To liv er forbi: Den ene satte sit præg med provokation, den anden med omsorg

Ivalo og Leif Falk satte med deres alternative tilgange til undervisning et stort præg på det aarhusianske musikmiljø op gennem 1960’erne og 1970’erne
Leif og Ivalo Falk på sølvbryllupsbilledet fra 1987.

Leif og Ivalo Falk på sølvbryllupsbilledet fra 1987.

Privatfoto

Moderne Tider
30. marts 2019

De blev født i hver deres ende af landet – Leif Falk i København og Ivalo Gilberg i Mariager – begge i 1940. Et job i Randers til Leif Falks papfar fik københavnerfamilien til at flytte til Kronjylland i begyndelsen af Leif Falks teenageår.

Som bare 15-årig blev Leif Falk trommeslager i Randers-bandet Safari Jazz, da randrusianerne mente, at sådan en københavner da måtte kunne noget med musikken, og bandet stod og manglede en mand til trommerne. Leif Falk skulle dog lige have lidt oplæring i de spæde år bag gryderne, men han kom hurtigt efter det.

På samme tidspunkt som Leif Falk var ved at etablere sig som ung musiker i Randers, valgte Ivalo Gilberg i en alder af 16 år at flytte til Belgisk Congo for at opleve verden og arbejde som au pair i et års tid.

Efter opdagelsesrejsen vendte hun hjem til Mariager for at tage en studentereksamen på Randers Statsskole. Med sig hjem i bagagen havde hun stakkevis af afrikanske sange og danse, men hun manglede – ligesom Safari Jazz gjorde – en trommeslager, så der kunne synges og danses til de afrikanske sange.

Ivalo og Leif Falk

  • Ivalo Falk, født 12. februar 1940 i Mariager, død 21. februar 2019 i Aarhus.
  • Leif Falk, født 18. juli 1940 i København, død 19. februar 2019 i Aarhus.
  • Efterlader sig børnene Annli og Mek, syv børnebørn og fire oldebørn.
  • Begge læreruddannede fra Aarhus Lærerseminarium.
  • Var begge i 1966 med til at etablere spillestedet, teatret og kunstgalleriet Trinbrættet.

Mere end velklingende bongotrommer

Gudskelov for Ivalo Gilberg var Leif Falk også begyndt på gymnasiet, og han var efterhånden blevet habil bag trommerne. Men Ivalo så mere end et par velklingende bongotrommer i Leif Falk, og de forelskede sig i hinanden, og pludselig turnerede de sammen rundt på markedspladser og byfester – ja, de var sågar med i et Otto Leisner-show i radioen en enkelt gang.

Som 20-årige blev de ringforlovet, de giftede sig, og inden de var fyldt 24, havde de fået først datteren Annli og siden Mek.

Efter det første barn i 1962 flyttede parret fra Randers til Aarhus, hvor de begge begyndte på lærerseminariet og at undervise på Aarhus Friskole i Stavtrup.

Her havde de rig mulighed for at dyrke deres passion. Leif Falk underviste i musik, mens Ivalo Falk underviste i engelsk, dansk og Gøssel-gymnastik – en form for bevægelsespædagogik, der er inspireret af pianisten og musikpædagogen Astrid Gøssel.

Selv kunne Leif Falk ikke noder, så han gjorde det på sin egen, alternative måde – og med stor succes. Mange af dem, der blev undervist af ham op gennem 1960’erne og 1970’erne, blev siden hen store navne i musikmiljøet – blandt andre Anne Dorte Michelsen, medlemmer af Mek Pek Party Band og Gnags.

Især den senere Gnags-trommeslager, Mads Michelsen, var i kridthuset hos Leif Falk, da han godt kunne lide elever, der gad at diskutere, og som var med på hans ideer.

Leif Falk var meget provokerende i sin måde at gøre tingene på, og det var han gennem hele sit liv. Ivalo Falk var på sin side meget rosende og støttende: Hvis det ikke svingede, eller man sang falsk, fik man det at vide af Leif Falk, men så stod Ivalo Falk altid smilende og sagde: »Åh, hvor er du dygtig«.

Som to modstykker, der supplerede hinanden godt: Leifs musik, Ivalos bevægelse. Leifs provokerende facon, Ivalos omsorg.

Børnene måtte sove på jazzklubben

Da børnene var små, arbejdede Leif Falk som altmuligmand på Jazzhus Tagskægget i Aarhus. Som bare fireårige blev Mek en aften slæbt med på jazzhuset, hvor han lå og sov bag klaveret det meste af tiden.

Han fik dog lige lov til at spille trompet på en enkelt sang, hvilken dagen efter ryddede forsiden i en af Aarhus’ lokalaviser med den lille trompetspillende Mek Falk. Et trut i trompeten, der siden hen udviklede sig til en karriere som musiker med kunstnernavnet Mek Pek. 

I 1970 havde Ivalo og Leif Falk sparet 7.000 kroner op, og sammen med børnene satte de kursen mod Afrika i familiens bil. De nåede dog ikke længere end til Tyrkiet, før de blev franarret deres penge, og så måtte de sætte kursen hjemad igen. Og uden penge på lommen måtte de arbejde for at komme retur til Aarhus, så den kreative familie betalte med musik og underholdning på diverse campingpladser på deres tur gennem Europa.

Året efter tog familien til Thylejren, hvor de boede hele sommeren. På lejren mødte Leif og Ivalo Falk en masse mennesker, og så flyttede de i et storkollektiv med 80 mennesker ved Toustrup Mark 25 kilometer fra Aarhus, hvor familien boede frem til 1978.

De sidste 14 år af Leif Falks liv døjede han med Parkinsons, og tirsdag den 19. januar 2019 døde han af sin sygdom. To dage senere fulgte Ivalo Falk med efter fire måneders alvorlig sygdom. Hun havde en aggressiv tumor i hjernen.

Parret blev sendt afsted på den sidste rejse med en festlig, farverig bisættelse med musik, poesi og sang, hvor børn, børnebørn, familie og venner blandt andet opførte en ceremoni fra den cubanske religion santería.

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

R.I.P.

Estermarie Mandelquist, ingemaje lange, Steen K Petersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar