Interview
Læsetid: 1 min.

Læsningens lykke er som en elsker

Filminstruktøren Isabella Eklöf har netop vundet en Bodilstatuette for Bedste Film med sin film 'Holiday'. Romanen 'Lolita' betyder noget særligt for hende – Vladimir Nabokov er både Eklöfs klamme onkel og inspirerende lærermester
Moderne Tider
9. marts 2019

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Vladimir Nabokovs Lolita. Den er i min optik verdens bedste roman. Den er modernismens højdepunkt langt mere end Ulysses’ fortvivlelse og lidenskabelige råb til en fraværende gud fra start til slut. Derudover er den en lektion i, at moral ikke handler om, hvem der er sympatisk, eller hvis perspektiv du anlægger. Den er antitesen til værdirelativisme.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Ha ha, den samme, selvfølgelig. Jeg faldt tilfældigt over den en sommer, da jeg var 13. Det er lidt fucked selvfølgelig men også meget smukt. Nabokov blev min klamme onkel og min vidunderlige lærermester i én person.«

Hvad er den værste bog du har læst?

»Tror det var noget af Henning Mankell eller Håkan Nesser, hvor der stod »han gik rundt med den her fornemmelse i maven af, at han havde overset noget«. Der lagde jeg bogen ned og har sådan set ikke læst krimier siden. Magen til doven plotkonstruktion skal man lede efter!«

Hvilken type læser er du?

»Utålmodig og kritisk. Jeg er næsten kun interesseret i klassikere eller nyklassikere. Gider ikke læse bøger, som ikke er skrevet for at være kunst.«

Hvornår læser du?

»Sjældent efterhånden, desværre. Jeg har allerede pløjet mig igennem den litteratur, som fascinerer mig, og jeg har svært ved at finde nyt. Lige for tiden læser jeg nærmest kun bøger, som folk sender til mig med henblik på potentiel filmatisering. Det er trist. Jeg savner læsningens lykke – det er som en elsker eller bedste ven, der er forsvundet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her