Baggrund
Læsetid: 5 min.

Vi kigger i krystalkuglen: Hvem går hele vejen til Champions League-finalen?

Tirsdag og onsdag i næste uge er der semifinaler i verdens største klubturnering i fodbold, Champions League. Flere af kæledæggerne er allerede skredet i svinget, og det bliver tætte opgør. Information giver et bud på styrker, svagheder og favoritter
I Champions League-kvartfinalen vandt Tottenham en forrygende og vild kamp mod Manchester City, hvor videodommeren vanen tro spillede en afgørende rolle. Her fejrer Tottenhams Danny Rose og Fernando Llorente sejren.

I Champions League-kvartfinalen vandt Tottenham en forrygende og vild kamp mod Manchester City, hvor videodommeren vanen tro spillede en afgørende rolle. Her fejrer Tottenhams Danny Rose og Fernando Llorente sejren.

Andrew Yates

Moderne Tider
27. april 2019

Tottenham mod Ajax

De fleste havde regnet med, at Juventus og Manchester City var gået videre til semifinalerne. Men Ajax var både ungdommelige og kløgtige, og Christian Eriksens Tottenham havde en Son Heung-min i topform og en frigjorthed, som måske skyldes fraværet af holdets normalt altoverskyggende stjerne, Harry Kane.

Kigger man i historiebøgerne, tipper fordelen til Tottenham. Eneste gang, Ajax og Spurs har mødt hinanden, var i den daværende Europa Cup 1981/82 i indledende runde, og englænderne vandt sammenlagt 6-1. En anden ting taler også til London-klubbens fordel: Ajax, årets kæmpe overraskelse, har fejret deres seneste triumfer i Champions League på udebane.

Det gik ud over Real Madrid og Cristiano Ronaldos Juventus, men denne gang slutter Ajax hjemme i Amsterdam på Johan Cruyff Arena. Det kan meget vel skabe uro hos Erik ten Hags mandskab. Tottenham, derimod, kan lune sig ved visheden om at have vundet fire ud af fem Champions League-opgør i sæsonen på hjemmebane.

Ajax har taget verden med storm. Ikke nok med, at de vandt på Santiago Bernabéu i Madrid og Allianz Stadium i Torino. Nej, de udspillede Real Madrid og Juventus. Begge klubber opererer med budgetter, der er mange hylder højere end den hollandske hovedstadsklub. Det er klubber, der er vant til enten at vinde Champions League – som Real har gjort de seneste tre gange i streg – eller blive nummer to. Symptomatisk for de nye tider blev Ajax’ vindermål i Torino sat ind af blot 19-årige Matthijs de Ligt, som også er sit holds anfører.

Ajax har ungdom og talent for alle pengene. Bogstaveligt talt, for i skrivende stund er de europæiske topklubber på jagt efter at sikre sig morgendagens stjerner fra Johan Cruyffs gamle klub. Lidt vemodigt, faktisk – Ajax i en semifinale føles både som et frisk pust og en svanesang. Vi får næppe et tilsvarende sublimt hold at se igen lige foreløbig. Donny van de Beek er 21, Frenkie de Jong og David Neres er 22, André Onana er 23. Men så er der også gravede kræfter som Daley Blind (29), Dusan Tadic (30) og danske Lasse Schöne (32) ej at forglemme.

Tottenham vandt en forrygende og vild kvartfinale mod Manchester City, hvor videodommeren vanen tro spillede en afgørende rolle. Det ene øjeblik så man Josep ’Pep’ Guardiola hoppe og danse af fryd på sidelinjen kort før sidste dommerfløjt, og sekunder efter tog spanieren sig til hovedet, da City fik underkendt en scoring.

Sådan er fodbold så ondt. Men Spurs er ikke i semifinalen på held alene. Deres offensive midtbane er en fryd for øjet. Eriksen og Dele Alli har et samspil af den anden verden, og sydkoreanske Son er et regulært es, når han rammer formen (hvad han har gjort på det sidste). Uheldigvis sidder Son over med karantæne i den første kamp, Alli har i et stykke tid spillet under sit vanlige niveau, og Spurs er ramt af skader. Eric Dier, Harry Winks, Kane, Moussa Sissoko, Serge Aurier og Erik Lamela er tvivlsomme.

