Men hans svar her i avisen er lige i skabet. Vi kommer rundt om Stauning, Ølhalle, smørrebrød (hans mor er vist også smørrebrødsjomfru) og Stjernepilsner. Det kan jeg godt lide. Og så får De Radikale et gok i nødden med alt deres bagværk. Det er godt set af Dan. Rent valgflæsk.«

»Men hov – Dan er jo tidligere fødevareminister og gjorde et stort nummer ud af at kåre danskernes nationalret. Og som jeg husker det, kom der andet og mere frem end, at vi bedst kan lide stegt flæsk. F.eks. savnede alle – fra nord til syd – at der blev gjort mere ud af, at man kunne spise sammen. At færre måltider skulle indtages alene. Vi skulle igen have gang i forsamlingshuse og fællesspisning, så vi undgår, at det hele ender i take away og convenience food fra supermarkeder.«

»Hvad tænker singlen Dan om det? Indtager han sine måltider alene? Eller er han med i nogle spændende madklubber? Fortæl, fortæl …«

Joachim Sperling er madøre, cand.polit. og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge vurderer han den politiske menu

— Hvorfor var det vigtigt for dig at kåre en nationalret?

»Jeg ønskede at starte en diskussion om traditioner, kultur, råvarer, smag og identitet. For mig er debatten og det, at folk forholder sig til mad, det vigtigste. Jeg har aldrig haft en ambition om at være smagsdommer over, hvad folk putter i munden. Men jeg vil gerne anspore dem til at være smagsdommere for sig selv.«

— Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Jeg tænker meget over, hvad jeg spiser. Det handler primært om smag, nydelse, sundhed, miljø og dyrevelfærd. Men jeg har jo også en politisk identitet, og det ville da være underligt, hvis det jeg spiste stak helt af i forhold til mine idealer.«

— Hvilken politisk modstander vil du, af gastronomiske årsager, nødigst til middag hos?

»Det må være Mads Fuglede fra Venstre. Han er en god kollega og en fin fyr. Men jeg har læst her i avisen, at han spiser foie gras. Det er efter min mening fremstillet via organiseret dyrplageri. At Mads ovenikøbet også helst undgår økologi, er for mig Venstre-leflen for det konventionelle landbrug, når det er værst.«

— Hvad er Socialdemokratiets største bidrag til dansk madkultur?

»Mange ville nok fremhæve mit partis store rolle i at udbrede økologien. Og det er jeg også stolt af. Men jeg vil alligevel sige, at det må være Thorvald Stauning og Peter Sabroes kamp for at sætte fattige børns kost og ernæring på dagsordenen. De sørgede for, at der blev indført skolebespisning i mange skoler, og at de hidtil usle forhold på landets børnehjem blev forbedret – ikke mindst, når det kom til maden.«

— Næste gang skal vi tale med De Radikale, Hvad er den mest Radikale Venstre-agtige spise, du kan komme i tanke om?

»Jeg har lagt mærke til, at nogle radikale politikere godt kan lide at bage selv. Det siger de i hvert fald i interview. Om det er kærlighed til bagværk eller ønsket om at fortælle omverdenen, at de har overskud til at bage selv, ved jeg ikke. Men jeg lader tvivlen komme dem til gode og er behørigt imponeret.«

Serie

Stemmegaflen

Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvordan spiser en konservativ, findes der særlig venstreorienteret mad, og hvad er Dansk Folkepartis største bidrag til dansk madkultur? Frem mod valget taler Moderne Tider hver uge med en politiker om mad, identitet og politik. Og Mavefornemmelsen skifter navn til Stemmegaflen

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Elvis Presley!? Det var ligegodt s*tans!

— Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Det bliver 9-10 stykker. Jeg elsker god mad. Jeg kan ikke bare lide at spise det.«

Svigter min evne til at læse indenad mig eller har Mad-Dan en spiseforstyrrelse?

He he, det er jo min indadlæsning den er gal med ;)
Jeg læste det som: jeg kan bare ikke lide at spise det.

Tror jeg forstår det nu: Mad-Dan er meget glad for mad og intereserer sig ikke kun for at spise det, men også for råvarer, kogekunst, økologisk etc... sorry mad-Dan ;)