Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Mads Eslund

Mads Eslund, der der netop har udgivet bogen ’Quattro stagioni’ har senest været litterært oppe at køre over ungarske Ágota Kristóf
2. februar 2019

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Forestillingen, om at alle læste den samme bog, er uhyggelig præ-babelsk. Hvilken menighed ville være nødt til det? For jeg kan ikke se for mig, at nogen ville gøre det af lyst, nysgerrighed eller egen fri vilje.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Forskellige bøger har i forskellige perioder været skelsættende for mig. Per Højholts Turbo lærte mig for 20 år siden noget om, hvad et skriftligt kunstværk kan være. Finsksvenske Tua Forsströms Efter at have tilbragt en nat blandt heste har vist mig, at poesi og breve er forbundne, at man i begge formater skriver fra et sted og rækker ud til nogen, som er væk, og, at det er OK og vigtigt, at man gestalter det sted, selv om det er fjernt og lille og tilsyneladende trivielt.«

»Senest har jeg været oppe at køre over eksil-ungarske Ágota Kristófs Det store stilehæfte, som består af to-i-krigen-hos-bedstemor-anbragte tvillingers selvgodkendte stile. Godkendte stile skal være sande og sige tingene, som de er – det, der ses, høres og gøres. For eksempel er det forbudt at skrive: ’Bedstemor ligner en heks,’ men det er tilladt at skrive: ’Folk kalder bedstemor en heks.’ Jeg er vild med tvillingernes selvdisciplin! Og genkender fra min egen praksis, at sproget er besværligt! Det må udsættes for strategier og hårde greb.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg tror, jeg stopper med at læse, før jeg overhovedet kommer til den overvejelse.«

Hvilken type læser er du?

»Hvid og midaldrende, maskulin, tror jeg – dvs. til dels uforståelig for mig selv. Og lige fra rastløs og humørsyg til snyltende og begejstret, når jeg – for sjældent – finder tid til at læse noget, jeg ikke skal læse.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser dagligt, i pauserne fra mit professionelle arbejde som skriveunderviser, sjatlæser, tuner ind på andres skrivemåder. Ellers i lange stræk, hvis der er tid, i transportmidler og på sofaen. Men jeg er også glad for at slippe for at læse – få luft: gå ture og løbe, være sammen med mine kære.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

 • Ursula Andkjær Olsen læser i sofaen, i sengen, i toget, i køkkenet, i ...

  29. juni 2019
  Moderne Tiders ugentlige interview om læsevaner er i denne uge med den nyligt tiltrådte rektor på Forfatterskolen, Ursula Andkjær Olsen. Hun læser meget – og meget intenst. Senest har hun læst sig en hel tak mere nærsynet på bare en måned
 • Læser du bøger: Skrappe sager, men ubeskriveligt smukt

  22. juni 2019
  Nazila Kivi anbefaler vigtig samtidslitteratur fra Irak, fordi vi som danskere burde være mere engagerede i den rolle vi har spillet i Irak. For tiden er hun optaget af, hvordan litteraturen behandler død, smerte og ødelæggelse
 • Læser du bøger: »Jeg læser i takt med levet liv«

  15. juni 2019
  Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner. Ifølge Sophie Hjerl har digteren det samme forhold til sprog, som billedkunstneren har til det visuelle: evnen til at kunne favne det konkrete og abstrakte på én gang
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu