Læsetid: 15 min.

Tom Brady ser efter fem Super Bowl-sejre stadig sig selv som en underdog

Tom Brady blev spået få chancer i NFL, men i dag regnes den 41-årige quarterback som den bedste nogensinde. Og vinder han weekendens Super Bowl, har han flere sejre end nogen anden spiller. Med en smuk kone og sunde børn lever han det perfekte amerikanske liv, alligevel er han hadet af mange, for lige under overfladen ses egoismen – og et venskab med Donald Trump
Søndag spiller Tom Brady sin niende Super Bowl imod Los Angeles Rams. Det er i sig selv en rekord. Og vinder hans hold, New England Patriots, vil det også være en rekord, og han vil være den første, der har vundet seks superbowls.

Søndag spiller Tom Brady sin niende Super Bowl imod Los Angeles Rams. Det er i sig selv en rekord. Og vinder hans hold, New England Patriots, vil det også være en rekord, og han vil være den første, der har vundet seks superbowls.

Mark Alberti/Ritzau Scanpix

2. februar 2019

Man kan elske ham – eller elske at hade ham. Men at Tom Brady er den største quarterback nogensinde, er efterhånden svært at være uenig i. Brady er ifølge mange eksperter større end sin samtidige rival, Payton Manning. Han er større end legenderne Dan Marino, Terry Bradshaw og John Elway.

Og Brady er formentlig også større end sit barndomsidol – den måske største quarterback hidtil – Joe Montana.

Man kan nære større kærlighed og sympati for nogle af de andre, men ser man på statistikkerne, peger alt på Brady: Han er den quarterback, der har vundet flest Super Bowls, har vundet flest kampe, har kastet flest yards og har kastet flest touchdowns, når man lægger tallene fra den regulære sæson og slutspillet sammen.

Ny rekorder

Dertil kommer en række andre mindre rekorder: flest slutspilskampe, flest slutspilssejre, flest touchdowns i slutspilskampe, flest divisionstitler, flest Super Bowl MVP-titler (Most Valuable Player, red.) flest Super Bowl touchdowns og flest Super Bowl yards – for at nævne nogle af dem.

Den danske NFL-kommentator Tommy Kjærsgaard fortæller, at han netop har lavet et tv-indslag om Bradys rekorder, men han måtte opgive at nævne alle og kun tage de ti vigtigste, ellers ville indslaget blive for langt.

Søndag spiller Tom Brady sin 9. Super Bowl – nok en rekord – imod Los Angeles Rams, og vinder han og New England Patriots igen, vil det også give ham en ny rekord, som er en af de vigtigste af slagsen. I dag har Tom Brady fem Super Bowl-sejre på CV’et, og det samme har Charles Haley, en tidligere forsvarsspiller fra San Francisco 49’ers og Dallas Cowboys.

Men ingen NFL-spiller har nogensinde vundet det prestigefyldte Vince Lombardi-trofæ seks gange.

Tom Brady vil gøre alt for at blive den første, der gør det. Han vil gøre alt for at vinde. Både på søndag, men også når han som 42-årig møder ind til en ny sæson efter sommerferien.

Tom Brady med nummer 12 på trøjen og hans holdkammerater på vej på banen til slutspilskampen imod Los Angeles Charges for tre uger siden. New England Patriots var undertippede og blev vurderet til at være et dårligere hold end Charges. Alligevel vandt de og står nu igen i Super Bowl.

Adam Glanzman
Vindermentalitet er et typisk karaktertræk for sportsfolk, men få – om nogen – er så besatte af at vinde som Brady.

Det har drevet ham gennem hele karrieren og gjort ham til den største nogensinde. Men det har også gjort manden, som ellers beskrives som Mr. Perfect og billedet på den amerikanske drøm, til et hadeobjekt blandt mange amerikanere – og til en delvis kontroversiel figur i den amerikanske offentlighed.

