Interview
Læsetid: 4 min.

Miraklernes tid er måske ikke forbi i den katolske kirke, men fem år er næppe nok

Der gik et chok igennem Frankrig og store dele af verden, da Notre Dame mandag aften pludselig stod i brand. Flere milliarder kroner til genopbygningen er allerede samlet ind, og præsident Emmanuel Macron har lovet, at katedralen vil være genopbygget om fem år. Men det bliver meget svært at genopbygge Notre Dame inden for den tidshorisont, lyder det fra Kent Martinussen, administrerende direktør for Dansk Arkitektur Center, DAC
Moderne Tider
20. april 2019
Der gik et chok igennem Frankrig og store dele af verden, da Notre Dame mandag aften pludselig stod i brand. Flere milliarder kroner til genopbygningen er allerede samlet ind, og præsident Emmanuel Macron har lovet, at katedralen vil være genopbygget om fem år. Men det bliver meget svært at genopbygge Notre Dame inden for den tidshorisont, lyder det fra Kent Martinussen, administrerende direktør for Dansk Arkitektur Center, DAC

DAC

– Hvor vigtigt et arkitektonisk værk er Notre Dame på en skala fra 1-10

»10. Notre Dame er både et hovedværk i den gotiske periode sådan rent arkitekturhistorisk, men den er også blevet til et nationalsymbol for Frankrig og for så vidt også et internationalt symbol for katolicismen. Så det bliver ikke meget større.«

– Hvad er det særlige ved bygningen? 

»Når Notre Dame er blevet så særlig, så hænger det dels sammen med dens placering og dens historik, men jo også at den er usædvanlig som arkitektonisk mesterværk. Der findes mange gotiske katedraler, men denne er kendetegnet ved at have et ekstremt ekspressivt støtteværk i hele sin ydre arkitektur, som gør, at den fylder rigtig meget i byrummet.«

– Hvorfor tror du, at bygningen betyder så meget for så mange mennesker?

»Det gør den af to grunde: Først og fremmest er den ligesom andre væsentlige religiøse hovedværker samlingspunkt for kulturen – ikke kun den kristne, men også den politiske. Napoleon kronede sig selv i Notre Dame, og forskellige konger har brugt den til regeringsmæssige og politiske formål, så den er en fuldstændig sammenvævet del af historien. Den anden er Victor Hugos roman Klokkeren fra Notre Dame fra 1831, hvor katedralen bliver populariseret gennem en bog, som på det tidspunkt jo var datidens internet.«

– Man begyndte at bygge Notre Dame i 1163, og kirken stod færdig i 1345. Kan man genopbygge de dele, der nu er brændt ned, på fem år, som Emmanuel Macron lover franskmændene?

»Nu er det jo lidt voldsomt at modsige en præsident, men miraklernes tid er muligvis ikke forbi i den katolske verden. Set ud fra et fagligt synspunkt forekommer det som et meget vovet løfte at give. Vi kan i hvert fald konstatere, at den renovering, der var i gang, da branden brød ud, har pågået siden 1991 og ikke var færdig endnu.« 

Kent Martinussen

  • Født 29. december 1960.
  • Adm. direktør for Dansk Arkitektur Center, DAC.
  • Blev ridder af Dannebrog i 2008.

– Hvordan skal man så renovere Notre Dame? 

»For det første så skal man have undersøgt, hvilken tilstand Notre Dame er i. Når det er gjort, skal man finde ud af, hvordan man vil gå til det rent restaureringsmæssigt. Her er der mange forskellige skoler. Man kan lave en ny arkitektonisk konstruktion, som man gjorde ved flere tyske kirker efter krigen. Det tror jeg dog ikke så meget på. Et andet scenarie er, at man genopfører hele det store tagværk, som blev opført over århundreder i træ. Det kunne godt betyde meget langsommeligt bygningsarbejde.

»Selve tagkonstruktionen er der ikke mange mennesker, der ser, og derfor kunne man overveje, om man skulle anvende brandhæmmet stål, kulfiber eller beton. Der er muligheder, men det vil nogle restaureringsskoler siger, at man ikke kan acceptere, da man så ikke ville genopføre værket, som det stod. Det bliver en kæmpestor debat i den kommende tid.«

– Kan det lade sig gøre at genopføre kirken med de oprindelige materialer? 

»Det kan godt lade sig gøre, ja. Det er også derfor, vi har en tilgang til restaureringsopgaver af kulturarv, hvor vi siger: ’Restaurering tager den tid, den tager, for det skal gøres ordentligt’. Vil man gøre det præcis, som det var, vil det tage lang tid. Man vil dog angiveligt tage højde for sikkerheden under byggeriet, men også sikre det nye byggeri i forhold til brand, så der vil være ny teknologi, der skal sikre, at det ikke sker igen. Materialerne til at genopbygge kirken i sin oprindelige form findes, men man kan også gå den digitale vej med en industriel produktion, og her vil man kunne spare tid og penge. Det vil undre mig, hvis ikke man lader sig friste af det.«

– Tagkonstruktionen var angiveligt fra 1300-tallet. Hvordan har tagkonstruktionen kunne holde helt frem til mandag aften i denne uge?

»Det er arkitekturens genialitet. Man har beskyttet konstruktionen med blytag og sørget for, at den ikke får fugt og vand, og derfor har det kunnet holde så længe.«

– Hvilke lignende historiske genopbygninger kan det her sammenlignes med?

»Der er Dresden-kirken, som blev bombet i 1945 af de allierede. Her valgte man at sige: ’Nu laver vi puslespil på hver eneste sten, der kan genbruges, og sætter dem tilbage’. Det tog 15-20 år at gøre det, men genopbygningen vakte stor debat dengang, da flere mente, man udvaskede historien ved at genopbygge kirken 1:1, som om intet var sket.«

»Så er der Sagrada Família i Barcelona, som man nu har arbejdet på i mere end 100 år. For nogle år siden kom den katolske menighed, der ejer kirken, så og sagde: ’Det kan godt være, der kommer fire millioner mennesker på besøg hvert år, men vi vil gerne have den kirke gjort færdig nu inden for otte til ti år, så vi kan afholde et stort jubilæum i forbindelse med Antoni Gaudís dødsdag’. Man har nu digitaliseret tegningssættet, man er gået over på industriel produktion med digital CLC-skæring af sten i stedet for at håndhugge dem, men bygningen kommer til at se ud, som Gaudí havde forestillet sig, selv om man har anvendt tyndere, jernarmerede sten. Jeg tror, der er mange franskmænd, som vil se mod Barcelona og sige: ’Det er den vej, vi skal, for ellers bliver det et 30-årsprojekt’.«

– Hvilken sang bør alle høre? 

»’Love Is All You Need’ med The Beatles. Nu taler vi om Notre Dame, og kærlighed er jo det kristne budskab. Det har vi alle sammen altid brug for.«

– Hvad giver dig håb?

»Der var en klog man, der engang sagde, at troen er beviset for eksistensen af det, vi håber på. Det var en munk, der levede på det tidspunkt, hvor Notre Dame blev opført. Tro som bevis for, at det nytter at gøre sig anstrengelser og stræbe efter det højeste.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her