Læsetid: 12 min.

Aktivister slog Amazon. Men sejren splitter venstrefløjen i USA

Techgiganten Amazon opgav sit nye hovedkvarter i New York efter venstrefløjsaktivister og politikeres protest mod skatterabatter. Men tabet af 25.000 job splitter midtsøgende og venstreorienterede demokrater i et spørgsmål, som udfordrer alle Vestens socialdemokratier: Skal kagen gøres større, eller skal den fordeles mere retfærdigt?
Demonstrationer som denne i november sidste år har været med til at forhindre Amazon i at etablere et hovedkvarter i New York. Protesterne vender sig mod enorme skatterabatter, hemmelige aftaler og udsigt til yderligere opskruning af boligpriserne i byen.

Demonstrationer som denne i november sidste år har været med til at forhindre Amazon i at etablere et hovedkvarter i New York. Protesterne vender sig mod enorme skatterabatter, hemmelige aftaler og udsigt til yderligere opskruning af boligpriserne i byen.

Stephanie Keith

2. marts 2019

Susan Kang troede ikke på, at de kunne vinde. Men det gjorde de. En gruppe velorganiserede græsrødder, lokale politikere og beboere i New York-bydelen Queens gav fingeren til verdens rigeste mand Jeff Bezos og hans globale techmonopol Amazon, som mange anser for at være symbolet på en moderne kapitalisme, der er blevet syg.

Techgiganten brød sig ikke om den mildest sagt kølige modtagelse, aktivisten Susan Kang, der stemte dørklokker mod Amazon, og hendes ligesindede gav dem.

For Amazon troede, at tiden var den samme som i 2017, da de indledte jagten på et nyt hovedkvarter i USA. Og de var blevet vant til at være ombejlet af amerikanske storbyer, der gjorde sig attraktive for at få del i de tusindvis af nye job, Amazon lovede til gengæld for favorable skattefradrag og mørklagte særaftaler.

Nu er det 2019. Og det, Amazon ikke helt synes at have forstået, er, at det politiske klima har forandret sig. I forrige uge valgte Amazon så at opgive deres planer om et hovedsæde på den attraktive kyststrækning ved Long Island City i Queens og vinke farvel til de tre milliarder dollar i skattefradrag, som de var blevet lovet.

»Jeg ved ikke, om amerikanerne er blevet mere socialistiske. Jeg har tilhørt den amerikanske venstrefløj i over ti år. Men for kort tid siden ville jeg aldrig have troet, at en socialistisk bølge som denne – sammen med naboprotester og lokal græsrodsaktivitet – ville være i stand til at udfordre en så gigantisk økonomisk og politisk magtkoncentration som Amazon. Og vinde. Men vi troede heller ikke, at Alexandria Ocasio-Cortez kunne vinde,« fortæller Susan Kang.

Til daglig underviser hun på universitetet CUNY i New York og er bosat i Queens.

Som aktiv i Democratic Socialists of America (DSA) arbejdede hun frivilligt i kampagnen for den dengang ukendte servitrice, Alexandria Ocasio-Cortez, ved efterårets valg til Kongressen. Et valg, der skabte et nyt politisk landkort i USA og gjorde den unge venstreorienterede kvindelige politiker til den amerikanske venstrefløjs nye transformerende superkraft under den kanoniske forkortelse AOC.

Men 25.000 nye job. Det er, hvad Amazon formentlig tager med sig til en anden amerikansk storby, der vil være nemmere at lege med. 236 af dem tabte til New York efter de seneste måneders store udbudskrig. Mon ikke de stadig er interesserede? Og forestil dig så lige, at det var Danmark. Og at København havde tabt kampen om tusindvis af techarbejdspladser til Stockholm, fordi Enhedslistens Pelle Dragsted havde stillet sig i spidsen for en alliance af borgerprotester sammen med Amagerfælled-aktivisten Nikolaj Kirk og måske med en uforudsigelig Klaus Riskær Pedersen på sidelinjen.

Sammenstødet mellem Amazon og New York er et billede på en grundkonflikt i de fleste vestlige socialdemokratier og på venstrefløjen: Hvordan kan man sikre flere arbejdspladser, vækst og nye skatteindtægter til at betale for skoler, hospitaler og ældrepleje og samtidig bekæmpe skatteunddragende globale mastodonter, der smyger sig uden om demokratisk kontrol og presser almindelige menneskers arbejdsvilkår? En konflikt, der snart kan komme til Danmark, hvis Københavns Lufthavn får held med at tiltrække Amazon til deres nye erhvervsområde, som det har forlydt i medierne, at de arbejder på.

Synet på, hvordan man skal håndtere de magtfulde techmonopoler, splitter da også Demokraterne i USA mellem en midtsøgende fløj og de nye, progressive og venstreorienterede kræfter i partiet. Som den indflydelsesrige kommentator og klummeskribent Thomas L. Friedman skriver i The New York Times:

»Amazons beslutning om at droppe sin store udvidelse i New York City markerer det største store sammenstød mellem ’gør-kagen-større-Demokrater’, som insisterer på, at skattefradrag tjener sig selv ind igen og mere til – og ’omfordel-kagen-mere-retfærdigt-Demokrater’, som ser Amazon udnytte deres by og lokalsamfund i et kapløb mod bunden med andre byer. Et kapløb, der vil betyde endnu større skattefradrag til virksomheder, som ikke behøver dem.«

Debatten i USA kan også få afsmittende effekt på Europas forhold til de store techgiganter, mener socialdemokraten Peter Hummelgaard, der følger Demokraterne i USA tæt og i sin nye bog Den Syge Kapitalisme skriver om skatteunddragerne i Amazon og deres udfordring af demokrati og arbejdsforhold.

»Demokraterne er på mange måder stadig fedtet dybt ind i Silicon Valley og er derfor berøringsangste over for at stille krav til de meget store firmaer,« siger han.

Men partiet befinder sig samtidig i en transformation, hvor spørgsmål om ikke bare flere job, men gode job, ordentlige lønninger, reguleringer af erhvervslivet af hensyn til miljø og et stabilt finansielt marked, præger partiet, mener Peter Hummelgaard:

»Flere har fået en sund, kritisk tilgang til, hvilken økonomi vi skal have. Og det er på mange måder opløftende og nødvendigt set med europæiske velfærdsøjne. Den idédebat, man har i USA, tror jeg, kan understøtte den diskussion, vi har i Europa lige nu, om f.eks. globale monopoler og digital skat på techgiganter – til trods for alle de store forskelle, der er mellem USA og Europa.«

Tak for ingenting

I New York er der imidlertid mange, der er utilfredse. Præsident Trump kan ganske vist hygge sig med tabet af Amazon som endnu et eksempel på, hvordan hans politiske modstandere i Det Demokratiske Parti – ganske belejligt for en republikansk præsident, der vil genvælges – er blevet radikaliseret af nogle yderliggående socialister.

For kritikerne i New York er der mere på spil. Og på Times Square midt på Manhattan hænger der nu et kæmpe banner, hvor der står:

»Tak for ingenting, AOC. Tabte job og tabt økonomisk vækst i NYC.«

Støtten til ophængningen af banneret kommer blandt andet fra Mercer Foundation. Og milliardæren Robert Mercer er ikke ligefrem kendt for sin opbakning til arbejderklassen i USA. Til gengæld er han en stor donor hos Det Republikanske Parti, og derfor hænger han sig sikkert ikke så meget i, at Alexandria Ocasio-Cortez nok har støttet lokale aktivister og politikere, men som nyvalgt til Repræsentanternes Hus altså ikke direkte har haft noget med sagen at gøre.

Trods den massive modstand fra aktivister og politikere viser målinger, at et flertal af newyorkerne støttede Amazons etableringsplaner. Og hovedårsagen var udsigten til arbejdspladser.

JEENAH MOON
Alexandria Ocasio-Cortez er valgt i Queens. Men ikke i det distrikt, hvor det nye hovedkvarter HQ2 skulle have været placeret, påpeger Liza Featherstone. Hun er forfatter til bogen Selling Women Short: The Landmark Battle for Workers’ Rights at Wal-Mart og skribent på det venstreorienterede magasin Jacobin, hvor hun har dækket Amazon-sagen.

»Der har været meget kritik af de såkaldt tabte job både i medierne og blandt Demokrater. Den demokratiske borgmester, Bill de Blasio, har for eksempel kæmpet hårdt for Amazon-aftalen og har kritiseret Alexandria Ocasio-Cortez for hendes støtte til kampagnen mod firmaet med argumentet om, at arbejderklassen vil have job,« siger Liza Featherstone.

Også New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, har kritiseret politikere for at »sikre deres egne snævre, lokale interesser på bekostning af delstatens økonomiske fremtid og befolkningen«. Omvendt har præsidentkandidaten Elizabeth Warren fra Demokraternes venstrefløj støttet Alexandria Ocasio-Cortez, de lokale politikere og aktivisterne.

Men de ’gamle’ Demokrater har altså stadig fokus på den strategi, den tidligere demokratiske præsident Bill Clinton kaldte the art of the possible, og som fortsatte under Barack Obama. Ifølge den indgår man politiske kompromiser i stedet for at føre idealistiske kampagner, der koster arbejdspladser.

»Det her er en sejr for venstrefløjen, som i stigende grad er blevet en velorganiseret kraft – også på græsrodsniveau – efter valget af præsident Trump og efter den venstreorienterede Bernie Sanders’ kampagne i 2016. Og det er ikke venstrefløjen, der har svigtet kampen om at skaffe nye job. Det er dem, der kæmper for at skaffe gode velbetalte job, hvor man kan være medlem af en fagforening,« siger Liza Featherstone med henvisning til, at et af kritikernes krav til Amazon var, at de skulle tillade fagforeninger.

Desuden viser en rapport fra The Institute on Taxation and Economic Policy, offentliggjort dagen før Amazon besluttede sig for at opgive New York, at firmaet betalte nul kroner i skat til den amerikanske stat sidste år. Til gengæld havde Amazon fordoblet sin indtjening til 11,2 milliarder dollar.

»Adskillige studier har desuden vist, at de mange skattefradrag, som vi i USA kalder for corporate welfare, velfærd for virksomheder, faktisk ikke skaber flere job. Det bliver i stedet en belønning for ting, som virksomhederne alligevel skulle have etableret,« siger Liza Featherstone.

Peggy Noonan, moderat republikaner og klummeskriver i Wall Street Journal, er en af dem, der på linje med flere Demokrater er uenig. Hun mener, at New York skulle have ladet Amazon flytte ind i Queens og vente med kritikken og kravene til bagefter. Var Jeff Bezos først i New York, ville han kæmpe for at blive, lyder ræsonnementet:

»Bezos er manden, der var ivrig efter at flytte ind«, skriver hun i en kommentar og fortsætter: »Sandheden er, at de progressive i New York ikke var skrappe nok. De var svage. De ved ikke, hvordan man spiller spillet.«

Peggy Noonan tilføjer, at selv om aktivister og byrådspolitikere afviste beregninger fra New York State, der viste, at Amazons tilstedeværelse ville betyde en økonomisk gevinst på 186 milliarder dollar og 14 milliarder i ekstra skatteindtægter, så ville selv halvdelen have været en gevinst for byens borgere.

»Efter Amazons beslutning om at trække sig vil ingen stor amerikansk virksomhed åbne nyt hovedkvarter i New York i mindst en generation. Ingen CEO vil gøre det, som Jeff Bezos gjorde. Investere al den tid og penge, spille spillet, forhandle og træffe beslutninger blot for at se det hele kollapse, fordi de politikere, man lavede aftalen med, ikke kunne kontrollere deres egne tropper,« pointerer hun.

Men aktivisterne ville åbenbart se forandringer i selve reglerne for det spil, som Peggy Noonan mener, de ikke forstår. De var bekymrede for, at mange af de arbejdspladser, Amazon kom med ifølge aftalen, ikke ville gå til lavindkomstgrupper. Men i stedet til folk med højere uddannelse.

Endelig er New York en metropol, hvor ejendomsmarkedet er et af de mest lukrative markeder overhovedet. Og de lokale Queens-beboere frygtede, at Amazons nye hovedkvarter ville sætte ekstra pres på boligpriserne og skabe et lokalområde, hvor det ikke længere var muligt for almindelige mennesker at bo eller købe sig en billig kop kaffe.

Meningsmålinger viste dog, at et flertal af newyorkerne støttede Amazon-byggeriet.

»Men når jeg ringede på dørklokker i mit boligkvarter i Queens, talte beboerne meget om det med arbejdspladserne. Og ikke mindst det grundlag, aftalen var indgået på. Men vi sagde, at de 25.000 job ikke var nogen garanti. Desuden skaber New York 25.000 nye job hver fjerde måned. Vi er en stor, innovativ by, så vi behøver faktisk ikke Amazons job, der kommer til en pris af tre milliarder dollar i skattefradrag,« siger Susan Kang.

Bezos’ helikopter

Susan Kang oplever, at de midtsøgende Demokrater ikke helt har forstået, hvordan levevilkårene har forandret sig for folk som hende. Hun er 39 år gammel, og hendes mand arbejder som hun i undervisningssektoren. De tilhører den akademiske klasse, som burde føle sig trygge og se positivt på fremtiden. Men det gør de ikke.

Jeff Bezos, verdens rigeste mand, og hans indtog i New York satte spot på den følelse af frustration over den voksende ulighed, de oplever.

Bezos havde tilmed fået med i aftalen, at han skulle have sin egen helipad, en helikopterlandingsplads i hovedkvarteret ud til East River. Dem bliver der ellers ikke givet mange tilladelser til mere i New York, fordi bystyret forsøger at begrænse helikoptersværmen over storbyen.

Men Bezos benytter sig tilsyneladende ikke af den nedslidte subway i New York. Det gør Susan Kang og de fleste andre newyorkere til gengæld. Mange har ikke bil, og derfor er de oven i købet afhængige af internethandlen og Amazon, når de skal købe stort ind. Træd ind i næsten hvilken som helst ejendomsopgang i New York, og man skal sparke sig frem gennem papkasser med alt fra dagligvarer til køkkenapparater og bleer leveret af Amazon.

»Der lå ikke noget i aftalen med Amazon om, at man via privat-offentligt samarbejde forpligtede sig til at udvikle nabolaget i fællesskab. Ikke noget med støtte til offentlig transport eller støtte til at udvikle skoler i området, så Amazon kunne få de bedste uddannede medarbejdere,« siger Susan Kang.

Men det stikker også dybere end det. For nylig havde historien om Millenials-generationen, der står i spidsen for den socialistiske bølge i USA og Storbritannien, hvor Labours formand, Jeremy Corbyn, også er en stor stjerne blandt de unge, nået forsiden af det liberale, britiske magasin The Economist. Men Susan Kang, der har været aktiv i Democratic Socialists of America i flere år, beskriver sig selv som en »sen generation X’er« og er altså ikke del af den ungdomsgruppe, man ofte taler om som en del af årsagen til, at socialismen vinder frem.

Hun tilhører en generation, der er vokset op med sociale og finansielle kriser. Først dotcomboblen, dernæst finanskrisen og nu klimakrisen, som Susan Kang oplever, at politikerne ikke gør tilstrækkeligt for at forhindre. Så selv om Susan Kang og hendes mand begge har job og ejer deres egen lejlighed, er de ikke så meget i kontrol med deres tilværelse, som de gerne ville være, fortæller hun.

De føler sig aldrig sikre på, om de kan klare den næste krise, som de ved kommer. Faktisk har Alexandria Ocasio-Cortez fået støtte fra mange veluddannede yuppier, viser flere amerikanske mediers dækning af valget. Folk, som man ville forvente er etablerede og tilfredse, fortæller Susan Kang:

»Opsvinget efter finanskrisen har ikke ændret på, at folk føler sig i en udsat position. Kapitalismen har ikke været god for rigtig mange af os. Vi er ikke en del af den generation, hvor kapitalismen løftede størstedelen af befolkningerne i Vesten. Den tid er forbi. Vi er bare den næste katastrofe eller finanskrise fra at miste vores hjem eller job. Mange føler det samme uanset uddannelse, social klasse og kulturel kapital.«

Venstrefløjen mangler fantasi

Den danske socialdemokrat Peter Hummelgaard mener imidlertid, at venstrefløjens sejr over Amazon på mange måder er dyrekøbt – en »pyrrhus-sejr«.

»Amazon flytter formentlig deres hovedkvarter og de 25.000 arbejdspladser til en anden og fattigere delstat, som ikke er lige så stærk til at sige fra som New York. Så Amazon ender med at betale lige så lidt i skat og presse arbejdsforholdene lige så meget, som de gør andre steder,« siger Peter Hummelgaard.

Han mener, det bedste ville være, hvis USA og Europa kunne blive enige om i fællesskab at gribe ind over for de nye techmonopoler, »som har mere magt, end man nogensinde har set selskaber have«.

Desuden håber han, at også Danmark vil sætte foden ned over for Amazon, hvis techgiganten etablerer et lager i Københavns Lufthavns erhvervsområde med henblik på at indtage markedet for nethandel i det nordlige Europa. Ifølge forlydender i pressen bejler Københavns Lufthavn til Amazon, og hvis techgiganten kommer, skal de have »kamp til stregen«, mener Hummelgaard.

The New York Times-kommentatoren Thomas L. Friedman mener imidlertid, at venstrefløjen »mangler fantasi«. Han peger på Virginia, der har forstået at forhandle med Amazon og lave en aftale, der gavner de lokale borgere. Delstaten skal huse den anden del af det nye HQ2-hovedkvarter, som Amazon har valgt at splitte op i to. Ifølge Amy Liu, der forsker i byudvikling hos Brookings Institution, gav Virginia nemlig 500 million dollar i skattefradrag. Men samtidig smed delstaten det dobbelte beløb på bordet for at investere i nye lokale transportmuligheder og skoler, som vil skabe udviklingsmuligheder for alle borgere i fremtiden.

Susan Kang mener heller ikke at skabelse af nye arbejdspladser står i modsætning til bekæmpelse af ulighed og de store techmonopolers magt.

»Alexandria Ocasio-Cortez’ plan, New Green Deal, sigter blandt andet på investeringer i nye offentlige arbejdspladser og omstilling af økonomien til gavn for klimaet. Og vi er nødt til at finde på nye offentligt-private partnerskaber. Så det er ikke sådan, at jeg mener, at skattefradrag til virksomheder skal afskaffes. De skal til gengæld gå til virksomheder, der indgår en samfundskontrakt med medarbejdere om forbedrede arbejdsforhold, udvikling af transport og uddannelse. Ting, som kommer fællesskabet til gode og ikke kun the top one percent

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Anders Graae
  • ingemaje lange
  • Gert Romme
  • David Zennaro
Søren Veje, Anders Graae, ingemaje lange, Gert Romme og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Carstensen

"Og forestil dig så lige, at det var Danmark. Og at København havde tabt kampen om tusindvis af techarbejdspladser til Stockholm, fordi Enhedslistens Pelle Dragsted havde stillet sig i spidsen for en alliance af borgerprotester sammen med Amagerfælled-aktivisten Nikolaj Kirk og måske med en uforudsigelig Klaus Riskær Pedersen på sidelinjen". Hvad skal den palaver eller fortænkte sammen ligning være godt for? Så vidt jeg er orienteret er det fagbevægelsen og arbejdsmarkeds parter som tager sig af og vurderer på indtog af nye virksomheder og deres forretningsmetoder i Danmark. Eller tager jeg fejl?

Lasse Glavind, Alvin Jensen, Fam. Tejsner, Torben Kjeldsen, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det må være selvlysende-også for blinde, at A-L-L-E skal bidrage til det fælles samfund. Og så længe man ikke har et fælles europæisk skattesystem, må skatte-betalingerne selvfølgelig ske, der hvor man slider og udnytter et samfunds infrastruktur.

Der findes ingen naturlov med millimeter-retfærdighed. Dem der har mest og "tjener" mest, må selvfølgelig også yde mest. Og dem der har største indkomster, - og jeg mener ikke alm. lønmodtagere, skal selvklart også betale mest til fællesskabet.

Dette er absolut mest retfærdigt, og må også være logik for politikere, uanset hvilke politiske side de tilhører.

Og lad os lige runde af med, at Danmark har et BNP på mere end 2.000 mia. DKK om året. Dette ses ikke på alle de nedskæringer, som samfundet tilbyder borgerne. Men dette BNP giver i hvert fald rigeligt med værdier, som samfundet kan beskatte på en sund måde.

Alvin Jensen, Lars Jørgensen, Karsten Lundsby, Ole Bach, Kim Houmøller og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Så længe lønmodtagerne accepterer, at alt handler om at skabe nye arbejdspladser, vil de være dømt til at underlægge sig arbejdsgivernes forgodtbefindende. Hvis man vil frem, må man give afkald.

Argumentet fra beboerne i Queens var bl.a. at hovedparten af de job der ville komme ud af Amazon ikke ville give job til dem men tiltrække helt andre grupper, som måske nok i ville kaste flere skattekroner af sig men i sidste ende også betyde en udsanering af en stor del af beboerne i området. Det er set før og ejendomshandlerne havde allerede dækket bord og stod klar i kulissen.

Amazon skulle så samtidig forkæles med særlige favorable skattenedsættelser og ydermere mente de sig så sikre at de tilmed kunne skide på fagforeningerne. De kan simpelthen ikke få nok. Det er den type vi har at gøre med kære centrum-venstre - her hjælper fløjelshandskerne ikke.

Det er altså ikke mærkeligt at beboerne i Queens har takket nej. Men måske centrum-venstre skulle tage ved lære. Deres politik synes nærmest at stå i stampe når det drejer sig om at forbedre almindelige borgeres rettigheder og velfærd hvorimod højrefløjen med deres outrerede hyldester til de rige og magtfuldes fråds og tag selv bord har stadig større held til at erodere og afmontere det (førhen) bestående samfund.

Alvin Jensen, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Lars Jørgensen, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Michael Waterstradt, Ole Bach og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Som det fremgår af ovennævnte er subsidier slet ikke nødvendige for at få foretagender som Google og Amazon ind hvor der er i forvejen er attraktivt for dem at placere deres virksomheder. Mon de ser på de basseører der tilbydes dem når de skal finde stedet - men det er selvfølgelig lidt ekstra lommepenge til dem - lidt ekstra bonus.

Det ville aldrig komme dertil, at aktivister her i Danmark skulle stoppe Amazon ligesom i New York. Det er ulovligt at en kommune i Danmark giver favorable skattefradrag og andet fusk til enkelte virksomheder. Amazon ville heller aldrig vælger f.eks. København, da arbejdsforholdene simpelthen er for dyre for verdens rigeste mand.

Troels Ken Pedersen

Amazon gør sgu ikke kagen større! De øver grov vold mod underskoven af butikker, forlag og mellemled. NOGLE folk i NYC kunne have tjent noget på at de fleste andre taber. Samtidig med at det ville have ført til brutale saneringer i området.

Alvin Jensen, Kenneth Krabat, Erik Boye, Karsten Lundsby, Pia Nielsen og Ole Bach anbefalede denne kommentar

Råspændende reportage/debatartikel - som presser os til at tænke videre. Godt gået M-LT!
Løsningsperspektivet er oplagt … at gøre som, som Susan Kahn, AOC og Virginia har satset på: --> Alliancen mellem aktivister, socialister og fagbevægelsen skal søge at presse bystyret, kommunen (regeringen) til at - afkræve multigigantkoncerner som Amazon job-, uddannelse-, miljø & klima-forpligtelser for at få fordelagtig beliggenhed. Det er alt andet end nemt, men piskenødvendigt.
¤ Kun en bette korrektion til artiklen: - I det sene afsnit 'Bezos helikopter' skriver Mette-Line T " den akademiske klasse"...?? - Frisk opfindelse, men jeg synes, der skal stå "den akademiske lønarbejderklasse". - Heller ikke de er garanteret løn, job, bolig under senkapitalismen...!

Alvin Jensen, ingemaje lange og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Svar udbedes. Hvorfor arbejder man i en virksomhed som ikke tager samfundsansvar og betaler sin skat og iøvrigt bidrager lokalt og støttende? Hvorfor tillader vi overhovedet at der sker?

Amazon er jo egentlig en forbrydelse. De sælger billigt, klimafjendtligt crap, og underbyder, som så mange moderne virksomheder, dem der sælger varer til en bæredygtig pris, dvs en pris der giver mulighed for at betale for produktion og råvarer på en ordentlig måde. Underbetaling af både producenter og medarbejdere, promovering af dårlige arbejdsforhold og så videre. Den skinbarlige ondskab. Fedt at man kan sige nej tak!