Langsom og lasket

Historien om Tom Brady begynder i Indianapolis i foråret år 2000 ved den såkaldte Scouting Combine – en slags test af alle de unge collegespillere, som håber at få plads i en NFL-klub. Man kan se det som en form for realityshow, hvor spillerne konkurrerer på forskellige parametre og bliver vurderet af eksperter, som så anbefaler klubberne, hvilke spillere de skal vælge i den efterfølgende ’draft’.

Det mest berømte tv-klip fra en Scouting Combine nogensinde er af Tom Brady, der løber en 40 yards på tid. Det tager ham 5,28 sekunder – langsomt sammenlignet med andre quarterbacks. Og måske endnu vigtigere: Brady ligner på ingen måde en stor atlet. Han ligner en helt almindelig knægt, der iført en lidt for stor T-shirt okser af sted det bedste, han har lært.

Der er også billeder af Brady i bar overkrop fra samme arrangement, og de er heller ikke imponerende. Faktisk ser han decideret utrænet ud. Billederne bliver ofte brugt, når Tom Brady skal portrætteres. Med god grund, for oplevelsen i Indianapolis er vigtig for at forstå Brady.

Han fik dårlige bemærkninger med på vejen af eksperterne. Han var for langsom, for ustabil, og han havde ikke en ’stærk nok arm’, som det hedder i NFL-sprog, dvs. han kunne ikke kaste langt og præcist nok. Brady stod derfor ikke øverst på nogen klubbers ønskeliste ved den efterfølgende draft.

Han havde spillet nogenlunde på sit middelmådige collegehold, University of Michigan, men ikke mere end det. I high school havde han heller ikke været specielt god. Og med de dårlige udtalelser fra Scouting Combine var han på ingen måder et varmt navn.

Tom Brady blev først draftet i sjette runde ud af syv, som nummer 199 i alt. Dvs. at alle NFL-klubber havde mulighed for at vælge ham ikke bare én, men fem gange – alligevel valgte de hver gang en anden.

Han endte i New England Patriots, og klubben havde som udgangspunkt ikke tænkt sig at bruge ham som starter. Først da holdets quarterback, Drew Bledsoe, blev skadet i 2001-sæsonen, fik Tom Brady for alvor spilletid i NFL.

Med i ligaen på trods

Forløbet omkring draften har betydet uendeligt meget for Tom Bradys selvforståelse. Han mente selv, at han var langt bedre, og at det var uretfærdigt, at han først blev valgt som nummer 199. I et tv-interview fortæller han om draften og begynder at græde, fordi det var så hårdt for ham, hver gang en klub valgte en anden spiller.

Normalt bliver de store quarterbacks valgt tidligt. Peyton Manning, som har været aktiv samtidig med Brady og også betragtes som en af de helt store, blev valgt som den allerførste i 1999. Michael Vick blev valgt som den allerførste i 2001 – han løb i øvrigt 40 yards et helt sekund hurtigere end Tom Brady. Mannings lillebror, Eli Manning, blev valgt som nummer ét i 2004.

Derfor har Brady fra starten set sig selv som en underdog. En, som er med i ligaen på trods.

I marts 2017 lagde Brady et billede af sig selv iført den trøje, han havde på under Scouting Combine på Instagram:

»Jeg fandt min combine-trøje fra for 17 år siden, og det fik mig til at tænke. Det her er, hvad de sagde om mig: Dårligt bygget, mangler fysisk statur og styrke, mangler mobilitet … mangler en stærk arm, kan ikke køre bolden ned ad banen.«

Brady tilføjer et citat fra sin holdkammerat, Julian Edelman:

»You can prove em right or you can prove em wrong!«

Brady var fra start fast besluttet på at gøre det sidste. Den mislykkede draft blev omdrejningspunktet for hans karriere. Han ville vise dem alle, at de havde taget fejl.

Fodboldintelligens

Og de havde vitterligt taget fejl. Eller rettere: De havde målt det forkerte. For nok er Brady langsom på 40 yards, men på sin vis er det ligegyldigt, for som quarterback løber man aldrig 40 yards ligeud. Ifølge Tommy Kjærsgaard fra TV3 kan man slet ikke kvantificere og teste de styrker, som Tom Brady besidder: fodboldintelligens, arbejdsmoral og vindermentalitet.

Quarterbacken er holdets leder.

Han modtager bolden og skal enten kaste den frem til en receiver eller giver den til en runningback, som så løber bolden frem på banen. Som quarterback skal man kunne læse modstanderens forsvar, tænke hurtigt og vælge det spil, der kan flytte bolden længst muligt frem hver gang.

Det smukke ved amerikansk fodbold er denne kombination af tung taktik og fysisk formåen. Det er ikke altid de fysisk stærke og teknisk overlegne hold, der vinder. Det kræver i høj grad også en god game plan for, hvordan modstanderen kan besejres.

Tom Brady viste sig hurtigt at være fremragende til at vælge rigtigt og holde hovedet koldt i pressede situationer. Derfor førte han straks Patriots frem til den ene sejr efter den anden. Efter sin skade i 2001 fik Drew Bledsoe aldrig pladsen som starter tilbage, og i samme sæson vandt Tom Brady sin første Super Bowl som den dengang yngste quarterback nogensinde.

Tom Brady på charmeoffensiv i Kina i 2017. Han arbejder på at udbrede sporten uden for USA og håber på at komme til at spille en kamp i Kina, inden hans karriere slutter.

Ritzau Scanpix

Lang tid på tronen

Lige siden har han været suveræn. Sammen med træneren Bill Belichick, som Brady har arbejdet tæt sammen med alle årene, har han bedre end nogen anden quarterback formået at vinde kampe. Og New England Patriots har været det dominerende hold i NFL i alle de år, Brady og Belichick har arbejdet sammen.

Det er sværere at sidde på tronen i mange år i NFL end i europæisk fodbold, så Patriots dominans kan ikke sammenlignes med Barcelonas dominans i Spanien eller Bayern Münchens i Tyskland. Det skyldes blandt andet draften: Det hold, som vinder Super Bowl, vælger sidst i draften i det følgende år, mens det hold, som klarer sig dårligst, vælger først. På den måde vil styrkeforholdet udligne sig med årene.

En anden grund er lønloftet – de samlede spillerlønninger må ikke overstige 77 millioner dollar i denne sæson. Har man en dyr quarterback som Tom Brady, kan man ikke også have tilsvarende dyre spillere på andre pladser uden at overskride lønloftet.

Derfor har Tom Brady heller ikke haft en fast stjerne-receiver, som han har kunnet kaste bolden til år efter år. Han har haft gode folk at kaste til, blandt andre Rob Gronkowski, Julian Edelman, Danny Amendola og Wes Welker. Men han har måttet justere sit spil sæson for sæson alt efter de øvrige spilleres talenter. Derfor har han i karrieren kastet et touchdown til 71 forskellige receivere – rekord.

Nogle år har Patriots primært løbet bolden, nogle år har de spillet med mange korte kast – det gælder blandt andet den indeværende sæson. Enkelte sæsoner, som da stjerne-receiveren Randy Moss spillede for Patriots fra 2007-2009, har Brady kastet helt uhæmmet meget. Alene i 2007 kastede Brady 23 touchdowns til Moss – rekord.

Omstillingsevne

Ifølge Tommy Kjærsgaard er det netop Bradys evne og vilje til at omstille sig, som gør, at han er den bedste nogensinde. Peyton Manning spillede nogenlunde på samme måde hver sæson, og de gode forsvar vidste derfor, hvordan man kunne lukke ham ned.

Tom Brady vil frem for alt vinde, og derfor justerer han – sammen med Belichick – spillet efter forholdene. Det kræver også en særlig mentalitet. De fleste store quarterbacks vil gerne kaste bolden langt ned ad banen en gang imellem – lave det store spil. Brady kan spille kamp efter kamp, hvor Patriots primært løber bolden eller kun kaster den kort.

En anden side af Bradys psyke kommer til udtryk mod slutningen af kampene. Brady har utallige gange formået at holde hovedet koldt og komme tilbage og vinde, når han er bagud. Patriots seneste Super Bowl-sejr over Atlanta Falcons for to år siden er det mest berømte eksempel.

