Læsetid: 12 min.

Tidligere børnehjemsbarn: »Man blev stærk på nogle punkter og på andre svagere«

Engang var de børnehjemsunger med snotnæser og bare tæer. Nu er de voksne mennesker, men erindringerne om en barndom under forsorgen sidder stadig i krop og sind. Antropolog Stine Grønbæk Jensen har lavet en ph.d.-afhandling om, hvordan tidligere børnehjemsbørn ved at dykke ned i erindringerne tager kontrol over deres egen historie
»Man skal ikke glemme, at vi som børn gav hinanden omsorg; en arm om livet, en arm om skulderen« Sådan siger Lilian, et af de tidligere børnhjemsbørn, som Stine Grønbæk Jensen har talt med, om dette billede af piger fra Børnehjemmet ved Vejle Fjord - også kaldet Bredballe.

»Man skal ikke glemme, at vi som børn gav hinanden omsorg; en arm om livet, en arm om skulderen« Sådan siger Lilian, et af de tidligere børnhjemsbørn, som Stine Grønbæk Jensen har talt med, om dette billede af piger fra Børnehjemmet ved Vejle Fjord - også kaldet Bredballe.

Danmarks Forsorgsmuseum

13. april 2019

»Vi skulle bone gulve. Jeg lærte også at pudse sko, og jeg var stolt af det. Vi havde dagligsko og søndagssko,« siger Jørgen.

»Jeg var i køkkenet, hvor jeg skulle stå på en taburet og røre i havregrøden med en trægrydeske. Jeg har ikke spist grød siden,« siger Inge.

»Samme her,« lyder det fra Sten.

Det er en kold mandag morgen på Forsorgsmuseet, den tidligere fattiggård i Svendborg. Rundt om et sofabord med kaffe og kanelstang i midten sidder Inge på 78 år, Jørgen og Sten, begge 69 år – alle grå i toppen. Og ved siden af dem den noget yngre Kent på 51 år – en stor mand med fuldskægget samlet i en lille fletning under hagen.

Men lige nu og her, mens de udveksler minder, bliver de børn igen: børnehjemsbørn.

De fire mennesker er samlet i stuen til en såkaldt ’Mindemandag’ for at dele erfaringer om deres børnehjemsbarndom med hinanden og med Stine Grønbæk Jensen, antropolog og forsker ved museet og Syddansk Universitet. I forbindelse med sin ph.d. interviewer hun voksne børnehjemsbørn for at blive klogere på deres erfaringer og minder:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Matilde Lund Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • David Zennaro
Matilde Lund Larsen, Lise Lotte Rahbek og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Det er helt fornuftigt at tale og forlige sig med en oplevelse på et børnehjem. Og for en del var børnehjemmet også en bedre start på livet. Men undlad at romantisere med "Engang var de børnehjemsunger med snotnæser og bare tæer", for der var vel også uretfærdighed, misbrug, mangel på kærlighed og anden afsavn. Jeg har ikke læst artiklen, men hæftede mig blot ved overskriften.