Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad må man sige om sine venners nyfødte?

Peter, København
1. juni 2019

Jeg kom for nylig til at kommentere på min vens nyfødte datters hovedform.

Hovedet er meget smalt, men helt utroligt højt. Forestil dig de langhovedede mennesker fra TDC-reklamerne – bare i babystørrelse.

Jeg var ikke hård i tonen, da jeg nævnte, at hovedet er meget langt, men alligevel fik jeg fornemmelsen af virkelig at have trådt min ven over tæerne. Han blev i hvert fald fåmælt og skulle meget hurtigt videre fra cafeen, hvor vi sad. Hvad er det med babyers udseende?

Hvad må man kommentere på, og hvad må man ikke? En slags code of conduct ville være rar, da der er mange babyer på vej i min vennekreds.

Svar I:

En velmenende ung mand betroede engang for længe siden en mor, at hendes i øvrigt objektivt set grimme og fede baby lignede Winston Churchill.

Manden mente det godt, Churchill var i de tider det bedste, man kunne ligne. Bare ikke på den måde. Da den unge mand forstod på stemningen i rummet, at han havde dummet sig, tilføjede han febrilt: Altså Churchill som spæd!

En babys ankomst er næst efter egen fødsel og død det vigtigste, der kan ske. Tilværelsen omstilles fra dag ét. Barnet udløser biologiske mekanismer og hormonskvæt, der gøder yngelplejen. Ved den mindste trussel bliver forældrene som vilddyr.

Uanset hvad man som udenforstående, også familie og nære venner, registrerer af øjensynligt negative træk ved baby, skal man holde for sig selv og lyve skamløst, jo mere og længere, des bedre.

Fremhæv barnets øjne, næse, mund, hovedfacon – nåh nej ikke den, ikke hvis formen som her skiller sig ud. Ros i stedet barnets åbenlyse intelligens. Og lyv, så det driver.

— Georg Metz

Svar II:

Man kommer langt i selskabslivet med at kunne sin Emma Gad, og det gælder også i dette tilfælde:

»Nævn ikke til Den, De taler med, at Vedkommende har et Saar i Panden, et svollent Øje, en Filipens e.l. Den Paagældende ved det kun altfor godt og vil i de fleste tilfælde nødig have det paatalt.«

Den eneste tilføjelse, jeg har til Gads vise ord fra 1918, er, at ovenstående også gælder din samtalepartners børns udseende – uanset hvor aparte de ser ud.

Du efterlyser en code of conduct, og det er heldigvis meget enkelt: Du bør udelukkende kommentere babyers udseende, hvis du har noget pænt at sige.

Forestil dig lige, at du selv kanaliserede uendelig meget tid, energi og kærlighed over i sådan et lille væsen, og så har en ubetænksom barnløs person den frækhed at kritisere dit skaberværk.

Det kan dog også blive taget ilde op, hvis du helt ignorerer babys tilstedeværelse. Så hvis du synes, at babyer generelt ser mærkelige ud (nyfødte kan da godt ligne aliens lidt, indrømmet), kan du holde dig til de overordnede linjer.

Prøv med: »Hvor er det fantastisk med sådan et lille nyt menneske.«

— Gry Inger Reiter

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alle babyer gør normale mennesker bløde om hjertet, uanset, hvordan de ser ud.
Be human and shut up...!!!

Ete Forchhammer

Som nybagt mor blev jeg voldsomt irettesat når jeg sagde at ungen, modsat storesøsteren, lignede et fugleskræmsel; sådan taler man ikke om sit barn, fik jeg at vide. Men hun var jo ikke mindre mit barn pga. udseendet, og havde andre blot antydet noget i samme retning som jeg selv udtalte, var mors hammer her faldet!
I øvrigt har fugleskræmslet udviklet sig til at være en ret køn kvinde - sic transit... begge veje; og uanset hvordan hun ser ud, er hun min datter.

Maj-Britt Kent Hansen

Nogle mennesker er totalt uden situationsfornemmelse. Ift. nyfødte såvel som ift. alt andet.

Bortset derfra kan grimme nyfødte snildt vokse sig pæne. Og omvendt. De kønne små skuffer senere som voksne mht. udseendet. Som så igen ikke er det eneste, man skal bedømme et menneske på.