Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg har ikke råd til at være klimavenlig

Alenemor
6. april 2019

Jeg er enlig mor til to, bosat i hovedstaden og med en indtægt, der lige gør mig i stand til at klare de faste månedlige udgifter og lægge lidt til side til én ferie i Danmark om året.

Jeg er efterhånden godt træt af det pres, der kommer fra de klimabevidste i skole, daginstitutioner og vennekredsen om at lægge om til en mere klimavenlig og bæredygtig livsstil, for jeg har ikke råd.

Klimabevidsthed er blevet endnu en måde at slå den økonomiske underklasse i hovedet. Og det selv om jeg ikke kommer i nærheden af at belaste klimaet i samme grad som den velstillede middelklasse, hvor det er blevet normalen, at familien skal en tur til Asien eller USA en gang om året.

I øvrigt mener jeg, at løsningerne bør findes på et strukturelt niveau. Det er de fleste enige i, men jeg føler alligevel, der bliver set skævt til mig. Hvad kan jeg gøre?

Svar I:

Hvor jeg dog kender det. Det er røvsygt at være fattig, og det er røvsygt at blive slået i hovedet af den privilegieblinde middelklasse.

Men jeg køber ikke præmissen om, at du ikke har råd til at leve op til dine principper. Her er mine bedste tip som mor på SU:

Det er rigtigt, at utrolig meget dårlig mad er billigt. Men det er der altså også utrolig meget både klimavenlig og bæredygtig mad, der er. Køber du grøntsager i sæson, kan du komme utrolig langt for en halvtredser. Økologisk mælk er dyrere, men så kan du jo oplagt drikke mindre. Køber du madvarer på dato, mindsker du også madspild.

Gå systematisk til værks, og fyld fryseren med lækre sager, som ellers ville blive kasseret. Jeg køber kun økologisk kød, og kun på dato. Det er både klimavenligt og bæredygtigt. Tag imod aflagt børnetøj, og sorter det klamme fra. Køb resten brugt og på udsalg. Og spørg så lige dit velstillede netværk, om de har en ødegård, du må låne for to flasker rødvin. Mit gæt er, at de vil sige ja.

— Frederikke Amalie Dam

Svar II:

Dårlig samvittighed bliver man ikke en bedre samfundsborger af. Du har ingen grund til at skamme dig selv ud – eller lade andre gøre det.

Eventuelle anklager eller drillerier kan du afvise med, at din situation gør, at du er nødt til at handle som et meget økonomisk menneske. Grundlæggende er der jo noget fjollet ved, at det kan være dyrere at optræde på en økologisk ansvarlig måde. Afgifter bør lægges, så de fremmer den ansvarlige adfærd.

Dermed er vi nået til din pointe: Løsningerne skal findes strukturelt. Adfærden skal ikke styres af vores dårlige samvittighed, men hvad samfundet gør mest rationelt. Det vil være frygteligt, hvis populister får beskyttelse af miljø og klima gjort til et påhit fra velpolstrede intellektuelle. Det er f.eks. den drejning, som Donald Trump giver i USA – og som vi også ser tilløb til herhjemme.

Vær et økonomisk menneske, der kræver politisk handling.

— David Rehling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Kære enlige mor,
Du er bestemt ikke alene med dine forbehold overfor økologisk kost.
Men faktisk kan du få disse kostemner billigere end panelet tror ved blot at kigge på tilbudsvarer som vi andre.

Søren Kristensen

Svar 1 lægger op til at du kender nogen i den bedre stillet middelklasse, som har en ødegård eller noget du kan låne. Det er et typisk hovski-snovski svar, for udvekslingen af vennetjenester springer normalt ikke mellem indkomstgrupper og hvad har du ud over indkøbt rødvin at gøre gengæld med? Formodenligt ikke nok til at kunne lege med.

Nej, det du skal gøre er at lade være med at ligge under for middelklassens livsstil. Eksempelsvis er dyr økologi ikke en livsnødvendighed, så lad de velbjergede redde verden gennem deres forbrugsvaner. Brug i stedet din sunde fornuft og lær (hvis du ikke kan det i forvejen) at strække maden som man gjorde i gamle dage. Kog eller steg til flere dage ad gangen, brug det hele og skrot de fine fornemmelser. Man dør ikke af lidt sprøjtemiddel og stråforkortere. I nogle tilfælde er tilsætningsstoffer måske ligefrem livsforlængende? Man ved det ikke, det man ved er at du slipper for de små irriterende fluer som ofte følger med økologien ind i køkkenet. I øvrigt holder den ikke-økologiske mad, især frugt, længere og der mange penge at spare i køkkenet - ligesom der er på tøj!

Lær dig selv at acceptere at tøjet slides helt op før det kasseres. Og jo, du og dine kommer til at ligne lazaroner - men mød evt. kritiske blikke med oprejst pande. Her er det jo jer der er på forkant og redder verden og ikke mindst de pakistanske børnearbejdere! Det kan du sige til dine såkaldte velklædte venner fra middelklassen, hvis du alligevel har nogle.

Det vigtigste er du tænker selv og hvis det betyder at du holder fast i økologien må du bare spare andre steder. Der er om regel altid et eller andet man egentlig godt kan undvære, hvis man tænker sig om. Og husk at mærkevarer er en meget lille del af børns virkelighed, det der i virkeligheden tæller er kærlighed, opbakning og masser af kartofler!

Randi Christiansen

På helenekilde vandrerhjems naturlejrplads midt i danmarks skønneste natur med skov, strand og badeby, kan man billigt slå sit telt op og benytte stedets rigtig gode køkken og badefaciliteter.