Læsetid: 4 min.

Idedebat: Kina tager patent på fremtidens kunstige intelligens

Kina søger om langt flere patenter inden for kunstig intelligens end noget andet land. Det afspejler den store kinesiske satsning på området, men er ikke nødvendigvis sigende for kvaliteten eller graden af innovation
9. marts 2019

Den årlige kinesiske folkekongres er i fuld gang i Beijing. De delegerede fra hele landet har til opgave at diskutere politik og godkende ny lovgivning – og ender altid med at være enige i kommunistpartiets synspunkter.

Det er en travl periode for journalister i den kinesiske statspresse. Men i år bliver de aflastet af en ny kollega. Hos det kinesiske nyhedsbureau Xinhua bliver nogle af nyhederne læst op af en animeret vært, der benytter kunstig intelligens til at sammensætte og udvælge dagens nyt.

Robotværten er et forsøg og en gimmick, der skal fremvise kinesiske egenskaber inden for AI – articficial intelligence. Den er blevet mål for en god del latterliggørelse blandt dem, der mener, at Kinas monotone og meget lidt kritiske nyhedsoplæsninger i forvejen var rigeligt robotagtige. Men det er næppe et tilfælde, at verdens første AI-nyhedsvært er en kineser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Forbløffende at man kan tage patent på intelligens.
Skulle der opstå en egentlig intelligent struktur, må et af intelligensen grundlæggende kendetegn, selvstændig tænkning og erkendelse, altså analyser og løsninger ud over det ingeniøren har sat rammer for, være til stede.
Kan man forestille sig, at en AI struktur vil kræve rettighed over sine egen teknologi, og hvordan vil en højintelligent AI struktur uden vores følelsesliv, reagere, hvis den finder ud af, at den har magt til at styre verdens elektronik, reagere?

@ Peter Knap,

Man kan da både tage patentbeskyttelse af hardwaren, softwaren og immaterielle "ware".

Der er faktisk multinationale virksomheder i USA, der har opkøbt den lokale frøsæd i fattige lande, og derefter har beskyttet den, og dermed skal de have penge af fattige bønder, hvis de vil dyrke netop denne afgrøde. Og at dette overhovedet lader sig gøre, er da langt mere underligt.

Skal det gøres Wold Wide vil det koste en formue, både at beskytte og løbende at kontrollere, men Kina har råd til det.

Noget andet er det der kaldes "første brugers ret". Det vil sige, at opfinder du noget, men ikke har råd til at beskytte et, skal du bare begynde at udnytte din opfindelse kommercielt. Og herved har du første brugers ret til din opfindelse. Men du skal altså samtidig sørge for dokumentation for, at du har opfundet den, og at du udnytter den på samtlige markeder.