Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan får jeg min 14-årige til at være mindre materialistisk?

Marie, København N
13. april 2019

Min ældste søn og især hans venner bruger mange penge på overfladiske ting. Min mand og jeg har nok været medskyldige og givet store gaver gennem årene — delvist fordi hans venner altid har haft de nyeste Play Stations, telefoner, LEGO osv.

Man hører meget om, at de unge er blevet bevidste om klima, overforbrug osv., men jeg må konstatere, at det ikke helt er slået igennem i min søns omgangskreds.

Kan vi gøre noget, som kan få hans tanker væk fra den næste dyre gadget og hen på noget mere konstruktivt? Skal vi ligefrem lukke ned for de store gaver og give ham færre penge? Eller vil vi så være de trælse forældre, der forsøger at pådutte ham vores værdier og stiller ham dårligt i gruppen af venner, fordi han ikke har de samme ting, som de andre? Han er 14 år og tjener lidt småpenge selv, men han er afhængig af penge fra os.

Svar I:

Kære Marie

Jeg tror, det er svært at bede sit barn om at ændre sit forbrugsmønster helt alene. Det skal vel være en kollektiv ting, hvis det skal virke. Du skriver ikke noget om, hvordan I voksne i familien har ændret forbrugsadfærd i en mere klimavenlig retning.

Men hvis I ikke er gået i gang, kunne det jo være en fælles ting i stedet for, at det bliver noget, jeres dreng selv skal stå for — samtidig med at I har opdraget ham med dyre gaver og gadgets.

Jeg ville indkalde til familieråd, hvor I alle sammen kan komme med bud på, hvordan I kan undgå unødvendige, dyre og klimabelastende forbrugsgoder. Det kan jo være, at du opdager, hvor svært det faktisk er at forandre dybt indgroede vaner, når du og din mand skal til at prioritere færre flyrejser, mindre storbyferie, mindre oksekød, mindre rødvin, mere cykel og linje 6A og mindre bil på arbejde. Når han ser dig som et forbillede, er du lykkedes med dit forehavende.

– Mette-Line Thorup

Svar II:

Uha, der er mange ting i det her: 14-årige aner ikke en skid om, hvad de har brug for. De burde hegnes inde og fodres med bananer indtil frontallapfunktionen er vokset færdig, så de kan erfaringsindsamle, konsekvensvurdere og analysere.

Dertil er der intet mere brutalt og grådigt end teenageres gruppepres. Der bliver snittet struber, der bliver ikke taget fanger og vunden status falmer på et splitsekund, når dimsen er pakket ud – og de andres grej er ALTID det nyeste.

I nævner ikke, hvad det er for en gadget, der har udløst denne krise. Men I er forældre, I er hægtet af. Sådan en 14-årig løjser løber i cirkler rundt om jer, mens I fumler med fjernbetjeningen. Så I er hjernen. Han kæmper for sin overlevelse. Og I kan dårligt tillade jer at sige, at dimsen er ’overfladisk,’ for I aner faktisk ikke en bjælde om, hvad han skal med den. Det gode er, at I begyndte at pode poden med jeres værdier, allerede da han poppede ud. De skal nok spire frem en dag.

– Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer