Baggrund
Læsetid: 5 min.

Glem Brøndby og FCK: Vi giver jer Den Ægte Superliga uden fusionsklubberne

Her er superligastillingen for de ægte danske fodboldklubber
Her er superligastillingen for de ægte danske fodboldklubber

Emilie Noer Bobek

Moderne Tider
16. marts 2019

Fodboldfans dyrker sammenholdet, legen og de vidunderlige fællesskaber omkring deres hold. Men vi må erkende, at kommerciel spekulation, kynisme og evindelige opportunistiske klubfusioner har korrumperet sporten.

Lars Seier Christensens nylige aktieopkøb i Parken Sport & Entertainment står tilbage som symbolet på derouten. Det er på tide, at vi gør oprør og gør fodbolden ægte igen. Vi har derfor genskabt superligaen og udrenset alle de hold, som ikke er rigtige fodboldklubber.

De ægte fodboldhold er klubber, som ikke er opstået ved en fusion, som har en ungdomsafdeling, hvor små drenge og piger spiller i klubbens trøjer – og som bygger på en amatørafdeling, der er repræsenteret i ledelsen.

FC København

Danmarks største fodboldforretning kan naturligvis ikke få en plads i Den Ægte Superliga. Klubben er grundlagt i 1992 som en fusion mellem de to hæderkronede københavnerklubber B1903 og KB. FCK har ingen amatørafdeling og er ejet af firmaet Parken Sport & Entertainment, hvor klubben er den næststørste indtægtskilde efter badelandet Lalandia. Klubbens stadion ligger i en kontorbygning.

FC Midtjylland

Ulvene fra Midtjylland opstod i 1999 som en fusion imellem klubberne Ikast FS og Herning Fremad. Klubben har som de øvrige fusionsklubber ingen amatørafdeling. Klubben ejes af FCM Holding, hvis hovedaktionær er briten Matthew Benham, som også ejer Brentford FC. FC Midtjylland er en af de klubber, der er længst fra en plads i Den Ægte Superliga.

AaB

AaB blev grundlagt i 1885 og er dermed den næstældste klub i den nuværende Superliga. Klubbens amatørafdeling er aktiv og repræsenteret i klubbens bestyrelse. AaB er desuden den klub, der i efteråret havde færrest udlændinge og flest spillere fra egen ungdomsafdeling i truppen. Naturligvis har AaB en plads i Den Ægte Superliga.

Brøndby

Brøndby lever akkurat ikke op til kriterierne for at være med i Den Ægte Superliga. Ganske vist har Brøndby både en ungdomsafdeling og en amatørafdeling, som er repræsenteret i bestyrelsen. Men klubben blev dannet i 1964 som en fusion mellem klubberne Brøndbyøster Idrætsforening og Brøndbyvester Idrætsforening. Det kan måske virke lidt pedantisk, men hvis vi lukker Brøndby med ind, vil det være en regulær glidebane. Begrebet ’ægte’ kan ikke gradbøjes. At Brøndby stort set ikke har en eneste dansker på holdet, trækker naturligvis ikke op.

Vejle Boldklub

Vejle Boldklub blev grundlagt helt tilbage i 1891. Klubben lever op til alle krav for at være med i Den Ægte Superliga og er faktisk særligt kvalificeret, fordi VB var fusioneret med Kolding FC fra 2011 til 2013, men derefter aktivt valgte ægtheden tilbage. VB har gennemlevet forfaldet, men rejst sig igen. Det er værd at lægge vægt på, at klubben bevarede sin medaljehistorik og statistik i de to år, fusionen var en realitet.

AC Horsens

Eftersom klubben hedder Alliance Club Horsens, er det indlysende, at den ikke kan være en del af Den Ægte Superliga. AC Horsens blev dannet i 1994 som en professionel overbygning til klubberne Horsens Forenede Sportsklubber, Stensballe Idræts-Klub og FC Horsens.

Esbjerg fB

Klubben blev grundlagt helt tilbage i 1924, men som navnet Esbjerg Forenede Boldklubber antyder, så skete det som en fusion mellem E.B. 98 og Esbjerg Amatør Klub. Det lyder uskyldigt, og er det sandsynligvis også. Esbjerg er derfor den klub, som er tættest på at få en plads i Den Ægte Superliga uden dog at få en.

Randers FC

Randers FC er også kun en overbygning til hele seks fodboldklubber, nemlig Randers Sportsklub Freja, Dronningborg Boldklub, Kristrup Boldklub, Vorup Frederiksberg Boldklub, Hornbæk Sports Forening og Randers KFUM. Randers FC blev dannet i 2003 og har intet at gøre i Den Ægte Superliga.

Hobro IK

Hobro Idrætsklub blev grundlagt i 1913 og får – trods enkelte småfusioner i klubbens første leveår – en plads i Den Ægte Superliga. Klubben er den måske mest uskyldige i dansk topfodbold. I dag er spillerne professionelle, men da klubben var i superligaen i 2014, var det med blot én fuldtidsprofessionel på holdet. Træningen startede kl. 15.

SønderjyskE

Som det store E i klubbens navn tydeligt viser, er SønderjyskE ikke en gammel og traditionsbunden fodboldklub, men en moderne fusionskonstruktion bestående af Haderslev Fodboldklub, Vojens Ishockeyklub og Sønderborgs Herrehåndboldklub. SønderjyskE blev grundlagt i 2004, og selv om de ihærdigt forsøger at lukrere på moderklubben Haderslev FK’s historie, så rækker det selvsagt ikke til en plads i Den Ægte Superliga.

AGF

Aarhus Gymnastikforening, som blev grundlagt tilbage i 1880, er selvskreven i Den Ægte Superliga. AGF har sin egen ungdomsafdeling og bygger på en indflydelsesrig amatørafdeling. Faktisk er AGF så ægte en klub, at det er blevet omtalt som et problem, idet klubben siden 1930’erne har brugt det samme træningsanlæg ved Fredensvang, som på sin grund af sin beskaffenhed ofte har fået ansvaret for de mange skader blandt AGF-spillerne.

OB

Odense Boldklub blev grundlagt i 1887 og har en aktiv amatørafdeling. Klubben er godt nok ejet af foretagendet med det lidet originale navn, Odense Sport & Event, som også driver hoteller og arrangerer koncerter. Denne skønhedsplet er dog ikke nok til at diskvalificere klubben fra en sikker plads i Den Ægte Superliga.

Vendsyssel FF

Vendsyssel FF spiller på Hjørring IF’s gamle spillerlicens. Eller rettere Hjørring FC’s spillerlicens. Og Hjørring FC var en professionel overbygning til Hjørring IF, som sådan set er en ægte fodboldklub. Det var meningen, at Frederikshavn FI skulle være med i Vendsyssel FF, da klubben blev dannet i 2013, men de fortrød – i hvert fald delvist. Forvirringen er total, men Vendsyssel FF får ikke en plads i Den Ægte Superliga.

FC Nordsjælland

FCN er en overbygning til det gamle Farum BK, som i sig selv er en fusionsklub. Derfor er FC Nordsjælland naturligvis ikke med i Den Ægte Superliga. Det bør dog nævnes at FCN har en ungdomsafdeling, som rent faktisk producerer talenter.

Med eneret for Moderne Tider bringer vi her stillingen i Den Ægte Superliga

  Kampe Point Vundet Uafg. Tabt
OB 8 16 5 1 2
AGF 7 12 3 3 1
Aab 7 10 2 4 1
Hobro 8 7 2 1 5
Vejle 8 6 1 3 4

Sådan har vi gjort: For at udregne stillingen i Den Ægte Superliga har vi kun medregnet de kampe, som de ægte danske fodboldklubber har spillet indbyrdes. Holdenes kampe imod FC København, FC Midtjylland, AC Horsens osv. tæller derfor ikke med i tabellen.

Conflicts of interest:

  • Rune Lykkeberg, som er medforfatter på denne artikel, er AGF-fan siden 1974 og var fra 1990 til 1992 en del af ledelsen af AGF Fanklubben på Risskov Amtsgymnasium.
  • Kristian Villesen, som er medforfatter på denne artikel, er AaB-fan siden 1978 og ejer for 160 kroner AaB-aktier.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Skønt !

her på Fyn har vi ventet længe på et ægte mesterskab.

AGF og Aab kan godt pakke sammen og indfinde sig på de sekundære pladser.

