Interview
Læsetid: 5 min.

Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie

SF’s Lisbeth Bech Poulsen ved godt, at det ikke er god stil at putte ketchup på pastaen, men hun gør det alligevel
'Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret.' siger Lisbeth Bech Poulsen.

'Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret.' siger Lisbeth Bech Poulsen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
9. marts 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

– Hvor madglad er du på en skala fra 1-10?

»10. Jeg elsker mad og har altid gjort det. Jeg kan lide næsten al mad. Mine forældre har fortalt, at de har prøvet at skulle betale voksenpris for mig i buffeten, da jeg var barn – da jeg først havde været der én gang, ville de ikke lukke mig ind til børnepris.«

– Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»8-9-stykker.«

– Spiser du som en SF’er?

»Man tror, at venstreorienterede kun spiser sushi og vegansk og sådan noget. Men sandheden er, at vi spiser meget brun mad i SF-kredse, og jeg kan også godt lide traditionel dansk mad. Men overordnet – og hvis man går ud fra fordommene, som der jo også er en vis sandhed i – så vil jeg svare ja. Jeg spiser ret venstreorienteret. Jeg spiser mad fra hele verden, jeg har skåret meget ned på kødforbruget på grund af klimaskam, jeg har fokus på dyrevelfærd, og jeg spiser økologisk. «

Livretten:

Gøntsagssmoothie

Blend:

  • Banan
  • En håndfuld frosne blåbær
  • Frossen spinat
  • Andre grøntsager alt efter, hvad man har – kål og ærter frarådes
  • Havremælk – lidt ad gangen, til konsistensen er god

Smag til med honning eller sirup

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det er nok de morgener, hvor min kæreste og jeg har god tid. Så laver vi sådan nogle grøntsags-blåbær-smoothies. Vi fik en blender i julegave. Så blender vi spinat, blåbær, havremælk og andre halvklamme ting for at få noget sundt. Resultatet er meget svingende. Engang puttede jeg noget kål i, det var helt forfærdeligt. Jeg ved slet ikke, om man kan kalde det en smoothie, det er mere bare blendede ting. Jeg tror, det er meget venstreorienteret. Vi kommer begge fra traditionelle jyske hjem, og der fik man i hvert fald ikke blendede grøntsager til morgenmad.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Hvidløg, ketchup, økologiske æg, pasta, olivenolie. Så kan man virkelig lave mange ting, hvis man har det.«

– Kan man?

»Ja. Jeg har tit sene arbejdsdage, og selv om jeg gerne ville, så når jeg ikke altid at stå og lave mad i mange timer. Men hvis man har en god olie, noget hvidløg og noget pasta, så er man godt på vej.«

– Putter du så ketchup ovenpå?

» … Jaa … jeg ved godt, man ikke må, men igen: Hvis ikke vi har fået købt ind til en god hjemmelavet tomatsovs, så bliver det nogle gange sådan.«

– Du sagde, at du var 10 madglad. Men den der kålsmoothie og så pasta med ketchup lyder måske ikke sådan helt gourmet-agtigt?

»Jeg elsker al slags mad, også rigtig god mad. Det med at gå ud og bruge mange penge på at spise, sætter jeg meget pris på, så det er ikke, fordi jeg er en antisnob.«

Joachim Sperling: Hvorfor dog nøjes med så lidt?

Når Lisbeth Bech Poulsen bærer sine følelser uden på tøjet, kan vi mærke, at hun er et menneske og ikke blot en halvkedelig politiker. Det kan jeg faktisk godt lide. Hun har som ledende SF’er været med til at sælge DONG Energy, og inden da stemte hun grådkvalt for en halvborgerlig skattereform, som hun var inderligt imod. Så hun ved om nogen, hvad det vil sige at gå på kompromis, og det synes jeg også, hun gør i sine madvaner.

For hvis man virkelig er så glad for mad, skal man ikke lade sig nøje med pasta med ketchup og en kedelig blåbærsmoothie. Jeg kan slet ikke forestille mig, at den smoothie kan begejstre nogen som helst, for der er ingen smag i hverken frosne bær eller havremælk. Skal hun markere sig yderligere på madfronten, må hun gerne videreudvikle sit syn på fødevarer. Økologi er ikke længere interessant i sig selv, for det skal også smage godt og fortælle en historie.

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den politiske menu.

– Hvad burde være Danmarks nationalret?

»Smørrebrød. Det er bare så godt. Hvis man spiser kød, kan man lave det med flæskesteg, lune frikadeller osv., men der er også muligheder, hvis man ikke spiser kød. Jeg kunne nærmest leve af det. Men der skal ordentligt pålæg på. Vi skal behandle husdyr bedre, både for dyrenes skyld og for vores egen, så vi ikke spiser al den medicin. Det samme gælder sprøjtemidler. Jeg ved ikke en gang, om det er et venstreorienteret synspunkt længere, men det var det en gang.«

– Hvad er din livret?

»Risengrød. I december får jeg det nærmest hver dag, og jeg bliver ikke træt af det. Jeg ved ikke, om det er en jysk ting, men jeg hælder saftevand ud i siderne – og så smør i midten og kanel over.«

– Altså saftevand rundt i kanten af skålen?

»Ja. Det køler også risengrøden ned. Og hvis jeg har en rest grød tilbage, laver jeg risalamande eller klatkager dagen efter.«

– Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Jeg tror spændvidden i det, jeg spiser, er ret bred, som du nok har opdaget. Men det med at købe økologisk og tænke på dyrevelfærd gør jeg både, fordi jeg mener det, men også fordi jeg synes, det er mest sympatisk at være en person, som går op i de ting. Så det handler vel også om identitet.«

– Hvilken politisk modstander vil du, af gastronomiske årsager, nødigst til middag hos?

»Jeg kan ikke sætte navn på, men sådan en borgerlig, liberal type, som bare synes, at økologi og dyrevelfærd er venstreorienteret snak, vil jeg synes, det var træls at skulle hjem til. Hvis man må vende spørgsmålet om, så ved jeg, at Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti går meget op i skånsomt kystfiskeri. Ham vil jeg rigtig gerne hjem og spise hos.«

— Hvad er SF’s største bidrag til dansk madkultur?

»Vi har i den grad historisk været det parti, der har sat fokus på miljøet og dyrevelfærden. Det har vi gjort igennem årtier, også før det blev moderne. Der er masser af økologiske landmænd, der er SF’ere. Så jeg synes, at vi uden at blinke kan tage en stor del af æren for, at der er sket et ryk på det område.«

— Næste gang skal jeg tale med Det Konservative Folkeparti. Hvad forestiller du dig, at man spiser i konservative kredse?

»Jeg tror, man spiser store, røde bøffer og drikker dyr fransk rødvin. Og så får man sauce, ikke sovs, til.«

Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her