Dommen:

På trods af Ajax’ mangel på erfaring og det forhold, at de starter på udebane, tror vi på Erik ten Hags magiske mandskab. De har mindst at tabe og alt at vinde. Det bliver tætte kampe, men på grund af Tottenhams markante skadesliste – og Sons karantæne i den første kamp – tipper vi Ajax som samlet vinder. Lidt af en sensation.

Barcelona mod Liverpool

Stort set alle fodboldeksperter siger det: Vinderen af semifinalerne Barcelona-Liverpool bliver også Champions League-vinder 2019. Begge hold har massiv erfaring fra de særlige European nights. Barcelona har ikke haft en sprudlende sæson med lutter lækker bold, men holdet har alligevel formået at klare sig igennem sikkert og overbevisende.

Den legendariske midtbane med Xavi og Iniesta er fortid, og selv om stjerner som Arturo Vidal, Ivan Rakitic og Arthur ikke er helt deroppe, står catalonierne godt på banen. Og så har Ernesto Valverdes hold bare noget, ingen andre har: Lionel Messi.

I princippet kan det gå begge veje. Hvis Messi er i hopla, er han en garanti for mål, og ingen hold – heller ikke dem med højt genpres og masser af fysik – kan stoppe ham. Falder han ud, som han har gjort før i afgørende Champions League-kampe, er der andre til at tage over. Luis Suárez er nok en centerforward, der har toppet, men han er stadig god for en scoring eller to, når der er brug for det.

Under alle omstændigheder er Messi tæt ved umulig at dække op. Hvad er han egentlig? En falsk 9’er, der trækker ned i rummet bag angriberne og skyder med frem? En kantspiller, som foretrækker at operere på midten af grønsværen? En dyb playmaker a la Pirlo eller Iniesta?

Det kan godt være, at Suárez og Messi ved flere lejligheder har udtalt, at de savner Neymar. Til gengæld har Ousmane Dembélé tilført kreativitet, fart og frem for alt uforudsigelighed i Barcas offensiv, og samspillet og forståelsen mellem venstrebacken Jordi Alba og Messi er legendarisk. Her får verdens måske bedste forsvarsspiller, Liverpools Virgil van Dijk, sin sag for.

Liverpool tabte som bekendt finalen sidste år til Real Madrid. En afgørende faktor var Mohamed Salahs skade, som han pådrog sig efter et sammenstød med Reals Sergio Ramos. Det er der skrevet meget om. Salah har ikke vist helt samme niveau som sidste sæson, men noget tyder på, at han er kommet efter det, og Barcas rutinerede Gerard Piqué får brug for al sin snilde og evne til at positionere sig de helt rigtige steder, når først Liverpool ruller deres berømte tremandsoffensiv ud.

Sadio Mané scorer mange mål og er på mange måder en type ligesom Barcas Dembéle: Lynhurtig, vekslende mellem kanten og området lige uden for boksen og komfortabel både i rollen som skarpretter og assistmager. Merseyside-klubben vil givetvis spille en smule afventende på Camp Nou, gå efter et hæderligt resultat for så at satse hele butikken og komme buldrende med fuld krigslarm hjemme på Anfield Road.

Dommen:

Det kunne ikke være mere lige. Taktisk forståelse. Dygtige trænere, der forstår at sætte deres hold op. Masser af profiler, fart og kreativitet. Men Messi kan gøre forskellen. Pilen peger i retning af Barcelona som samlet vinder.

Tottenham-Ajax spilles tirsdag den 30. april. Returopgøret er onsdag den 8. maj. Barcelona-Liverpool spilles onsdag den 1. maj. Returen spilles tirsdag den 7. maj. Der er kampstart klokken 21.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her