;-)

Hans Houmøller, John Drage Thomsen, Christel Dalgård og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

En velment artikel som peger på en - uafvendelig - misudvikling i fodboldsporten. Det er i dag den skinbarlige kapitalismelogik der hersker. Uligheden i klubbernes økonomier er lige så ekstrem, som den øvrige økonomiske/markedsmæssige udvikling i verden.
Dvs. at økonomien er altings målestok og den økonomiske styrke koncentreres på færre og færre, som igen bliver stadig mere mægtige og enerådende.
Jeg læser det som et forsvar for den "usaglige" kærlighed til sporten og KLUBBEN.
Den pointe bekræftes i eksemplet med Brøndby, hvor en sammenlægning af - dengang - to landsbyklubber af de to jyder kan gøres til en (underforstået erhvervs) fusion. ;-)

Torben Lindegaard

@Kristian Villesen & Rune Lykkeberg

Indsigtfuld artikel - men I er lidt hårde ved Brøndby IF.

Der er godt nok løbet ikke så lidt vand i Brøndby-havet, siden fusionen i 1964 imellem Brøndbyøster og Brøndbyvester Idrætsforeninger - vi skal næsten helt tilbage til den navnkundige borgmester Kjeld Rasmussen. Han blev borgmester første gang i 1966.

Ha! I er blevet fanget i autencitetsfælden. Det går næsten altid galt når man søger at skelne ud fra kriterier, som autencitet, ægthed og originalitet. Og således også her. Ved nærmere eftersyn holder konklusionerne ikke. Vejle fx - min egen barndoms hjerteklub (conflict of interest) - kan nok lugte af traditioner og grønne bøgetræer, men er i dag faktisk overtaget af et skummelt konsortium af forskellige tvivlsomme spekulanter, der bruger klubben som instrument i et svært gennemskuelig spekulationsspil. De har næsten lige så få danskere på holdet som Brøndby (der har præsteret at optræde helt uden). Omvendt er Brøndby jo i mange henseender indbegrebet af det I efterlyser: En rigtig klub bygget op omkring en frugtbar ungdomsafdeling, en stor gruppe af dedikerede fans og en mængde ægte klubmennesker i organisationen. Her kan det vel ikke tælle som et argument, at de i deres ungdom havde en enkelt fusion. Intet menneske - og ej heller nogen klub - er mere original end at det udspringer af en fusion - der af den i engelsk fodbold velkendte benævnelse "United".

I virkeligheden er I faldet i præcis den samme som DF, Dan Jørgensen (og mange andre) bestandigt gør, når de med stor ihærdighed søger at fastslå det ægte danske. Man kommer til at hædre det, der ikke fortjener at blive hædret og til at udelukke det, der ikke fortjener at blive udelukket. Frikadellen er italiensk, kartoflen er sydamerikansk og vildsvinet er importeret af Obelix, men nu udelukket med hegn af DF. Omvendt kommer wienerbrødet ikke fra Wien, men kaldes over there for "danish" What a mess!

Peter Breum, jørgen djørup, Randi Christiansen, Nis Jørgensen og Michael Ryberg anbefalede denne kommentar
Anders Kristiansen

En sjov artikel, men synd at Esbjerg fb ikke kommer med i det fine selskab, nu hvor jeg jo er EFB fan. Jeg mener nu også at kriterierne for hvem der kan komme med er lidt forkerte. At Esbjerg ikke kan komme med fordi de fusioneret i 1924, har intet med professionel fodbold i dag. Måske man skulle have sat en alder for hvor langt tilbage man går F.eks 50 eller 70 år eller lave en skillelinje ved professionel fodbold indførsel i 1978.

John Drage Thomsen

Generelt en underholdende artikel, som kan vække eftertænksomhed.
Jeg ville nok have taget syndromet videre til at spørge, hvorfor bliver disse fusionsselskaber overhovedet betegnet klubber? For netop i kraft af deres opbygning, hlt uden klubmæssig ideologi, kan de vel ikke fortjene anden betegnelse end firmaer! Og hvorfor skal de næsten alle sammen i den grad "snobbe" sig til fremmede betegnelser; FC står vel for Fodbold Club, men hvorfor denne falden på hale overfor engelske betegnelser? Skabagtigt, hvis I spørger mig.

Omkring Brøndby mener jeg at huske, at det netop var et krav fra den sportsglade borgmester Kjeld Rasmussen, at de to landsbyklubber skulle slutte sig sammen - for at få fortsatte tilskud fra ham.

Nostalgisk måske, men man mindes vel gamle Gunnar Nu, når han i radioen oplæste tips-resultater med Randers Freja, Aalborg Chang og de andre. Det var farverigt, hvor vi i dag må nøjes med de kønsløse FC-dit og FC-dat. For slet ikke at tale om den lokale dominans af spillere, der nu er erstattet af dyrt indkøbt arbejdskraft. Ikke sært,firmaerne ikke kan få økonomien til at holde.

Faktisk var jeg en overgang holdt op med at gå til fodboldkampe. I stedet gik jeg til kvinde-fodbold, og det var ikke bare på grund af rygtet om at de "byttede trøjer" bagefter... ;-)

John Drage Thomsen

En klub er noget man melder sig ind i, som en forening, og betaler kontingent til, samt "lever med i".

Et firma er noget "andre" har, og som de kan hyre og fyre medarbejdere til i perioder.
Ingen kontingenter, kun udgifter. Intet klubliv, mestendels kun "nas" på kommunale anlæg.

Søren Clausen

Som barn i en tid, hvor det gennemsnitlige tilskuertal i bedste række lå på omkring 1.000 hoveder, mødte jeg trofast op i Parken til alle hjemmekampe. Dengang fandtes ikke organiserede hadefulde fan fraktioner og behovet for ordensmagtens tilstedeværelse var minimalt. Kvinder var et særsyn på lægterne og folk havde deres eget tøj på. Påfaldende var det også, at andelen af folkepensionister var tårnhøj, så som barn var jeg ude af sync med tiden. Det var jeg også, da kontinentets ældste klub nogle år senere pludselig blev lagt i respirator og skulle fusionere med et yngre hold fra en anden by. I dag har klubben fået et engelsk klingende navn, er et aktieselskab ejet af folk fra det yderste højre, og for at begrænse volds- og hærværksorgierne må politiet hver weekend møde massivt op på landets stadions. Hjernedøden synes efterhånden at være indtruffet, men det er populært som aldrig før.

John Drage Thomsen

Ja Søren Clausen
Da billetterne kostede en flad femmer, fordi man i princippet kun skulle betale for nogle nødvendige omkostninger som leje af banen. Modsat nu, hvor man også skal betale for en masse managere (det hele er jo en manege) og diverse medløbere, som skal "gratis" ind.

Dengang vi kunne spille fodbold på græsplænen i vort boligkompleks med en Ole Madsen (HIK), når han var færdig med at køre lastbil i sin fars firma, eller drengene fra familien Forsberg(?) (KB) på legepladsen i bebyggelsen. Vi kendte dem fra dagligdagen, og støttede dem i weekenden.

Det var en tid, hvor man - selv om man var fan et sted - ikke gik af vejen for at støtte en anden klub ved en "større" turnering, med sin tilstedeværelse. Tænk om man i dag som Brøndby- eller FCK-fan kunne støtte "den anden" i en videregående situation som Champions League...!

Og de få betjente til større kampe mest af alt var der for at regulere trafik og navnlig parkering.

Sic transit gloria Mundi

Randi Christiansen, Nis Jørgensen og Søren Clausen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Mon ikke meget vil ændre sig, efterhånden som klubberne får bedre held med uopdaget at gå på rov i børnehaver og SFOer?

Anders Reinholdt

@Asger Brandt
Tak for at støve ordet 'skummel' af og dermed bringe et smil frem en søvnig mandag morgen.

Randi Christiansen

Hvorfor ikke fusion? Det afgørende er vel, om yngelplejen og de øvrige udmærkede kriterier : "[De ægte fodboldhold er klubber, som ikke er opstået ved en fusion], som har en ungdomsafdeling, hvor små drenge og piger spiller i klubbens trøjer – og som bygger på en amatørafdeling, der er repræsenteret i ledelsen" respekteres? Eller hvad?

Jørgen Wind-Willassen

Måske skal spaden lidt dybere ned.
Avarta.
Ukendt uden for vestegnen.
Rødovres stolthed.
2. division. For tiden i bunden af tabellen.
Klimavenlig fodbold.
Kort afstand til udekampe.
Hjemmekampe i cykelafstand.
Billig entre. Alle kan være med.
Og det er jo stadig 11 m/k og en bold det handler om.

Mikkel Schoú

Lidt sjovt AaB fansene glemmer deres egen fusion i 1906 Aalborg Boldklub den gamle Kricketklub hade dog også fodbold (var medstifter af JBU) og Aalborg Fodboldklub fusionerer. Det nye navn bliver Aalborg Boldspilklub.