Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg afvise at engagere mig i min venindes parforhold?

Den stride veninde
23. marts 2019

Min veninde har været kæreste med den samme mand de seneste 15 år. Han har bare skiftet navn indimellem.

Uanset om manden hedder Ole, Knud eller Wasim, er han en umoden og ubehøvlet idiot, som har brug for en mor – en rolle, som min veninde gladeligt går ind i med liv og sjæl, ofte på bekostning af hendes andre relationer.

Nu har hun så efter en længere singleperiode fundet sig en ny fyr, der virker som præcis samme type. Hende om det. Jeg har forsøgt at tale med hende om hendes datingmønster, men i sidste ende er det jo hendes valg.

Men jeg kan mærke, at jeg er færdig. Jeg gider ikke høre den samme historie en gang til. Faktisk gider jeg ikke have noget som helst med hendes nye kæreste at gøre.

Mit spørgsmål er: Kan jeg på nogen måde afvise at engagere mig i min venindes parforhold uden at gøre unødig vold på vores venskab, som ellers er godt?

Svar I:

Selv 15 års venskab legitimerer ikke, at du dømmer din venindes valg af partner. Så vidt jeg kan forstå, vælger hun ikke kærester, der slår eller udøver psykisk vold mod hende. Var det tilfældet, synes jeg helt klart, du skulle sige fra og i øvrigt støtte hende i at ændre sit mønster. Men siden det ikke er tilfældet, er du nødt til at respektere hendes valg.

Men jeg forstår dig. Der er få ting så trættende som tvungent samvær med idioter.

Nu skriver du ikke, hvor gamle I er, men bare fordi man med tiden får fast forhold og eventuelt også børn, betyder det ikke, at ens venskaber skal omdannes til parmiddage og firemandsture i sommerhus. Det er helt legitimt at fastholde, at din relation med din veninde primært skal foregå mellem jer.

Kort sagt: Hold fast i din veninde og bliv ved at drikke rødvin på tomandshånd. Men lad være med at sige til hende, at du ikke kan lide hendes kæreste. Det er en smagssag, og du vil kun såre hende. Og sig så fra over for ham, hvis han opfører sig åndssvagt eller stødende.

– Frederikke Amalie Dam

Svar II:

Du kan ikke afvise at høre på din veninde, når hun lufter sine kvaler, hvis det er et venskab, du vil have. Venskaber er inkl. problemer, og det er langtfra alle mennesker, der formår at forny problemerne i deres liv. Man kommer sandsynligvis til at høre den samme historie nogle gange.

Måske er det trygt for din veninde, at hendes kærester, udover en kæreste, har brug for en ekstramor, når det er en rolle, hun mestrer. Måske er det svært for hende at vide, hvor grænsen for, hvad man skal finde sig i, går. Det kan du så prøve at hjælpe hende med. Hvis han ud over at være umoden og ubehøvlet også begynder at opføre sig ondskabsfuldt over for din veninde, kan det godt være på sin plads at råde hende til at forlade ham. Men det kræver, at du holder dig til.

Du behøver derimod ikke blive venner med hendes kæreste. Bare lad, som om du kan holde ham ud, når han er der. Det gør din venindes liv lettere.

– Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Du skal gøre din veninde klar over at hvis I fortsat skal være "tætte", så er hun nødt til at tage dig med på råd - også når hun vælger kæreste.