Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Camilla Stampe

Camilla Stampe er vært på DR’s Detektor og prøver for øjeblikket at drikke lidt mindre, så hun kan komme tidligt op og få læst flere bøger i weekenden
20. april 2019

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

Nabokovs klassiker Lolita. På bogens første sider var jeg småforelsket i Humbert Humbert og til sidst meget, meget lidt forelsket. Alligevel holder jeg stadig af den sølle mand og hans helt forskruede handlinger. Og det siger vel egentlig ret meget om bogen og især Nabokovs vidunderlige sprog, at jeg gør det.

Da jeg havde læst Solar, overvejede jeg at skrive et fanbrev til Theis Ørntoft, fordi den var så vild, og fordi jeg følte mig mærkeligt ramt på min generations vegne.

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

Piratjagt. En bog om Somalias pirater, som jeg skrev sammen med min veninde, da vi var 24 og 25. Først var vi om bord på det danske krigsskib Esbern Snare i Det Indiske Ocean, og så rejste vi rundt med syv livvagter i Somalia for at lave research og interviews.

Til sidst skrev vi i månedsvis fra tidlig morgen til midnat. Vi elskede hvert et øjeblik. Til gengæld kostede det os begge to et forhold, men jeg er stadig stolt af bogen.

Hvad er den værste bog, du har læst?

Oryx and Crake af Margaret Atwood. Den lærte mig, at jeg hader sci-fi-litteratur. Hvis der ikke længere er nogen logik tilbage i verden, og hovedpersonen er en postapokalyptisk mand, der hedder Snowman, og resten af karaktererne er kloner, så gider jeg virkelig ikke læse videre. Men det gjorde jeg, og derfor kan jeg med sikkerhed sige, at det er den værste bog, jeg nogensinde har læst.

Hvilken type læser er du?

Jeg skal tvinges i gang af min bogklub. Og når den så kører, kan jeg komme igennem selv 1.200 siders Krig og fred, fordi jeg ved, at der for enden af anstrengelserne venter rødvin og kloge venner, der også har gjort sig tanker om, hvem de helst vil ’shag, marry, kill’.

Fordelingen er for øvrigt i øjeblikket, at vi helst vil i kanen med Humbert Humbert fra Lolita, giftes med Pierre fra Krig og fred og slå Werther fra Den unge Werthers lidelser ihjel. Det sidste klarer han jo så heldigvis selv.

Hvornår læser du?

Jeg speeder op, når næste bogklubsmøde er tæt på, og så læser jeg både i sofaen, sengen og på køkkenbordet. I øjeblikket prøver jeg faktisk at drikke lidt mindre, så jeg kan komme tidligere op og læse lidt mere i weekenderne. Det går nogenlunde.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu