Fastklemte rotter

Hvis man kigger længe nok på den, ser den helt tilforladelig ud – selv et dyr, som er hadet af mange, kan nemlig også fortjene respekt
Selv en rotte kan vække medlidenhed, næsten sympati, hvis situationen er til det. Og det har faktisk bemærkelsesværdige perspektiver.

Selv en rotte kan vække medlidenhed, næsten sympati, hvis situationen er til det. Og det har faktisk bemærkelsesværdige perspektiver.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
2. marts 2019

En tyk rotte sad i denne uge fast i et kloakdæksel i den tyske by Bensheim. Den kunne hverken komme frem eller tilbage. Normalt er rotter noget af det værste, vi ved, men denne rotte var en undtagelse. Kigger man på rotter på en bestemt og fordomsfri måde, kan de faktisk se helt tilforladelige ud, og når rotten så ovenikøbet sidder fast, kan man ligefrem gå hen og få medlidenhed med den. Så den fastklemte rotte blev ikke dræbt, som vi ellers gør med rotter, men befriet af frivillige brandmænd og sluppet løs i kloakken igen:

»Selv dyr, som er hadet af mange fortjener respekt,« sagde rottens redningsmand, Michael Sehr.

Helt så altomfavnende var Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth ikke, da han i sidste uge sagde:

»Er erkendelsen ikke bare den, at integrationen af folk fra overvejende muslimske lande, den kan ikke lade sig gøre?«

Debatten er fortsat langt ind i denne uge, fordi Enhedslistens Pelle Dragsted efterfølgende kaldte Berths udtalelse for racistisk og blev sat på plads af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

»Det der vil jeg have mig frabedt. Det beskylder vi ikke hinanden for,« sagde formanden, som ellers repræsenterer et parti, som ikke er kendt for at være bange for at kalde en spade for en spade.

Onsdag i denne uge sagde Kjærsgaard til TV 2, at hun ikke mener, at Berths udtalelse er racistisk.

Journalist: »Hvis du havde vurderet, at det var racistisk, havde det så været o.k., at han (Dragsted, red.) havde sagt det?«

Kjærsgaard: »Nej, jeg synes slet ikke, man skal trække det kort.«

Racistiske udsagn må altså ikke kaldes racistiske i Folketinget. Så det er bare om at give den gas derude på højrefløjen, mor Pia beskytter jer!

Racist, bedrager og løgner

I USA har man tilsyneladende videre rammer for ytringsfrihed. I hvert fald kaldte advokaten Michael Cohen i en høring i kongressen sin tidligere arbejdsgiver Donald Trump for racist. Han kaldte ham også bedrager og løgner – det sidste er dog et ord, Michael Cohen skal passe lidt på med at bruge, eftersom han til maj skal i fængsel for blandt andet at have løjet over for kongressen.

Trump sagde da også efterfølgende, at 95 procent af Cohens nye udtalelser var løgn, spørgsmålet er så, hvem der har ret.

Ellers har det været en uge, hvor nogle af verdens gamle grundkonflikter er blusset op på ny: Atommagterne Indien og Pakistan er begyndt at skyde hinandens fly ned i Kashmir-provinsen, forhandlingerne mellem USA og Nordkorea brød sammen ved topmødet i Hanoi, og Henrik Sass Larsen og Poul Madsen bliver ved med at skændes om pressens rolle i et demokrati.

Deres skænderier er dog ingenting at regne imod Klaus Riskær Pedersens duel med Radio24syv-journalisten Tinne Hjersing Knudsen.

Det er uvist, om Riskær netop havde læst historien om den fastklemte rotte, da han tirsdag optrådte i programmet ’55 minutter’. Men det var, som om han – snu, som han er – forsøgte at klemme sig godt og grundigt fast med sine mange forklaringer og sure udfald imod journalisten.

Det er ikke synd for de mennesker, som Riskær igennem årene har svindlet, skal vi forstå – derimod er det synd for Riskær, at der fortsat er nogen, der forsøger at holde ham ansvarlig for hans handlinger. Og at pøbeljournalister ikke kan sætte sig ordentligt ind i tingene, inden de interviewer. Fra denne position vil han nu fortsætte sin valgkamp.

Spørgsmålet er, om selv Klaus Riskær Pedersen i en fastklemt situation kan komme til at se helt tilforladelig ud, hvis man kigger længe nok på ham.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

Jamen for hulen da Kristian Villesen,

hvis kloakrotterne i de 'gentrificerede' europæiske hovedstæders grønne ånde- og vandingshuller uddøde, hvad skulle rottefængerne fra prekariatet af førstegenerationsakademikere så leve af at skrive hjem om?

Grethe Preisler

Spyt en klat og sæt dig på på dén, så sidder du på dit eget, Leo Nygaard.
Der bliver vist ikke meget tilbage af den ekspropriationserstatning, de stakkels små parcelhusejere skal have for at afstå retten til den jord, deres huse står på, hvis Klaus Riskærs klienter skal have iværksætterstøtte til alle de projekter, hans familiefond har planlagt at sætte i søen for dem ... ;o(