Interview
Læsetid: 4 min.

Lovpligtig vaccination i kommunale institutioner: »Det her borgerforslag skal ses som forebyggelse«

Siden den 19. februar har et borgerforslag om, at »vaccination skal være lovpligtig for at gå i kommunale institutioner«, samlet over 17.000 underskrifter. Forslagsstiller Kamille Mette Mathiasen kan godt forstå bekymringen for den personlige frihed, men vægter »børns liv« højere, siger hun
Den 19. februar blev borgerforslaget »vaccination skal være lovpligtig for at gå i kommunale institutioner« oprettet, og har siden samlet over 17.000 underskrifter. 'Det her handler for mig mindst lige så meget om næstekærlighed. Jeg føler, det er min pligt at passe på de her børn, hvor vaccination ikke er en mulighed.' siger forslagsstiller Kamille Mette Mathiasen.

Den 19. februar blev borgerforslaget »vaccination skal være lovpligtig for at gå i kommunale institutioner« oprettet, og har siden samlet over 17.000 underskrifter. 'Det her handler for mig mindst lige så meget om næstekærlighed. Jeg føler, det er min pligt at passe på de her børn, hvor vaccination ikke er en mulighed.' siger forslagsstiller Kamille Mette Mathiasen.

Moderne Tider
9. marts 2019

– Du har ikke børn, men havde leukæmi som barn. Har det påvirket din holdning til vaccination?

»Det har selvfølgelig påvirket min holdning, at jeg var et barn med nedsat immunforsvar. Men det her handler for mig mindst lige så meget om næstekærlighed. Jeg føler, det er min pligt at passe på de her børn, hvor vaccination ikke er en mulighed.«

– Mange vil mene, at det er et stort indgreb i den personlige frihed, i forhold til hvad samfundet får ud af det. Hvad siger du til det?

»Det kan jeg godt forstå. Men på sigt vil det kunne afværge større epidemier og være med til at passe på de børn, der har hårdere odds end resten af børnene ude i samfundet. Jeg mener ikke, at den personlige frihed vejer tungere end børns liv og helbred.«

– Er det ikke lidt voldsomt at tvinge folk til at vaccinere deres børn, hvis de skal kunne gå i kommunale institutioner?

»Det er jo kun tvang, hvis man ser det ud fra et perspektiv om, at alle børn skal kunne gå i en kommunal institution. Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, det er voldsomt, men jeg tror, at konsekvenserne på sigt kan blive endnu voldsommere, hvis vi ikke får denne her lov. Forslaget er ikke nyt. Tilbage i tiden kunne man ikke begynde i skole, hvis man ikke var vaccineret mod kopper.«

Kamille Mette Mathiasen

  • Født 1996.
  • Pædagogstuderende.
  • Forslagsstiller til borgerforslag om, at børn skal være vaccinerede for at kunne gå i kommunale institutioner

– Frygter du ikke, at det vil udelukke børn, der har forældre af en anden overbevisning, fra fællesskabet?

»Jo, men uanset hvad er der børn, der bliver udelukket. De børn, som bliver udelukket som følge af mit forslag, kan komme i en privat institution. De børn, der ikke kan tåle vacciner er udelukket fra det hele, som det er i dag. Nu er det forældrene selv, der har taget et aktivt valg om at gøre deres børn til gidsler i sådan en situation, og så kan man håbe, at de børn ikke kommer til at lide af konsekvenserne. Ligegyldigt hvad har vi at gøre med nogle børn, der er gidsler. Forskellen er bare, at hos de børn, der er gidsler nu, har hverken børn eller forældre nogen skyld i det.«

– Nogle vaccinemodstandere vil formentlig lave private institutioner og friskoler for ikkevaccinerede børn. Er det hensigtsmæssigt?

»Det mest hensigtsmæssige vil jo være, hvis forældrene fik deres børn vaccineret. Et mæslingeudbrud i en institution, hvor ingen er vaccineret, vil ramme alle børnene.«

– Når der er ét ud af 2.500-12.000 børn, der dør af mæslinger, er det så ikke lidt voldsomt at lovgive om, at alle skal vaccineres for at kunne gå i kommunale institutioner?

»Umiddelbart kan det jo godt virke voldsomt, men mæslinger kan jo ikke kun resultere i døden. Det kan også forårsage en række følgesygdomme. Lige nu er det én ud af 12.000, men hvis flere forældre vælger vaccinen fra, så er der større risiko for, at virussen kan mutere, og så kan tallene se helt anderledes ud i fremtiden.«

– Det seneste mæslingedødsfald i Danmark var i 1986. Hvorfor så en så radikal lovændring?

»Vi har det højeste antal tilfælde af mæslinger i 20 år i Europa lige nu, og sådan bør det jo ikke være. Jeg tænker, det er, fordi vi er blevet så privilegerede, at vi har glemt faren ved mæslinger, og at vi i stedet vælger at stille os kritiske over for forskningen. Når jeg kommer med det her borgerforslag, så skal det ses som forebyggelse.«

– Rigtig megen sundhedspolitik i Danmark bygger på forebyggelse og oplysning, som trods alt har fået de fleste borgere til at bakke op om vaccinationsprogrammerne. Hvorfor skal man opgive den succesfulde strategi og lovgive på området?

»Der skal ikke bare lovgives. Jeg ser det som en forebyggelse. Hvis Danmark ender i samme situation som i andre lande, hvor de her anti-vaxxers slår rødder, så bliver det svært for os at gøre noget ved problemstillingen.«

– Ville du selv være bange for at sende et barn i institution i dag?

»Nej, det ville jeg ikke, men jeg har heller ikke et immunsvækket barn. Hvis jeg fik det i fremtiden, ville jeg være urolig.«

– Hvad har reaktionerne på dit forslag været?

»Mest af alt har der været utrolig mange positive reaktioner – både kommentarer på nettet og folk, der skriver mails og beskeder til mig. Det er helt fantastisk. Men det er jo også sådan, at når man stikker næsen frem, som jeg har gjort, så får man nogle slag. Der er folk, der har skrevet knap så pæne ting, men jeg har simpelthen valgt at sige, at det ikke skal påvirke mig. Vi kan godt være uenige, men vi bør holde den gode tone.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette kalder det forebyggelse men det er det bestemt også for forældre der vælger ikke at vaccinere deres børn,nemlig forebyggelse af immunforsvaret og for ikke at få alvorlige følger af vaccinen. Hvorfor hører vi ikke om alle de vaccineskadede børn og bivirkninger der kan komme af vaccinen, det tør industrien og lægerne ikke stå frem med, lad os høre noget om alle de stoffer de putter i vaccinen og som man sprøjter ind i et lille barn der er helt forsvarsløst. Det er en meget ensidig debat der foregår

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hvilken bivirkninger kære Pia?
Noget du har læst på fjæsbook?
Hvad med de børn der ikke kan tåle smitte fordi nogle uvidende som tror de er kloge forældre
Laver uoplyste beslutninger på ufagligt grundlag.
Grunden til uviljen baseres ofte på udokumenteret påstande, som at ukloge forældre belejligt tager til sig.
Et fænomen der kun findes i den rigeste del af verden fordi vi ikke ser epidemi og dødsfald.
Og så lige i religiøse fanatiske områder hvor de tror at det er et CIA tricks.

Birvirkninger fremgår bl.a.af indlægssedlerne fra producenterne.

Følgende er et link (på engelsk) fra foreningen af Amerikanske læger og kiruger. Heraf fremgår det bl.a. at vaccineskadeprogrammet i USA indtil videre har udbetalt 4 mia. USD i erstatninger så helt ufarligt er det ikke. De rejser også en række andre bekymringer og anbefaler, at det fortsat bør være op til den enklete om man vil tage imod tilbudet om at lade sig selv og sine børn vaccinere.
https://aapsonline.org/measles-outbreak-and-federal-vaccine-mandates/

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Interessant. Man ønsker at kunne vaccinere folk mod deres vilje. Gad vide om vi får samme system som vi har med tvangsindlæggelser - gule og røde papirer?

For en god ordens skyld: Jeg finder folks angst for vaccinerne vildt overdrevet, der er en risiko ved alt, at vacciner. Selv spiser jeg noget medicin, som ifølge indlægssedlen udsætter en meget lille del af de medicinerede for en trang til at begå selvmord - men jeg har valgt at tage chancen alligevel, da medicinen faktisk hjælper mig, og indtil videre har jeg ikke slået mig selv ihjel.

Kemoterapi er på mange måder både skadeligt og ubehageligt, jeg ved derfor ikke, hvad jeg helst vil: Lide og leve, eller bare dø. Men uanset hvad, er det ikke noget, andre mennesker skal blande sig i. Hvis folk er parate til at udsætte deres børn for potentiel livsfare, er det op til dem. Hvis børnene overlever barndommen, kan de jo bare blive vaccinerede som voksne.