Patriots var bagud 28-3, men Brady endte med at få udlignet og sendt kampen i overtid, hvor Patriots vandt 34-28. Det er det største comeback i Super Bowl-historien.

Brady ser videoer af kampe i timevis. I dokumentaren Brady versus Time ser man ham sidde ved sin computer og spole frem og tilbage.

»Jeg kan sidde her fire-fem timer uden at rejse mig,« siger han.

I en slutspilskamp i år stillede Los Angeles Chargers forsvar op i en formation, som de senest havde brugt for mere end et år siden, men Brady var så velforberedt, at han kunne kende opstillingen og vidste, hvordan de ville forsøge at komme ind til ham – og han justerede sit angreb og kom dem i forkøbet.

Mere end bare et spil

Brady vs Time er en påfaldende titel. Det er ikke de andre fodboldspillere, der er Bradys modstandere, det er tiden, der er den store udfordring for ham. I dokumentaren følger man Brady gennem hele 2017-sæsonen, og man ser tydeligt hans forhold til at vinde og tabe.

Når Brady har tabt en kamp, er der virkelig dårlig stemning på vej hjem i bilen:

»Jeg kunne sige: Det er bare et spil, men fordi det er mere end bare et spil for mig, føles det, som om jeg mislykkes med målet med mit liv,« siger han og tager hjem for at se video.

På et tidspunkt sidder han og studerer en af de Super Bowls, hvor han tabte, og han kommer med følgende billede på følelsen:

»Så er du en fiasko. Det er det talentshow, du legede, da du var barn, og du er en fiasko,« siger han og tilføjer:

»Jeg glemmer aldrig de nederlag. Arret er for dybt.«

Over stregen

Bradys vindermentalitet er også en af årsagerne til, at han i dag er upopulær blandt mange amerikanere. Selv om historien om Brady er historien om outsideren, der bliver superstjerne, er det langt fra alle, der hylder ham.

Grunden er, at Brady og Belichick ved flere lejligheder er gået for vidt. Første gang var i 2007, hvor Patriots i den såkaldte ’spygate’ videofilmede de signaler, som New Yorks Jets forsvarstrænere sendte til spillerne. På den måde vidste de, hvilke spil de ville køre, hvornår.

Værre for Bradys omdømme var den såkaldte ’deflategate’, som endte med, at Patriots fik bøder, og Brady fik fire spilledages karantæne, fordi holdet havde lukket luften ud af boldene i en slutspilskamp imod Indianapolis Colts i 2015. En bold med mindre luft er nemmere at holde fast i, og derfor er der regler for, hvor meget luft, der skal være i boldene – og da hvert hold stiller med sine egne bolde, var det kun en fordel for Patriots.

Da Bradys rolle i sagen skulle undersøges, havde han slettet alt indhold på sin telefon, hvilket var med til at tegne et billede af ham som uærlig og unfair i offentligheden. Spygate og deflategate viser, hvor langt Tom Brady og Bill Belichick vil gå for at vinde, mener Tommy Kjærsgaard. Lidt for langt.

Og i mange amerikanske fans optik har Patriots snydt sig til meget af deres succes. En optælling af fodbold-tweets fra 2018 på Reddit viser, at Patriots er det hold i USA, som er mest hadet på Twitter. Holdet topper også de fleste mediers topti-lister over hadehold.

Ven med Trump

Tom Brady er gode venner med Donald Trump, og det har også været med til at gøre ham upopulær blandt mange af de NFL-fans, som ikke er begejstrede for præsidenten. Trump og Brady har spillet golf sammen – også længe før Trump blev præsident. Og i Bradys omklædningsrum lå der under valgkampen pludselig en Make America Great Again-hat på en hylde.

Trump elsker at omtale Brady som »sin ven«. Under valgkampen holdt Trump en tale i Rhode Island, dvs. i Patriots-land. Her kommenterede Trump på deflategate, som dengang var på sit højeste:

»Lad Tom Brady være,« sagde Trump og kaldte Brady »a great guy«.

