Feature
Læsetid: 7 min.

Manden bag Football Leaks er en spinkel portugiser med strithår og et genert smil

Afsløringerne af dokumenter fra fodboldens mest hemmelige arkiver på siden Football Leaks har ført til kulegravninger og kriminalsager mod nogle af sportens største navne. Men først for nylig er bagmanden bag hjemmesiden blevet afsløret. En ung portugiser bosat i Budapest. Torsdag blev han udleveret til sit hjemland, hvor han frygter at blive slået ihjel
Rui Pinto har med sit læk af hemmelige dokumenter bragt nogle af fodboldens største navne i forlegenhed og banet vej for en række straffesager og kulegravninger af spilleres og klubbers dubiøse forretningsmetoder

Rui Pinto har med sit læk af hemmelige dokumenter bragt nogle af fodboldens største navne i forlegenhed og banet vej for en række straffesager og kulegravninger af spilleres og klubbers dubiøse forretningsmetoder

FERENC ISZA

Moderne Tider
23. marts 2019

Den 16. januar tidligt på aftenen gik den 30-årige portugiser Rui Pinto ud for at købe ind i et supermarked i Budapest, hvor han bor. Da han kom tilbage til sin lejlighed, ventede to civilklædte betjente uden for ejendommen. De bad om at se hans identifikationspapirer, hvorefter de gennemsøgte hans lommer og rygsæk, før de til sidst fremviste en arrestordre og lagde ham i håndjern.

Da han var blevet anholdt, dukkede uniformerede betjente op. De gennemsøgte hans lejlighed, konfiskerede hans computer og mobiltelefoner og tog ham med på politistationen, hvor han blev anbragt i en celle.

Med arrestationen af Rui Pinto fik man svar på et spørgsmål, der har optaget hele den internationale fodboldverden gennem de seneste år: Hvem er Mr. Football Leaks? Torsdag kulminerede sagen, da de ungarnske myndigheder valgte at udlevere Pinto til hjemlandet Portugal.

Så hvem er den mystiske skikkelse, der står bag den kæmpemæssige læk af dokumenter fra topklubbernes og fodboldorganisationernes mest hemmelige arkiver, og som har bragt nogle af sportens største navne i forlegenhed og ført til adskillige straffesager og kulegravninger af spilleres og klubbers dubiøse forretningsmetoder?

Svaret er en spinkel portugiser med strithår og et genert smil.

Samtidig er arrestationen af Rui Pinto den foreløbige kulmination på et forløb, der begyndte for nogle år siden, da Pinto under dæknavnet »John« tog kontakt til journalisten Rafael Buschmann fra det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel og fortalte, at han var i besiddelse af en omfattende læk af data og informationer om uetisk og ulovlig praksis i fodboldverdenen.

Buschmann og »John« udviklede et fortroligt forhold, der endte med, at Rui Pinto overdrog 70 millioner dokumenter og 3,4 terabytes med information i den største eksponering af fodboldsportens mørke hemmeligheder, der nogensinde er set.

Buschmann delte materialet med undersøgende journalister fra medier i andre lande gennem netværket European Investigative Collaborations (EIC) – og bingo: Football Leaks-skandalen var en realitet.

Desillusion

Det er imidlertid først med afsløringen af Rui Pinto som »John«, at vi har fået indblik i de motiver, der drev den spinkle portugiser i hans omfattende hackerarbejde.

Buschmann har interviewet Rui Pinto, mens han stadig var i Budapest, og interviewet tegner billedet af en introvert skikkelse, der som barn var fanatisk optaget af fodboldspillet, men senere blev desillusioneret over den udvikling, spillet tog; en udvikling, der koncentrerede den sportslige og økonomiske magt hos en lille kerne af topklubber.

