Skal vi lave en kop te?

Men Ghita Nørby var ikke i humør til at lave te: »Ikke engang det kan du sige som et menneske!« lød svaret, inden Ghita Nørby hånende imiterede Zeuthens spæde stemme: »Skal vi lave en kop te?« Hun var træt af pis
Der demonstreres flittigt for og imod Brexit ved det britiske parlament i disse dage. Mon en kop te kan forløse den anspændte stemning?

Der demonstreres flittigt for og imod Brexit ved det britiske parlament i disse dage. Mon en kop te kan forløse den anspændte stemning?

Ben Stansall

Moderne Tider
16. marts 2019

Det måske mest uskyldige spørgsmål, der længe er stillet i dansk journalistik, blev mildest talt ikke taget godt imod: »Skal vi lave en kop te?« spurgte Radio24syvs Iben Maria Zeuthen i et af flere mislykkede forsøg på at få en samtale med Ghita Nørby i gang i radiodokumentaren Hele Danmarks Ghita – en titel, som Radio24syv i øvrigt skal have point for.

Men Ghita Nørby var ikke i humør til at lave te: »Ikke engang det kan du sige som et menneske!« lød svaret, inden Ghita Nørby hånende imiterede Zeuthens spæde stemme: »Skal vi lave en kop te?« Hun var træt af pis.

Det var aftalt, at interviewet skulle vare i syv timer, og Ghita Nørby forventede en samtale med et menneske, ikke en professionel og i øvrigt velforberedt journalist med en meget stor mikrofon, som var tændt, allerede da hun ankom. Ghita ville have ægthed og humor, ikke fortænkt patos, og det fik hun så ellers sagt til Iben Maria Zeuthen på en meget direkte og flere gange decideret uhøflig – om end ganske underholdende – måde.

Hønseoprør

Og nu til noget andet: I Bretagne i Frankrig lykkedes det i denne uge en stor flok høns at dræbe en ræv. De gik ganske enkelt til angreb i samlet flok og bed ræven i nakken, til den døde af det. Det må siges at være lidt af en gamechanger i dyreverdenen, hvor en enkelt ræv længe har kunnet tyrannisere hele hønsegårde uden den slags bekymringer. Hønseoprøret kan sagtens tjene til inspiration for mennesker. Ikke at vi skal bide folk i nakken, til de dør, naturligvis, men billedligt talt: Oprør i flok virker.

Og faktisk var det en slags hønseoprør, der var grunden til, at Ekstra Bladet tirsdag kunne bringe historien: »DMI giver sig: Solen er blevet gul«. Det er naturligvis sagen om det nye design på dmi.dk, hvor solen var tegnet med blå farve, hvilket rigtigt mange brugere har givet udtryk for var en rigtig dårlig idé: »Vi lytter til de mange gode og værdifulde forslag, og derfor har vores vejrikoner fået et lag farve for at skabe en bedre brugeroplevelse. Solen er kort sagt blevet gul, skyerne grå og regnen blå,« sagde DMI’s kommunikationschef. Hvilken folkelig sejr! Det betaler sig at protestere over de vigtige ting i tilværelsen.

Og lad os da i den forbindelse også lige nævne de mange klimaaktivistiske skoleelever, som fredag verden over strejkede for at gøre de voksne opmærksomme på, at det ikke går hurtigt nok med den grønne omstilling. Om nogen vil lytte til dem, inden solen bliver blå, vides endnu ikke, men at den grønne omstilling har fået momentum, er uomtvisteligt – og de klimastrejkende elever fortjener stående applaus.

Flowcharts

Lad os også sende en venlig tanke til landets grafikere. For det har været en hård uge – i hvert fald for de af dem, som er ansat på nyhedsmedier. Her er de nemlig blevet bedt om at lave et såkaldt flowchart, som på en nem og overskuelig måde guider læseren igennem alle Brexit-scenarierne. De fleste flowchartsinklusive det, som tirsdag var på forsiden af Information – har dog haft en tendens til at skabe mere forvirring end afklaring med et utal af kasser, pile, jaer og nejer.

Hører du til dem, der har svært ved at overskue Brexit, så brug dette meget simplere flowchart: Theresa May spørger parlamentet om noget –> parlamentarikerne svarer det præcis modsatte af, hvad Theresa May gerne vil have dem til at svare –> ingen ved, hvordan det ender. Det er et flowchart, som virker hver gang, bortset fra når hun spørger, om parlamentarikerne vil være med til at forlænge ydmygelsen. Det valgte de torsdag aften at svare ja til.

Faktisk minder Brexit-dramaet lidt om Iben Maria Zeuthens interview med Ghita Nørby. Den ordentlige og velforberedte May forsøger igen og igen at få en professionel proces i gang, men det frådende parlament, som ikke gider mere pis, og slår bak på alle hendes forsøg.

Nu venter vi bare på, at den stemmeløse og afkræftede May spørger: »Skal vi lave en kop te?« Svaret kender vi.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Ha, den sammenligning mellem IMZ/GN-interviewet og May/Brexit - for ikke at tale om te-ceremonien her og der er altså lige på kornet!

Der er stadig krummer i damen...

Ja May kæmper jo stadig, og mon ikke hun meget gerne vil have en kop te, og det med et ordentligt skvæt rom i..