Tom Brady og Donald Trump spillet golf sammen siden 2002. I september 2015 blev Brady spurgt, om han troede, at Trump kunne blive præsident: Det håber jeg. Det ville være fedt. Der vil komme en green på planen i Det Hvide Hus, det er jeg sikker på, svarede han.

Davidoff Studios/Getty Images

Selv taler Tom Brady sjældent om politik, men han har aldrig lagt afstand til Donald Trumps omfavnelse.

Ved en enkelt lejlighed er Brady dog gået imod præsidenten. Det var i sagen med San Francisco 49’ers quarterback, Colin Kaepernick, som knælede under afsyngelsen af nationalsangen. Kapernick ønskede ikke at »stå op og hylde et flag for et land, som undertrykker sorte«.

Det gjorde Trump rasende, og han kaldte blandt andet Kapernick »a son of a bitch« og opfordrede NFL-ejerne til at fyre de spillere, der ikke stod op under nationalsangen. Tom Brady har aldrig knælet under nationalsangen, men han forsvarede Kapernick og andres ret til at gøre det.

Til den lokale radiostation Boston WEEI sagde han, at han »bestemt ikke var enig« med præsidenten:

»Jeg mener, at alle har ret til at gøre, hvad de har lyst til. Hvis du ikke er enig, er det fint. Du kan udtrykke din uenighed, det er storartet. Det er en del af vores demokrati.«

Det har ikke fået Trump til at lægge Tom Brady fra sig. Så snart New England Patritos havde kvalificeret sig til årets Super Bowl, kom der et Tweet fra præsidenten med en lykønskning til Brady. Og som medierne bemærkede, ønskede Trump ikke modstanderne fra Los Angeles Rams til lykke med deres plads i Super Bowl.

CEO’en, generalen og den smukkeste pige

Quarterbacken er en lederfigur i den amerikanske kultur. Det er altid quarterbacken, der dater den smukkeste pige på skolen i amerikanske ungdomsfilm. På banen er det ham, der skal træffe de rigtige beslutninger og føre holdet til sejr.

Skal man oversætte det til virksomhedssprog, er quarterbacken firmaets CEO. I militærsprog – og amerikansk fodbold sammenlignes ofte med krig, fordi man skal indtage fjendens territorium – er quarterbacken generalen.

Derfor er der forventninger til de spillere, der har positionen. De skal være mere end bare gode fodboldspillere – de skal også være rollemodeller.

Ved den seneste Scouting Combine i NFL, sagde en ekspert om quarterbacken Sam Darnold:

»Kluntede bevægelser. Dårligt ansigt.«

De kluntede bevægelser kan være rimelige at påpege, men ifølge Tommy Kjærsgaard er det værd at bemærke, at man altså også kan have et dårligt quarterback-ansigt; at man simpelthen kan være for grim. Sam Darnold blev valgt af New York Jets i første runde af draften, men kommentaren vakte opsigt.

Det perfekte liv

Tom Brady lever – i hvert fald på overfladen – det perfekte quarterbackliv i millionvillaen i Brookline lidt uden for Boston. Han har et quarterbackansigt, han har styr på sit liv og han har en sund og glad familie. Han er gift med undertøjsmodellen Gisele Bündchen og parret ligger i topti på alle lister over de rigeste celebrity-par i verden.

I Brady vs. Time fornemmer man dog også en vis anspændthed i forholdet mellem de to. For Brady er fodbold vigtigere end alt andet, og i sæsonen fornemmer man, at der ikke er meget tid til Gisele Bündchen og de tre børn. En tur til Kina med sønnen, Jack, skal vise Brady som en god familiefar, men det bliver en smule opstillet. »Til syvende og sidst handler mit liv om fodbold,« siger Brady i dokumentaren: »Hvis du skal konkurrere imod mig, skal du være villig til at ofre alt. For det har jeg gjort.«

Tommy Kjærsgaard siger, at Brady er »95 procent Mr. Perfect«, hvilket jo efterlader fem procent: »Jeg vil ikke sige, at det Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Men der er en del af ham, der er temmelig egoistisk.«

På et tidspunkt sidder Tom Brady og Gisele Bündchen ved siden af hinanden og snakker. Gisele Bündchen siger: »Fodbolden var hans første kærlighed. Og jeg tror også, det er hans største.« Brady skynder sig at grine og slå det hen – og Gisele Bündchen griner lidt med. Men pludselig stopper hun op og siger: »Det er sandt«.