Eller som han selv formulerer det i interviewet med det tyske nyhedsmagasin:

»Jeg har været en fodboldfan, siden jeg var en lille dreng, men allerede ved Bosman-dommen (en EU-dom fra 1995, der fastslog fodboldspilleres frie ret til at skifte klub ved kontraktudløb, red.) indså jeg, at fodbolden udviklede sig i den helt forkerte retning. De bedste spillere samlede sig i de største klubber, og vægten i international fodbold tippede til fordel for topholdene.«

Det afgørende vendepunkt for Rui Pinto indtraf ved den store FIFA-skandale i 2015, hvor en række af verdensfodboldorganisationens topfolk blev anholdt og sigtet for korruption.

Det var på det tidspunkt, portugiseren efter eget udsagn begyndte at »samle materiale«.

Hvordan det konkret lykkedes ham at få adgang til de fortrolige dokumenter, som han offentliggjorde gennem Football Leaks, vil han ikke røbe. Men han fortæller, at han hurtigt blev klar over, at materialet gav ham et unikt indblik i fodboldverdenens skjulte bagside. Især afslørede dokumenterne en råddenskab i den måde, hvorpå fodboldklubberne og topspillerne systematisk forsøgte at snyde i skat.

»Jeg læste og læste og læste (de fortrolige dokumenter, red.). Hver eneste dag brugte jeg timer på at analysere papirerne. Og jo mere jeg læste, des mere chokeret blev jeg. (…) Et stort antal dokumenter beskrev for eksempel, hvordan off shore-selskaber var oprettet, hvordan sportsagenter gemte sig bag stråmænd, og hvordan skattesnyd blev udført i en kæmpe skala,« fortalte han til Der Spiegel.

Gemene svindlere

Netop skatteområdet er nok det område, hvor Football Leaks har haft størst gennemslagskraft.

På baggrund af de lækkede dokumenter har Rui Pinto afsløret, hvordan nogle af sportens største navne ved hjælp af sindrigt indrettede selskabskonstruktioner har ført pengene for deres imagerettigheder uden om de nationale skattevæsener og til kontonumre på diverse sydhavsøer, hvor der ikke stilles for mange spørgsmål.

Og selv om argentinske Lionel Messi i retten forsøgte at forsvare sig med, at han ikke læste de dokumenter, han underskrev, og selv om portugisiske Cristiano Ronaldo fik et flip og truede med at udvandre fra Spanien, hvis han blev dømt, er resultatet af Football Leaks’ afsløringer, at skikkelser som netop Lionel Messi og Cristiano Ronaldo foruden Mascherano, Alexis Sánchez, José Mourinho og andre i dag ikke blot betragtes som giganter inden for fodboldsporten – men også som gemene skattesvindlere.

Derudover har Rui Pintos indsats også igangsat en langsomt rullende lavine i form af en kulegravning af Manchester Citys økonomiske praksis.

Football Leaks’ dokumenter viser, hvordan bagmændene i den engelske klub i årevis har forsøgt at omgå det europæiske fodboldforbund UEFA’s Financial Fair Play-regler, der er sat i verden for at undgå, at klubber med rige bagmænd opruster på uregelmæssig vis gennem det, som den tidligere Arsenal-træner Arsène Wenger har kaldt for »finansiel doping«.

Hvis UEFA ender med at kende Manchester City skyldig, er der lagt op til, at den lyseblå klub fra Manchester udelukkes fra Champions League.

Også FIFA’s præsident, Gianni Infantino, er blevet bragt i forlegenhed af den 30-årige portugisers hackerarbejde. I Football Leaks-dokumenterne kan man læse, hvordan verdensfodboldforbundets topchef underdanigt forsøgte at hjælpe topcheferne i Manchester City og Paris Saint-Germain med at undgå karantæne fra de europæiske klubturneringer, sidst de blev afsløret i at omgå reglerne.

Samarbejde med fransk politi

Selv om Pinto både er bagmanden og drivkraften bag Football Leaks-hjemmesiden, erklærer han, at han ikke står bag alle afsløringerne selv.

»Jeg startede en spontan protest med afsløringer af fodboldindustrien. Men jeg er ikke den eneste, der er involveret,« siger han. »Med tiden er flere og flere kilder kommet til. De har delt deres materiale med mig, og databasen er vokset. Det viser, at mange mennesker er optaget af disse problemer.«

Rui Pinto har indgået et juridisk samarbejde med fransk politi, der – i lighed med myndigheder i en række andre lande – kontaktede ham for at få adgang til hans dokumenter, da hans identitet blev kendt.

»Jeg valgte franskmændene, fordi de virkede beslutsomme og professionelle,« fortæller han til Der Spiegel. »De gjorde det klart, at de oprigtigt ønskede at opklare sager om korruption, hvidvask og skattesnyd i fodbold. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne stole på dem – og samtidig havde jeg brug for en stærk partner.«

Portugiseren samarbejder også med de amerikanske politimyndigheder, der efterforsker voldtægtsanklagen mod Cristiano Ronaldo på et hotelværelse i Las Vegas for ni år siden; en sag, der netop fik nyt liv på grund af dokumenter, som det lykkedes Football Leaks at grave frem.

Kæmper mod udlevering

Samtidig med at den 30-årige portugiser samarbejder med efterforskere fra flere lande, udspiller der sig et juridisk drama om hans egen person. Når hans hjemland, Portugal, ønskede ham udleveret til retsforfølgelse, skyldes det en sag fra 2015, da han lige var begyndt at hacke sig vej ind til fortrolige dokumenter i fodboldverdenen.

Anklagen går på, at Rui Pinto krævede penge af sportsagenturet Doyen Sports, der er en stor aktør i den portugisiske fodboldverden, for at undlade at offentliggøre indholdet af nogle fortrolige mails, han var kommet i besiddelse af.

Den slags lugter jo stærkt af afpresning, men Rui Pinto forsvarer sig med, at han blot ønskede at teste, hvor meget sportsagenturet var villig til at betale for at få de belastende mails tilbage. Sagen endte da også med, at han publicerede indholdet af de fortrolige mails på Football Leaks-hjemmesiden uden at få nogen penge.

Nu kan Rui Pinto imidlertid se frem til at komme for retten i Portugal. Da det ungarske retsvæsen i starten af marts i første instans valgte at godkende de portugisiske myndigheders begæring om udlevering, forsøgte Rui Pinto at få beslutningen omgjort ved en appelinstans.

Til det hyrede den unge portugiser – der blandt sine forbilleder tæller Edward Snowden og Julian Assange – den franske advokat William Bourdon, der tidligere har forsvaret netop Snowden. William Bourdon har siden argumenteret for, at Pinto bør betragtes som whistleblower og dermed ydes særlig beskyttelse:

»På grundlag af lækagerne (fra Football Leaks, red.) er der blevet åbnet nogle særdeles vigtige kriminelle undersøgelser i forskellige lande,« har advokaten udtalt. »Det ville ikke have været muligt uden Pinto.«

Men appellen var altså forgæves, og torsdag aften landede Rui Pinto i Lissabon.

I interviewet med Der Spiegel – som altså er lavet inden udvisningen – siger den portugisiske hacker, at han er overbevist om, at hans dage vil være talte, hvis han bliver sendt tilbage til Portugal og fængslet. Især frygter han repressalier fra tilhængere af fodboldklubben Benfica.

»Jeg er nervøs, fordi jeg er et mål for angreb, især fra Benfica-fans (…) Jeg har modtaget mange dødstrusler på Facebook,« har han sagt. »Da jeg viste truslerne til de franske efterforskere, sagde de, at jeg skulle tage dem meget seriøst. Jeg er bange for, at hvis jeg sætter foden i et portugisisk fængsel, kommer jeg aldrig ud i live.«

Mens Rui Pintos fremtid nu ser temmelig usikker ud, kan han glæde sig over, at han ikke er glemt af fodboldfolket på tribunerne.

Da Freiburg for nylig spillede mod Wolfsburg i Bundesligaen, løftede Freiburg-tilhængerne et stort banner, hvor der med versaler stod:

»STAY STRONG RUI PINTO«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Uden whistleblowere intet demokrati"

Min hyldest går til: Roi Pinto & Martin Østergaard-Nielsen

Achim K. Holzmüller, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar