Interview
Læsetid: 5 min.

Mai Mercado: »Jeg er antitesen på den moderne kvinde«

Mai Mercado bager ikke, hun sylter ikke, og hun har haft hjemmelavede frikadeller og pastasalat med til sammenskudsmiddag i børnehaven for sidste gang. Næste gang tager den konservative børne- og socialminister købepizzaer med, for hun gider ikke længere foregive at gå op i mad
En klassisk konservativ går op i gode råvarer og nyder processen ved at lave mad. Det gør jeg ikke. Jeg springer over, hvor gærdet er lavest, siger Mai Mercado.

En klassisk konservativ går op i gode råvarer og nyder processen ved at lave mad. Det gør jeg ikke. Jeg springer over, hvor gærdet er lavest, siger Mai Mercado.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
16. marts 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Mai Mercado, der er børne- og socialminister og kandidat for De Konservative.

— Fra 1-10 hvor madglad er du?

»10. Jeg elsker mad. Især usunde ting. Jeg kan dybest set lide alt, som ikke er sundt. Fastfood, alt med smeltet ost, fløde og bacon – det er lige mig.«

Hvilke usunde ting har du spist i dag?

»Jeg har faktisk overrasket mig selv og spist salat til frokost, hvilket der var flere i kantinen, som bemærkede. Det var meget usædvanligt, men der var æbleflæsk, og det er ikke lige min kop te.«

— Spiser du som en konservativ?

»Nej, det gør jeg ikke. En klassisk konservativ går op i gode råvarer og nyder processen ved at lave mad. Det gør jeg ikke. Jeg springer over, hvor gærdet er lavest. Jeg ligger nok egentligt meget langt fra det konservative ideal. Den perfekte konservative hjemmesylter og er den der overskudsagtige type, der lige har syltet rødbeder eller kogt en marmelade. Det gør jeg ikke.«

Livretten

Mai Mercados mors forloren hare

Fars:

 • 500 g hakket kalv- og svinekød
 • 1 løg
 • 1 æg
 • 1 dl hvedemel eller rasp
 • 1 dl mælk
 • 1 tsk. timian
 • 1 pakke bacon i skiver
 • Salt og peber

Sovs:

 • 50 g smør
 • 2 spsk. mel
 • 2 spsk. ribsgelé
 • 5 dl stegesky fra haren. Spæd op med mælk eller kartoffelvand, hvis ikke der er nok.
 • Evt. et stænk kulør
 • Salt og peber

Farsen røres sammen, formes til et brød og dækkes med bacon. Bages i 20 minutter ved 200 grader. Smelt smør i en gryde, rør mel i, tilsat væde til sovsen tykner. Tilsæt ribsgelé og smag til.

Serveres med kogte kartofler, syltede asier og ribsgelé

— Du er mere moderne?

»Nej, for det er jo moderne at sylte og koge. Så jeg er nok i virkeligheden antitesen på den moderne kvinde. Jeg er heller ikke sådan en, der lige har en hjemmebagt kage med. Jeg er til gengæld rigtig god til at købe kager. Forleden diskuterede vi fødevarepriser i den konservative folketingsgruppe, og Naser Khader og Mette Abildgaard diskuterede prisen på vanilje, som efter sigende er steget helt vildt. Den slags samtaler kan jeg slet ikke tale med i.«

— Hvad er din mest konservative madoplevelse?

»Af en eller anden grund er jeg ene kvinde med i en herreklub, som mødes en gang om året til biksemad og bearnaise. Jeg synes, det er meget konservativt at sidde der omringet af konservative mænd og spise traditionel, hjemmelavet mad.«

— Hvad finder man altid i dit køkken?

»Revet ost og krydderurter. Der er mange retter, som jeg har ødelagt, der alligevel lige er blevet reddet ved hjælp af nogle krydderurter. Lige nu har jeg timian, persille og salvie stående. Og så går jeg bare og venter på, at det bliver så godt vejr, at jeg kan plante dem ud. Jeg har lige købt et minidrivhus, så jeg kan nok bedre lide at gro ting end at kokkerere.«

— Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Jeg bruger i høj grad mine madvaner til at vise, at jeg grundlæggende ikke interesserer mig for mad. Det er et bevidst valg, for jeg kan ikke nå alt. I en ekstremt travl hverdag med to små børn er der bare ikke tid til også at være fantastisk i et køkken. Og derfor har jeg også for sidste gang haft de nærmest obligatoriske frikadeller og pastasalat med til sammenskudsmiddag i børnehaven. Jeg knoklede for at lave det, og alligevel var det faderen, som bare havde taget tre købepizzaer med, som var mest populær blandt ungerne. Jeg gav ham en kæmpe highfive og lovede mig selv, at næste gang så er det mig, der tager pizzaer med.«

Joachim Sperling: En så pinagtig ærlighed giver respekt

Man er nødt til at respektere Mai Mercados hudløse ærlighed om sine madvaner. Navnlig når det er så pinagtigt som her, hvor der gøres en dyd ud af at dyrke frastødende mad. Måske hun gør det med vilje for at bekræfte alle læsernes værste fordomme.

Egentlig er det ikke så underligt, at man som minister ikke har tid til at købe ind og lave mad. Men man må da gå ud fra, at hun havde mindre travlt, da hun var konsulent i Energinet.dk, så det har vel ikke altid været så grelt med det mad? Måske hun kunne overveje en kvikkasse fra Aarstiderne, for så slipper man helt for indkøb.

Mai Mercados livret, som er forloren hare, er en lidt småborgerlig ret, som næsten ingen laver i dag. Oprindeligt formede man den som en hareryg, spækkede den med røget flæsk og stegte den derefter som vildt. Under stegningen skulle man med mellemrum dryppe den med mælk. Det er så besværligt, at Mai Mercado sikkert kun får det hjemme hos mor.

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den politiske menu.

— Hvilken politisk modstander vil du, af gastronomiske årsager, nødigst til middag hos?

»Rasmus Vestergaard Madsen fra Enhedslisten. Han er typen, der sidder og strikker i folketingssalen, så jeg tror, at han også er typen, der serverer middag baseret på tofu, og det kunne jeg godt frygte. Tofu har gjort rigtigt mange dårlige ting.«

— Tænker du på klimaet i forhold til, hvad du spiser?

»Ja. Når jeg handler, køber jeg så vidt muligt økologisk. Og jeg køber meget gerne lokale råvarer.«

Hvad er de konservatives største bidrag til dansk madkultur?

»Det må være husmorforeningerne. De blev oprettet af konservative kvinder, som var med til at etablere en tidlig madkultur, og det synes jeg da godt, at man kan være stolt af.«

— Næste gang skal jeg tale med Alternativet, Hvad er den mest alternative spise, du kan komme i tanker om?

»Da jeg tiltrådte som minister, fik jeg småkager lavet på insekter i gave fra Alternativet. De smagte godt, men jeg er faktisk ikke helt klar over, om de gav mig dem for at drille mig, eller om de selv syntes, de var lækre. Jeg vil nok tro, at vi igen er ovre i noget med tofu – og muligvis insekter.«

Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Andreasen

Den eksperimentelle teatertrup 'Blå Stue' opfører endnu en akt af deres improvisationsstykke 'Konservativ'. I aften kan vi byde Mai Mercado tilbage på scenen.

"For de konservative har samfundet en pligt til at drage omsorg for dets svage, og samfundets behov for stabilitet og sammenhængskraft vægtes ofte over individets fri udfoldelse.
Man ved, hvad man har, man ved ikke, hvad man får, kunne være konservatismens slogan. Man er skeptisk over for forandringer, der går for hurtigt."

Nu er den konservative husmor heller ikke at sammenligne med politik. Ændringer i retning af at tvangsadoptere børn fra familier med problemer eller lave "ghettoplaner", dobbelte straffe og udvisning af familier heller ikke konservativ politik.

Karsten Aaen, Susanne Kaspersen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Netop Anne. Jeg har kendt personer, der gennem deres ageren satte et yderst positivt aftryk på deres omgivelser, som jeg først senere fandt ud af var aktivt konservative. Derfor har jeg også selv svært ved at forstå den hårde tone og fjendtligheden overfor familier fra samme parti.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Kristian Rikard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er faktisk vild med forloren hare, gør det mig så konservativ?

Lise Lotte Rahbek

"Nej, for det er jo moderne at sylte og koge"

Njah, det handler vist mere om gammeldags, konservativ husmoderfornuft end om mode. Når nogen laver maden selv, ved de hvad der er i, og de kan dreje smegen i en fortrukken retning, fremfor at købe præfabrikeret 'nem' mad.
Forloren hare fra en supermerkedsdisk..?! Adr.

jens christian jacobsen, Karsten Aaen, Katrine Damm, Tue Romanow, Anne Schøtt, Niels Duus Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Niels Duus Nielsen

Nej heldigvis ikke. Men det kan ikke udelukkes du bliver mæt, hvis du spiser en hel.

Smagte for første gang forloren hare for et par år siden, det smagte godt, om end en smule kedeligt.

Jeg håber da, at ministeren har en samlever, der fodrer poderne, når madengagementet er så lille.

PS: det er muligvis upassende, men er jeg den eneste, der har bemærket, at Mai Mercado har en dobbeltgænger eller enægget tvilling - New Zealands premierminister?

Tja, New Zealands premierminister er så labour, progressiv og er imod skattelettelser - virker sympatisk.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Katrine Damm og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig over, at Information bruger spalteplads på noget så ligegyldigt.

jens christian jacobsen og Niels østergård anbefalede denne kommentar

1) Hun får det til at lyde som om moderne kvinder sylter og bager løs.
2) Det er da nemt nok at sige, at man ikke sylter og bager, når man arbejder på Christiansborg og er forkælet med en meyers kantine, der kan stå for syltningen og bagningen.
3) Hun vælger fastfood fremfor gode råvarer. Det virker hverken klima- eller sundhedsbevidst.