Læsetid: 3 min.

Center for vild analyse: Debat versus tænkning

Det bedste, man kan gøre ved selvhøjtidelig, konservativ intellektualisme, er måske at lade den høre sig selv
Det blev klart i den store debat mellem de to intellektuelle verdensmænd Slavoj Žižek og Jordan Peterson at uenigheden mellem dem ikke er en uenighed mellem gennemarbejdede, filosofiske positioner. Snarere er det en debat mellem, eller en strejfning af, subjektive indstillinger.

Det blev klart i den store debat mellem de to intellektuelle verdensmænd Slavoj Žižek og Jordan Peterson at uenigheden mellem dem ikke er en uenighed mellem gennemarbejdede, filosofiske positioner. Snarere er det en debat mellem, eller en strejfning af, subjektive indstillinger.

Redux

27. april 2019

Den store debat mellem de to intellektuelle verdensmænd Slavoj Žižek og Jordan Peterson, der fandt sted i påskedagene, blev lidt af en fuser, hvilket i virkeligheden ikke var så underligt.

Man kunne have sagt sig selv, at den opstilling ikke nødvendigvis ville føre noget godt med sig. På den ene side den vilde tænker, på den anden side den tørre evolutionære psykolog og i midten en neutral og komplet intetsigende moderator.

I sådanne opstillinger er det altid moderatoren, der vinder, hvilket kan markeres symbolsk ved at afslutte med ordene: »Og debatten vil fortsætte …« I bedste fald får man et moment af underholdning, når argumenterne køres i stilling, og kombattanterne forsøger at klæde hinanden af.

Men trods alle perfekt opfyldte skuffede forventninger kom der måske alligevel noget ud af debatten. Ikke så meget i debattens indhold, men nærmere i dens form. Det blev klart, at uenigheden mellem Peterson og Žižek ikke er en uenighed mellem gennemarbejdede, filosofiske positioner. Snarere er det en debat mellem, eller en strejfning af, subjektive indstillinger.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Lise Lotte Rahbek
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • lars søgaard-jensen
  • Kurt Nielsen
Olaf Tehrani, Lise Lotte Rahbek, Maj-Britt Kent Hansen, lars søgaard-jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Velschow-Rasmussen

For dem der måtte savne en mere direkte tilbagevisning af Peterson.

Følgende YT klip af Peter Joseph beskæftiger sig med en gendrivelse af Petersons åbningsbemærkninger om det kommunistiske manifest.

https://www.youtube.com/watch?v=n7O_9708RmU

Peter Joseph er jo i øvrigt ellers yderst interessant - nogle ville måske sige kontroversiel :-)
Anyway - opfordring til at studere videre er hermed givet.