Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvordan undgår jeg at føle mig anklaget for voldtægtstanker?

Helt almindelig mand, 30 år
4. maj 2019

Min kæreste er på det seneste blevet meget optaget af voldtægt og drab – navnlig voldtægt og drab begået af mænd mod kvinder. Fint nok – men i takt med at hendes interesse er vokset, er hendes retorik også blevet skærpet. Når hun taler om det – og det gør hun jævnligt – føler jeg efterhånden, at jeg selv er på anklagebænken, alene fordi jeg er mand.

Hun læser statistikker højt for mig, holder lange enetaler om voldtægtskultur og om, hvordan retssystemet behandler voldtægtsofre, og hun har endda kigget mig lige i øjnene, mens hun sagde, at det farligste sted for en kvinde at opholde sig er hjemme sammen med sin kæreste.

Hvad er det lige, hun forsøger at sige med det? At hun frygter, at jeg en dag vil voldtage hende og slå hende ihjel?

Hun har naturligvis ret til sine meninger, og jeg er endda principielt enig med hende langt hen ad vejen, men jeg kan ikke holde ud, at jeg konstant skal forsvare mig mod noget, jeg aldrig kunne finde på at gøre.

Hvordan får jeg sagt det til hende på en måde, så jeg ikke lyder som en krænket hvid mand?

Svar I:

Jeg forstår dig så langt, at den store opmærksomhed på undertrykkelse i private relationer indeholder en svær dobbelthed: På den ene side foregår meget af verdens uretfærdighed i privaten – i ægteskabet eller mellem venner – derfor er det privat politik.

Bevægelser som #MeToo kan gøre os mere civiliserede og mere bevidste. Men i den proces kan vi også blive mere distancerede og kolde over for vores nærmeste.

Vi installerer jo en civiliserende metainstans i os selv, der hele tiden siger ’pas nu på, du ikke krænker!’. De to elementer vil altid være i konflikt – at balancere dem er at være et frit menneske.

Men når det er sagt … Altså, hvad laver du egentlig, når hun ser dig i øjnene og siger sådan noget? Sidder du bare og nikker? Hvorfor siger du ikke: ’Hallo, hvorfor ser du sådan på mig, tror du, jeg voldtager dig, eller hvad, for så har vi da et problem.’ Hvis hun ikke stoler på dig, kan I jo ikke have et forhold.

Vær sød at droppe udtryk som ’krænket hvid mand’, det er ikke til at holde ud. I stedet skal du jo bare konfrontere hende.

– Christian Bennike

Svar II:

Det må være på toptre over de mest almindelige årsager til konflikter i parforhold, at man tager ting, ens partner siger og gør, dybt personligt – uanset om der er en rationel grund til det eller ej.

Så vidt jeg kan se, er der ingen forskel på kæresten, der tænker: ’Betyder jeg overhovedet noget for ham?’, når den udkårne dukker op 15 minutter for sent i biografen, og så den tolkning, du lægger ned over din kæreste her.

Prøv nu lige at høre en gang: Han kom for sent, ja, og det var der sikkert alle mulige grunde til af varierende kvalitet, men det var ikke, fordi han ikke elsker og respekterer dig. Hun er optaget af overgreb mod kvinder, og det er ikke, fordi hun tror, du er psykopat. Faktisk har det højst sandsynligt nul procent med dig at gøre.

Alting ville være meget nemmere, hvis vi alle sammen blev lidt bedre til ikke pr. automatik at tænke, at hvis der er noget, der generer os ved andre, er det helt sikkert noget, de gør mod MIG.

Så prøv at lade være med at tage hendes nye politiske engagement som en personlig fornærmelse, og smid så hellere selv et andet emne på bordet, du synes, er mere interessant, hvis du i virkeligheden bare er træt af at høre om #Metoo.

– Gry Inger Reiter

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Ok frede ;-) ... hvis du (altså brevskriveren) ikke kan tale med din kæreste, er forholdet nok ikke så holdbart