Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg give min kone en gave, når hun har født?

Jeg har en ven, som har gjort det med stor succes. Omvendt synes jeg også, at det er lidt mærkeligt, nærmest sådan lidt patriarkalsk, skriver Frederik
Jeg har en ven, som har gjort det med stor succes. Omvendt synes jeg også, at det er lidt mærkeligt, nærmest sådan lidt patriarkalsk, skriver Frederik

Mia Mottelson

27. april 2019

Jeg skal snart være far, og jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal give min kone en gave, når hun har født. Jeg har en ven, som har gjort det med stor succes – altså, hans kæreste blev meget glad. Omvendt synes jeg også, at det er lidt mærkeligt, nærmest sådan lidt patriarkalsk. Nu har du født mig en søn, så her er en gave for din flotte indsats.

Min kone ret feministisk anlagt, og jeg vil ikke helt udelukke, at hun vil tage det ilde op. På den anden side kan kvinder jo generelt godt lide at få gaver. Hvis I svarer ja til gaver, modtager jeg gerne bud på gavens karakter.

Svar I:

Gud, hvor er du sød. Ikke så meget fordi du tænker på at give din kone en gave, men fordi du går sådan i tankeselvsving over det. For når det kommer til gaver, er det jo som bekendt tanken, der tæller, og jeg skal da ellers love for, at du har knyttet et par stykker til den her.

Så giv hende hvad som helst, som du enten har arvet fra et ældre kvindeligt familiemedlem fra Færøerne eller som koster over 1.000 kroner (på nær frækt undertøj – det kan jeg næsten garantere vil blive taget ilde op), men vedlæg så denne uges Moderne Tider, så hun kan se, at hun har slået pjalter og genmateriale sammen med en betænksom mand, der ser hende.

– Anna von Sperling

Svar II:

Altså, det her handler ikke om feminisme og patriarkalsk magt – gaver er langt mere komplicerede end det. Gaver er, som gode gamle Marcel Mauss skrev i sin bog Gaven fra 1924, »på en gang en ejendom og en besiddelse, et løfte og et lån … en pant, et mandat, et tillidsløfte«. Man kan dårligt forestille sig et mere kompliceret socialt fænomen. Det er derfor, vi har så svært ved at afgøre, om vi er på gave med folk eller ej. Hvor dyr, hvor personlig, måske bare blomster …?

Jeg synes, du skal give din kone en gave. Det siger sig selv, at I ikke kan ’blive kvit’ efter fødslen, og det vil hun aldrig tænke. Det er slet ikke meningen med en gave at udligne en gæld, tværtimod. Kærlighed er også at stå i social gæld til hinanden, at have noget mellem sig. Så giv hende en ting, som du ved, hun vil glæde sig over, og tænk på det som et tillidsløfte og en kærlighedspant. Og lav mad! Og tag generelt en masse ansvar for jeres praktiske hverdag.

Da min egen kone havde født vores søn, gav jeg hende i øvrigt et par sko, som jeg vidste, hun havde et godt øje til. Hun blev glad.

– Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Alle kvinderne i mit liv, undtagen min mor, har været mere eller mindre rabiate rødstrømper, og jeg har alligevel aldrig oplevet, at de ikke blev glade for at få en gave.

Torben K L Jensen, Dorte Haun Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jeg går ind for ligheden mellem kønnene - og elsker alligevel at få gaver.
Især efter at have ligget og skreget i smerter i en 4 timers ve-storm.
Og meget enig med Randi :-)

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Da jeg fødte, blev man stadig indlagt i op mod en uge - og min mand kom med blomster ... ligesom andre besøgende i øvrigt også gjorde.
Blomster har vel aldrig gjort nogen ked af det?
Diamanter? Tjah - hvis I har råd til det - og hvis det virkelig er noget for din kone.
Ellers ville det måske være smartere at alliere sig med en kvinde, der selv har prøvet at føde, og købe en lækker bluse eller lignende, der kan passe hende og se godt ud, også i den periode, hvor maven ikke rigtig har trukket sig ind endnu.

Randi Christiansen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar