Madpolitik
Læsetid: 5 min.

Carolina Magdalene Maier: »I starten blev det latterliggjort, når vi talte om en kødløs dag. Nu er det mainstream«

Carolina Magdalene Maier (ALT) elsker fisk og skaldyr og er frustreret over, at det er så dyrt i Danmark sammenlignet med Spanien, hendes andet hjemland. Hun er stolt over, at Alternativet trods sin korte levetid har været med til at ændre danskernes madvaner
Moderne Tider
23. marts 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Carolina Magdalene Maier fra Alternativet.

– På en skala fra 1-10, hvor madglad er du?

»Jeg er meget madglad, så jeg er nok oppe på ni. Lige nu er jeg på vej til Lindholm med udlændinge- og integrationsudvalget. Og jeg så, at der ikke var frokost på programmet, så jeg måtte hen til lederen af turen og spørge: Er der ikke frokost? Det er der heldigvis. Men jeg er ikke sådan en, der kan undvære et måltid. Hvis jeg ikke får morgenmad eller frokost, fungerer jeg ikke.«

– Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»Så er jeg nok 6.«

– Spiser du som en alternativist?

»Ikke 100 procent. Hvis man forestiller sig en alternativist som en, der kun spiser vegetarisk, så gør jeg ikke. Men jeg spiser helt sikkert mere som en alternativist end den gennemsnitlige dansker. Jeg spiser ikke kød, medmindre nogen serverer det for mig. Jeg serverer heller ikke kød for gæster. På den måde sørger jeg som forbruger for, at mine penge ikke går til at understøtte kødproduktionen. Men jeg har også tre børn, som har en maddag hver om ugen, og de bestemmer selv, hvad de vil lave. Så siger jeg: Kan I ikke købe kylling i stedet for oksekød?«

– Du køber vel meget økologi?

»Ja. Jeg køber næsten kun økologisk. Det er kun, hvis det ikke kan lade sig gøre, at jeg vælger noget andet. Jeg var med i et forsøg for nogle år siden, hvor man fik testet sin urin for rester af pesticider og giftstoffer. Og fordi jeg spiser økologisk, lå jeg markant lavere end de andre, der fik testet deres urin. Det var for mig en bekræftelse på, at det er rigtigt at undgå mad med sprøjtegift. Jeg tænker også på det i forhold til mine børn, og hvad de putter i deres kroppe. Jeg har tre drenge, og deres sædkvalitet skal gerne være i orden.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det er når vi har spist insekter på Christiansborg. Jeg har fået det flere gange: som sådan nogle små brudstykker af noget, der kan minde om en myslibar – bare lavet på insekter. Det smagte overhovedet ikke godt. Jeg har også smagt tørrede insekter – det har vi haft som snack til arrangementer i Alternativet, selvfølgelig. Men det er heller ikke noget, jeg selv vil købe. Generelt køber jeg næsten ikke snacks, chips og den slags.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Ost, rugbrød og æbler. Når jeg er alene, får jeg altid ostemadder med æbleskiver ovenpå. Det kan være forskellige oste: almindelig skæreost, Castello eller Vesterhavsost, alt efter hvad jeg har lyst til. Desuden har jeg næsten altid A38 og mysli. Og mørk chokolade. Jeg elsker at få kaffe og mørk chokolade efter aftensmaden. Jeg kan godt styre det, jeg spiser kun ét eller to stykker. Det er en afrunding af måltidet, ligesom andre ryger en cigaret efter maden.«

– Hvad burde være Danmarks nationalret?

»Hvis man kigger på, hvad vi dyrker, tænker jeg, at det burde være noget med kartofler. Rugbrød med kartoffel. Eller en æggemad med tomat. Og så lidt purløg fra køkkenhaven ovenpå.«

– Hvad er din livret?

»Det er grillede jomfruhummere med citron og hvidløg. Det hører med til historien, at jeg har en spansk far og har tilbragt alle mine somre i Spanien frem til jeg var langt op i 20’erne. Så jeg er påvirket af middelhavskøkkenet. Det er ikke, fordi jeg er fingastronomisk. I Spanien er det hverdag at spise skaldyr. Jeg synes, det er åndssvagt at fisk og skaldyr ikke er billigere i Danmark, og at vi ikke spiser flere af de fisk, vi har i farvandene.«

Carolina Magdalene Maiers jomfruhummere

  • Rå jomfruhummere
  • Citron
  • Hvidløg
  • Olie
  • Salt
  • Peber

Lav en marinade af olie og hvidløg og læg jomfruhummerne i den.

Put dem på en varm grill, hvis det er sommer, og på en varm grillpande, hvis det er vinter. Pres masser af citron ud over de grillede jomfruhummere og server med godt brød og salat.

– Hvad er Alternativets største bidrag til dansk madkultur?

»Vi har været med til at få mange danskere til at skifte fra primært kødbaseret i retning af vegetarisk mad. Det handler om at få folks øjne op for, at det kan være lækkert og iøvrigt billigt, men uden at pege fingre ad nogen. Jeg synes, det er lykkedes for os. I begyndelsen blev det latterliggjort, når vi talte om en kødløs dag. Nu er det mainstream. Det er standard i mange hjem og kantiner. I Snapstinget (Folketingets kantine, red.) er der også en vegetardag.«

– Hvilken politisk modstander vil du af gastronomiske årsager nødigst til middag hos?

»Inger Støjberg (V). Hun drikker cola light. Det synes jeg er ulækkert, og jeg tror også, at sødestofferne er usunde. Jeg forestiller mig, at hun ville servere flæskesteg med brun sovs og kartofler, og jeg har aldrig kunnet lide flæskesteg. Faktisk kan jeg generelt ikke lide traditionel dansk mad. Når jeg har fået spansk mad, har jeg altid tænkt, at den danske var kedelig i sammenligning. Tør oksesteg og krebinetter siger mig ingenting.«

– Næste gang skal jeg tale med Nye Borgerlige. Hvad tror du, de spiser?

»Det er nok noget af det samme. Dansk mad og meget svinekød. Schnitzler, frikadeller og flæskesteg, det er mine bedste bud. Og biksemad.«

Dommen fra Joachim Sperling

De fleste socialdemokrater hader sådan en som Carolina Magdalene Maier. Hun har god stil, er godt begavet, og bor på Christianshavn. Fy for den. Men faktisk er hun kæreste med præsten Flemming Pless, der er en slags socialdemokrat.

Jeg kan godt lide hende. Jeg glemmer sent, hvordan hun kørte Folketingskollega Henrik Dahl (LA) rundt på røv og albuer i en matematiktest, direkte på tv. Henrik, der ellers sætter en ære i at være Folketingets klogeste og bedst uddannede vidste dårligt, hvad han skulle gøre af sig selv. Carolina Magdalene Maier undlod at hovere og var bare sød.

Derfor skuffer det mig også, at hun fyrer alle de fordomme af om sine politiske modstandere. Hun aner jo ikke, hvad deres livret er, men forestiller sig alligevel alt muligt modbydeligt. Min egen erfaring er, at politiske holdninger betyder meget for valg af råvarer, men venstreorienterede laver ikke bedre mad end højreorienterede.

Carolinas livret har uklare politiske undertoner. Jomfruhummerhaler kan være billige, og i syden er skaldyr ofte en arbejderspise. Men på nordlige breddegrader er de mere luksus, og det passer godt til Carolina Magdalene Maier, som jeg har på fornemmelsen, godt kan have dyre vaner.

Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her