Interview
Læsetid: 4 min.

Ugens person: Homotilråbene er idiotiske, men hvorfor er der først nogen, der reagerer nu?

Det fremkaldte stor palaver og foragt, da både OB- og Brøndbyfans i den forgangne spillerrunde i Superligaen sang »Fischer han er gay, alléz, alléz«. Hovedpersonen Viktor Fischer har selv været ude og proklamere, at det ingen steder hører »hjemme, at det skulle være et skældsord i fodboldkulturen i 2019«. Moderne Tider har taget en snak med Morten Pedersen, sekretær for OB’s officielle fanklub, om den betændte kultur i fodboldmiljøet
Moderne Tider
13. april 2019
Det fremkaldte stor palaver og foragt, da både OB- og Brøndbyfans i den forgangne spillerrunde i Superligaen sang »Fischer han er gay, alléz, alléz«. Hovedpersonen Viktor Fischer har selv været ude og proklamere, at det ingen steder hører »hjemme, at det skulle være et skældsord i fodboldkulturen i 2019«. Moderne Tider har taget en snak med Morten Pedersen, sekretær for OB’s officielle fanklub, om den betændte kultur i fodboldmiljøet

privat foto

– Hvad er det mest grove, du har hørt nogen råbe eller synge?

»Det er vel, hvis der er nogen, der råber, at de håber, vedkommende dør, eller hvis der er nogen, der har råbt efter nogen, at de er pædofile. Jeg tror, alverdens skældsord har været brugt. Det er ikke unormalt, at det sker.«

– Sang du selv med på sangen om Viktor Fischer søndag?

»Nej, det gjorde jeg ikke.«

Morten Pedersen

  • Født den 7. juni 1988
  • Skriver fodboldnyheder for ICS-sport
  • Sekretær i OB’s officielle fanklub, De Stribede, og stor OB-fan

– Hvor går grænsen for dig selv for, hvad du vil synge på stadion?

»Det er nok homofobiske og racistiske sange. Men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg aldrig i mit liv havde sunget med på sådanne sange.«

– Er det noget, man tænker meget over, når man gør det? 

»Nej, det tror jeg ikke. Når sangen kører, så hopper man bare med uden at tænke over det. Så kan man så tænke bagefter: ’Hvad fanden var det egentlig lige, vi stod og sang?’«

– Hvad er din favoritslagsang på stadion?

»Vi kører en, der går: ’En gang Odense; altid Odense’. Det er en af dem, der er bedst til at få hele tribunen med.«

– Hvad var den første slagsang, du lærte at kende?

»Nu er det alligevel 25 år siden, jeg kom på stadion første gang, og der var ’En gang Odense; altid Odense’ der i hvert fald ikke. Jeg tror faktisk, at den første, der satte sig fast var ’Skandaledommer’.«

– Har du nogensinde brugt udtrykket ’bøsse’ eller ’homo’ eller ’gay’ nedsættende i andre sammenhænge end fodbold?

»Nej, det tror jeg sgu egentlig ikke.«

– Fodbold er blevet beskrevet som en ventil for mange mænd. Et sted, hvor man komme af med noget af det, man ikke kan sige derhjemme eller på arbejdet. Tror du, at der er noget sandt i det?

»Ja, det tror jeg da helt sikkert. Jeg tror, at mange af dem, der råber inde på stadion, og mange af de ting, der bliver råbt inde på stadionet, ikke ville blive råbt ude på gaden. Det har bare altid været sådan, og der er jo heller ikke rigtig nogen før nu, der har sagt fra.«

– Hvad tænker du om Victor Fischers kritik af OB- og Brøndbyfansene?

»De tilråb er dumme og idiotiske, og det er helt fint, at der nu kommer en debat om det, men hvorfor kommer det først nu? For de tilråb var der også, sidste gang FCK var på besøg i Odense, og der var der ikke nogen, der sagde noget. Det er jo ikke kun et OB-problem – det er det jo altså ikke.«

– Har du venner, som er homoseksuelle?

»Ikke så vidt jeg ved, men det kan da sagtens tænkes.«

– Ifølge tyske Transfermarkt er der i alt 349 spillere i de 14 Superligaklubber i Danmark, men ingen af dem har tilkendegivet, at de er homoseksuelle. På landsplan skønner mand, at en-to pct. af befolkningen er homoseksuelle, hvorfor der statistisk set bør være mellem tre og syv homoseksuelle spillere i ligaen. Hvorfor tror du, der ikke er nogen åbne homoseksuelle på topniveau i dansk fodbold?

»Det er et godt spørgsmål. Jeg tænker, at det har noget med selve fodboldmiljøet at gøre. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om der er nogen i Superligaen, der er homoseksuelle eller ej, men jeg kunne forestille mig, at det vil være et hårdt miljø at være homoseksuel i. Hvis man allerede ved det, når man er de der 15-16 år, så kunne jeg da forestille mig, at du måske forlader miljøet. Ikke fordi du er homoseksuel, men fordi du ikke kan se dig selv i det miljø.«

– Er homofobiske tilråb en del af en kampstrategi, hvor man prøver at psyke modstanderen, eller hvordan oplever du det?

»Jeg tror ikke, at de fans, der står og råber, at Viktor Fischer er homo, har noget imod homoseksuelle. Jeg tror, det er, fordi de vil køre på Viktor Fischer. De bruger selvfølgelig homo som et nedsættende ord.«

– Det er måske mere for at psyke netop Viktor Fischer? Det er vel ikke nogen hemmelighed, at han er en af FCK’s bedste spillere – lige såvel som Cristiano Ronaldo er det for Portugal, hvor danske fans også tidligere har sunget ’Ronaldo han er gay’ i landskampssammenhæng. Går fansene bevidst efter de største profiler med de her nedsættende slagsange? 

»Ja, det tror jeg. Og så er Viktor Fischer jo nok generelt en af dem, der er sjoveste at være efter, fordi han giver en reaktion tilbage.«

– Er det nok blot at tage afstand fra homoseksuelle såvel som racistiske tilråb? Eller bør man gøre mere for at ændre den betændte kultur i fodboldverdenen? 

»Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan det foregår i Brøndby, men her i fanklubben kan vi ikke gøre meget mere, end vi gør. Nu er det heldigvis en temmelig lille gruppe, der stod og sang den her sang på stadion, og det eneste, vi kan gøre, er at gå op og sige til dem: ’Det synes vi ikke, er nogen skidegod idé’. Alternativt skal klubben ind over og give de pågældende fans karantæne.«

– Hvilken sang bør alle høre? 

»Arne Lundemanns ’OB op i top’. Den er god, og man får lyst til at synge med på den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her