Interview
Læsetid: 2 min.

Thomas Larsen: »Jeg ved, at jeg burde læse mere skønlitteratur«

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen er aktuel med bogen ’Mette Frederiksen – et politisk portræt’. Selv læser han mest faglitteratur om politik og samfundsforhold, men med jævne mellemrum også Hemingway og andre klassikere
Moderne Tider
27. april 2019

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ved, at det lyder som en kliché, men Kongens Fald af Johannes V. Jensen er et mesterværk. Sproget er så stærkt, at billederne springer frem fra siderne. Henrik Pontoppidans Lykke-Per er også virtuost fortalt. Derudover står bøger af Karen Blixen og Tom Kristensen højt på min liste. Af nyere danske romaner – der rummer noget af samme fortællekraft og billedskabende sprog – holder jeg af Carsten Jensens Vi, de druknede. Flere af Henrik Stangerups bøger – bl.a. Vejen til Lagoa Santa – har også gjort stort indtryk på mig.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det bliver igen klassikere. Som ung åd jeg Gabriel Garcia Marquez’ forfatterskab – også fordi jeg var optaget af Sydamerika. Senere har jeg trawlet gennem Salman Rushdies forfatterskab. Med jævne mellemrum læser jeg Hemingway – især kan jeg finde på at tage urklassikeren, Den gamle mand og havet, ned fra reolen for at genopdage portrættet af den fattige fisker, der kæmper på havet fjernt fra Cubas kyst. I det hele taget kan jeg godt lide at genlæse bøger. Jeg har netop genoplevet Barack Obamas Dreams from my Father, som er en fremragende historie om en ung mands søgen efter sine rødder, og som samtidig er et vigtigt indlæg i amerikanernes svære selvopgør om race og identitet.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg kan ikke komme i tanke om en bog, der udløser decideret rædselsvækkende erindringer, men Karl Ove Knausgård har fået hårene til at rejse sig. Han formår at trække læseren helt tæt på sig, og det skete også for mig, men jeg er foruroliget over så langt, han går i beskrivelsen af sin familie.«

– Hvilken type læser er du?

»Meget af min læsning er centreret om faglitteratur om politik og samfundsforhold. Jeg har en faglig respekt for det håndværk og den indsigt, som en dygtig forfatter lægger i en god og interessant biografi. Når det er sagt, ved jeg, at jeg burde læse mere skønlitteratur, som jo rummer helt andre dimensioner end faglitteratur.«

– Hvornår læser du?

»Når det er faglitteratur, er det typisk om aftenen. Hvis jeg får fat i den rigtige roman, bliver jeg så fanget af fortællingen, at jeg læser igennem. I de situationer kan en bog skabe et rum, som rummer langt større dybde end al den støj, der ofte forurener det digitale univers.«

Thomas Larsen er politisk kommentator på Berlingske og aktuel med bogen ’Mette Frederiksen – et politisk portræt’

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her