Et liv er forbi: Alene- og superfar

Lærer Christian Würtz Frederiksens store interesse i slægtsforskning førte blandt andet til oprettelsen af Horsens Byarkiv og godgørende initiativer til stor glæde for folk i og omkring Horsens
Moderne Tider
16. marts 2019
Christian Würtz Frederiksen fik gravet sig frem til, at hans mellemnavn langt tilbage havde rødder i en tysk kongeslægt.

Christian Würtz Frederiksen fik gravet sig frem til, at hans mellemnavn langt tilbage havde rødder i en tysk kongeslægt.

Privatfoto

Livet kan man slå sig på, men Christian Würtz Frederiksen valgte ikke at dvæle ved slagene, ligesom han gik til opdragelsen af sine børn under parolen: »Op igen«.

Han blev født i Brønderslev, men voksede op i en arbejderfamilie i Lundum nær Horsens med sine forældre og fire søstre. I teenageårene spillede han i bas i ungdomsbandet Cannery Row sammen med gutterne fra Egebjerg, hvor de spillede covernumre af 1960’ernes pigtrådsmusik.

Som fadeout af ungdomsbandet og teenagelivet besluttede han sig for at gå i lærer som tømrer, og i 1969 blev han udlært med en sølvmedalje for sin svendeprøve.

Men det var ikke nok at bruge hænderne og fingrene – han ville også bruge sit hoved, og efter et år som tømrer gik han i gang med at læse til lærer. Selv om tiden som tømrer blev en parentes i hans liv, blev den skæbnesvanger for ham, for ungdomsårenes arbejde med asbest hævnede sig mange år senere i form af uhelbredelig lungehindekræft, som endte med at koste ham livet.

Alene superfar

Efter en række år med hovedet i bøgerne blev Christian Würtz Frederiksen uddannet lærer, og han underviste siden i metal- og træsløjd og sin helt store passion, historie. Han var meget vellidt blandt sine elever, hvoraf flere gennem årene har givet udtryk for, at det var »Christians fortjeneste«, at de kom ud på den anden side og blev til noget.

Christian Würtz Frederiksen

  • Født den 29. september 1951.
  • Udlært tømrer i 1969 og siden uddannet lærer.
  • Var med til at starte Faglig Ungdom i Horsens samt den landsdækkende Lærlingenes og ungarbejdernes Landsorganisation, LLO.
  • Far til Ditte og Cathrine og gift med Anna Grethe (død 1989).
  • Siden gift med Lone.
  • Etablerede byarkivet i Horsens i 1980’erne.
  • Død den 13. februar 2019

Mens han læste, mødte han i 1974 Anna Grethe, som han siden hen blev gift og flyttede sammen med i Horsens, hvor de fik døtrene, Ditte og Cathrine. Skæbnen ville, at Anna Grethe i en alt for tidlig alder fik konstateret modermærkekræft. Hun døde i juni 1989 i hjemmet på Egernvej, da døtrene var henholdsvis syv og 12.

Alene skulle han nu skabe trygge rammer for sine døtre. Og selv om han stod i en situation, hvor han måtte arbejde hårdt som enlig far, beklagede han sig aldrig. Han tog gladeligt selv snakkene og overvejelserne om fester, drenge og alkohol med sine to teenagepiger, der blev opdraget efter frihed under ansvar-princippet. Ifølge døtrene var han en »superfar«, der helst ville hjælpe frem for at blive hjulpet.

Christian Würtz Frederiksen var meget optaget af social retfærdighed og tog ofte initiativ i frivilligt og socialt arbejde, hvor han planlagde alt fra familiefester over møder i grundejerforeningen til oprettelsen af Horsens Børnegruppe – et ferieinitiativ for familier med få ressourcer.

Men det, der især optog ham, var historien. Der var altid bøger om gotisk skrift, verdenskrigene, slaget ved Hastings eller lignende på ønskelisten.

I 1980’erne var han tovholder for etableringen af et byarkiv i Horsens. Et arkiv, der siden hen fik fast adresse i det gamle rådhus og blev en stor del af hans liv lige siden. Han fandt det vigtigt for Horsens at holde fast i de mange minder og historier fra fortiden, og han elskede at fordybe sig og at nørde sin og andres lokalhistorie. Ofte havde han Cathrine og Ditte med i byarkivet, hvor de fik lov at stemple papirer.

Riddere af Wirtz Von Urikon

Han fandt frem til, at hans slægt kunne føres tilbage til kartoffeltyskere af den kongelige slægt Wirtz Von Urikon, heraf mellemnavnet Würtz. Og han snedkererede siden hen våbenskjolde samt træsværd til sine fire børnebørn, da de skulle slås til riddere af slægten.

Om sommeren rejste han ofte rundt i Danmark med Cathrine og Ditte, hvor de besøgte historiske seværdigheder. Og en kalkmalerirundtur til mange af Als’ kirker kunne nemt suppleres med kolde fadøl, ringriderpølser og livemusik til ringriderfest i Sønderborg. Han var en livsnyder, der vidste, hvad der gjorde godt.

Han interesserede sig også for alverdens kogebøger. Og man fandt ham ofte ved gryderne hjemme, hvor den efter sigende »fremragende kok« ofte stod og eksperimenterede med nye råvarer og opskrifter, mens han fik et godt glas rødvin. De gamle klassikere var dog en fast del af repertoiret, hvor han havde en særlig kærlighed for gule ærter, flæsk, sylte med sennep – og en kold øl.

I 2000 mødte han Lone. En kærlig, omsorgsfuld og glad kvinde, der som han selv havde prøvet lidt af hvert. De gik til dans og holdt meget af at rejse. Og sammen byggede de deres drømmehus på Anhøj i Lund ved Horsens med en idyllisk natursti og naboens hestefold som baghave.

Også efter han var gået på pension, fortsatte han med at have sin faste gang i Byarkivet i Horsens, hvor han var aktiv, indtil han blev indhentet af fortiden.

Han døde den 13. februar i år.

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her