Satire
Læsetid: 3 min.

Fastelavn: Syv udklædninger, du bare skal undgå

Engang var det nemt at klæde sig ud til fastelavn som zombi eller Pocahontas. I dag kræver udklædning en langt større grad af finfølelse. Man skulle jo nødigt komme til at støde nogen. Som din følsomme ven anbefaler vi her, hvilke udklædninger du bør undgå – og hvad du alternativt kan erstatte dem med
Engang var det nemt at klæde sig ud til fastelavn som zombi eller Pocahontas. I dag kræver udklædning en langt større grad af finfølelse. Man skulle jo nødigt komme til at støde nogen. Som din følsomme ven anbefaler vi her, hvilke udklædninger du bør undgå – og hvad du alternativt kan erstatte dem med

Emilie Noer Bobek

Moderne Tider
2. marts 2019

DON’T: Henrik Sass Larsen

Særligt i år kan det føles helt utroligt svært at lade være med at klæde sig ud som Henrik Sass Larsen. Og udklædningen er nem: Den kræver blot en grå paryk og en aggressiv attitude over for alle, som spørger om noget. Men Sass Larsen er syg, så den er altså for grov. Måske kan den gå næste år.

DO: Morten Bødskov

Et fuldstændigt ufarligt alternativ er at tage så mange forskellige nuancer af grå på som muligt og vups! – du er Henrik Bødskov.

DON’T: Komælk

Denne udklædning er fristende nem. Man ifører sig blot en stor papkasse, maler lidt på den og voilá: Så er man mælk. Desværre stoppede mælk med at være acceptabel udklædning i 2018. I dag vil den blive opfattet som en hån mod de laktoseintolerante, de klimabevidste og de mange med irritabel tyktarm.

 

 

DO: Havremælk

Den gode nyhed er, at du lynhurtigt kan ændre udklædningen og gøre den 2019-sikker ved at skrive ’havremælk’ hen over pappet. På den måde vil du endda højst sandsynligt indkassere et par misundelige blikke.

DON’T: Pilot

Lige meget, hvor meget dit barn eller din mand tigger og plager om at få lov til at være pilot til fastelavn, er du nødt til at sætte foden ned. Piloter er ambassadører for den mest klimabelastende transportform i verden, og der er ikke længere noget heroisk over piloten som fænomen.

DO: Togfører

Foreslå i stedet, at barnet/manden kommer som lokomotivfører – klimakampens nye helt. Er det din mand, kan du, hvis han stritter i mod, bilde ham ind, at uniformen er lige så sexet som pilotens.

DON’T: Gammel hvid mand

Denne udklædning har i en årrække været ekstremt anvendt af gamle, hvide mænd, som ikke har gidet klæde sig ud, fordi fastelavn er »åndssvagt«. Men nu er det slut. At troppe op som gammel hvid mand er i dag lige så slemt som at male sig sort og danse rundt i et bananskørt. Falder du selv ind under kategorien gammel, hvid mand er det derfor ekstra vigtigt at camouflere dit uheldige ydre.

 

 

DO: Noget fra planteriget

Netop fordi du er en gammel hvid mand, er der ikke meget, du kan klæde dig ud som, uden at det går galt. Du er verdenshistoriens mest privilegerede menneske, og det kan opleves som krænkende, hvis du klæder dig ud som nogen, der har færre privilegier end dig – hvilket vil sige alle. Gå den sikre vej og klæd dig ud som en solsikke eller noget andet fra planteriget, som ikke er alt for truet.

DON’T: Ulv

Den her udklædning er lidt lakrids, for den er geografisk bestemt. I den østlige del af Danmark er det fedt at komme udklædt som ulv – og det kræver bare lidt pels på kroppen, et par skarpe bisser og så ned på alle fire. Men i den vestlige del af Danmark er det ikke en god udklædning. Og bor du i Midtjylland anbefaler vi af sikkerhedsmæssige årsager dig på det kraftigste til at lade ulvekostumet blive i skabet.

DO: Får

Et godt og harmløst alternativ er at dukke op som får. Vikl dig ind i dobbeltklæbende tape og rul dig ind i vat. En gang imellem er det faktisk rart at være pakket ind i vat.

 

 

DON’T: Anti-vaxxer

Det kan godt være, at din seje veninde, som bor på Møn og er hjemmegående mor til tre, fører en inspirerende facebookkampagne mod det danske vaccinationsprogram, men lad være med at klæde dig ud som hende. Det er en alt for voldsom udklædning til en fastelavnsfest, og du risikerer at blive overfuset af de forældre, der har vaccineret deres børn.

DO: Tilhænger af medicinsk cannabis

Klæd dig alternativt ud som én, der går ind for medicinsk cannabis, hvilket er den mest politisk korrekte form for videnskabelig fornægtelse. En tåget måde at tale på er dit vigtigste remedie.

DON’T: R. Kelly

Han indførte dig i R’n’B-musikken og lærte dig at stødhulke til »I Believe I Can Fly«. Senere gik du til R. Kelly-fester på Rigshospitalets Kollegium og markerede hvert år den internationale R. Kelly-dag. Men efter sigtelserne for grove seksuelle overgreb, bør han være som død for dig.

DO: Per Vers

Har du forsat lyst til at være udklædt som en mandlig kunstner, der kan noget med ord, anbefaler vi danske Per Vers. Han er aldeles ufarlig og god mod både kvinder, børn og dyr. En kasket og et par håndtegn, så er den hjemme.

Andre udklædninger, som med fordel kan undgås: Ungdomspolitiker fra LAU, vildsvin med pest, katolsk præst, Cristiano Ronaldo, Michael Jackson, Politikens Christian Jensen og sundhedsplatformen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Tak for vejledningen. :-)

Der kunne også være noget med burka - kan bare ikke finde ud af, om det er en do eller don't...

Gunilla Funder Brockdorff, Peter Bojsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man skal ihvertfald undlade at udklæde sig som ny statsborger, hvis man vil undgå klistrede håndtryk fra slikspisende småbørn.

Der er måske forskel på hvor tæt på begivenheder har været og hvor rimeligt det er at illustrere dem. I Danmark er sorte slaver som del af vores lokale danske historie et ikke eksisterende fænomen, og der ikke den store forskel på at være klædt ud som prinsesse, etnisk person (hvilket jo som bekendt er accepteret racistisk omskrivning for araber og neger), eller elefant og brusebad.
Måske vil vi betragte problemet anderledes, hvis vi tænkte på det som et følelsesmæssigt nært problem.
Vil det være ok, at komme som udsultet kz-lejrfange og nazist vagt, selvfølgelig er Ilse og submessiv mand brugbart blandt voksnes sexforestillinger, eller som pædofil med en børnedukke klædt sexuelt udfordrende?
Slaveriet trækker stadig dybe, væskende sår i USAs farvede befolkning. Måske fortjener de en mere seriøs behandling end, indrømmet, en humoristisk problematisere af danske børns karnevalsdragter.