Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Mads Eslund

Mads Eslund, der der netop har udgivet bogen ’Quattro stagioni’ har senest været litterært oppe at køre over ungarske Ágota Kristóf
Moderne Tider
2. februar 2019

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Forestillingen, om at alle læste den samme bog, er uhyggelig præ-babelsk. Hvilken menighed ville være nødt til det? For jeg kan ikke se for mig, at nogen ville gøre det af lyst, nysgerrighed eller egen fri vilje.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Forskellige bøger har i forskellige perioder været skelsættende for mig. Per Højholts Turbo lærte mig for 20 år siden noget om, hvad et skriftligt kunstværk kan være. Finsksvenske Tua Forsströms Efter at have tilbragt en nat blandt heste har vist mig, at poesi og breve er forbundne, at man i begge formater skriver fra et sted og rækker ud til nogen, som er væk, og, at det er OK og vigtigt, at man gestalter det sted, selv om det er fjernt og lille og tilsyneladende trivielt.«

»Senest har jeg været oppe at køre over eksil-ungarske Ágota Kristófs Det store stilehæfte, som består af to-i-krigen-hos-bedstemor-anbragte tvillingers selvgodkendte stile. Godkendte stile skal være sande og sige tingene, som de er – det, der ses, høres og gøres. For eksempel er det forbudt at skrive: ’Bedstemor ligner en heks,’ men det er tilladt at skrive: ’Folk kalder bedstemor en heks.’ Jeg er vild med tvillingernes selvdisciplin! Og genkender fra min egen praksis, at sproget er besværligt! Det må udsættes for strategier og hårde greb.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg tror, jeg stopper med at læse, før jeg overhovedet kommer til den overvejelse.«

Hvilken type læser er du?

»Hvid og midaldrende, maskulin, tror jeg – dvs. til dels uforståelig for mig selv. Og lige fra rastløs og humørsyg til snyltende og begejstret, når jeg – for sjældent – finder tid til at læse noget, jeg ikke skal læse.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser dagligt, i pauserne fra mit professionelle arbejde som skriveunderviser, sjatlæser, tuner ind på andres skrivemåder. Ellers i lange stræk, hvis der er tid, i transportmidler og på sofaen. Men jeg er også glad for at slippe for at læse – få luft: gå ture og løbe, være sammen med mine kære.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her