Men måske er det den form for personlighed, der skal til, hvis man vil nå så langt i professionel sport, som Tom Brady er kommet. Han blev kun akkurat vurderet til at være god nok til at spille i NFL, i dag er de fleste eksperter enige om, at han er den største nogensinde.

Tom Brady og Gisele Bündchener blandt de rigeste og mest profilerede celebrity-par i USA. Deres liv er rigt dokumenteret på især Gisele Bündchen Instagramprofil.

John Shearer/Invision/Polfoto

Den evige underhund

Den tidligere Patriots-spiller Rodney Harrison interviewede for nylig Tom Brady og spurgte ham direkte om, hvad han synes om at blive kaldt den bedste nogensinde:

»Jeg tror ikke, jeg bryder mig om det. Det er nærmest ubehageligt for mig, for jeg ser ikke mig selv sådan. Jeg har altid været underdog.«

Brady virker oprigtig i interviewet. Det ser vitterligt ud som om, han har det bedre med rollen som underdog end som superstjerne.

Rodney Harrison nævner en frokost, de spiste sammen i 2003, hvor Brady beskrev sig selv som et ’sjetterunde pick’:

»Ja, jeg har det stadig sådan. Jeg var backup på mit high school-hold … vi kunne ikke vinde en eneste kamp, og alligevel kunne jeg ikke komme på banen. Jeg var en ’late bloomer’. I Michigan måtte jeg kæmpe for at få lov at spille. Jeg blev draftet i sjette runde, og ingen troede, jeg ville komme på holdet.«

»Så det sidder i dig,« spørger Rodney Harrison.

»Ja, det gør det stadig. Nu siger folk, jeg skal stoppe med at spille. Men det er nu, jeg har det sjovt. Det er nu, jeg nyder det.«

Interviewet slutter med at handle om Bradys eneste egentlige modstander, tiden. Og om han nogle gange tænker, at det er godt nok, hvad han har præsteret.

»Nej,« svarer Tom Brady. »Når der er 26 miles i et Marathon, så stopper jeg ikke efter 21 miles og tænker: ’Det var nogle gode 21 miles, jeg løb der’. Jeg tænker: ’Jeg har stadig fem tilbage’. Og det skal være mine bedste miles. Ellers svigter jeg mig selv. Jeg ved præcis, hvad jeg skal gøre. Jeg kender mit angreb,« siger Tom Brady, mens han kigger lige ind i kameraet.

Han har tydeligvis ikke overgivet sig endnu. Vinder han igen på søndag, må selv de sidste skeptikere derimod overgive sig. Og indrømme, at Tom Brady er den største fodboldspiller nogensinde.

Tom Brady efter en storsejr over Pittsburgh Steelers i AFC-finalen i januar 2017. I den efterfølgende Super Bowl imod Atlanta Falcons laver Tom Brady det største comeback i Super Bowl-historien, da han indhenter et forspring på 25 point.

Ritzau Scanpix

Quarterback for San Francisco 49’ers Colin Kaepernick (th.) blev fordømt af store dele af den amerikanske befolkning, da han under nationalhymnen sidste år valgte at knæle i stedet for at føre hånden mod brystet. Kaepernick karriere styrtdykkede efterfølgende, men i sidste uge tog sagen en drejning da en lang række NFL-spillere fulgte den nu tidligere quarterbacks eksempel som reaktion på en diskriminerende tale af Donald Trump.
Læs også
Den jakkesætklædte mand med det store overskæg, Shahid Khan, er ejer af NFL-holdet Jacksonville Jaguars og erklæret republikaner. I søndags protesterede han mod Donald Trump sammen med sine spillere.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • ulrik mortensen
David Zennaro og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu