Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvor meget politisk kamp kan der være i et parforhold?

Den røde
Moderne Tider
18. maj 2019

Op til det seneste valg, blev min kæreste og jeg rygende uvenner, fordi vi stemmer på hver sin blok. Han er ret blå, jeg er ret rød.

Jeg blev den gang oprigtigt i tvivl om, hvorvidt vi kunne være sammen, når hans politiske ståsted med alt, hvad det indebærer af syn på økonomi, samfundets svageste osv., er så langt fra mit. Vi er stadig sammen. Måske fordi jeg efter vores krise den gang besluttede mig for at forsøge at undgå at tale politik. Men jeg frygter de kommende uger. Vores tre børn er nemlig også blevet ældre, den ene skal stemme for første gang, og det er et emne, der optager dem.

Hvordan skal jeg tackle situationen? Glide af og undgå konfrontationerne? Eller sande, at vi er forskellige og lade brydningerne være en del af forholdet i den kommende periode?

Svar I:

I er forskellige. Det skal I sgu værdsætte. Forskningen er helt klar: Det er stort set kun kirkegang og alkoholvaner, der er mere styrende end politik for vores valg af partner. Mennesker knalder helst med dem, der beder til den samme gud, er lige sprittede eller stemmer på samme parti. (Se for eksempel ’The Politics of Mate Choice’, University of Nebraska).

I står i den helt unikke og særlige situation, at I er sammen uden at være enige. Det giver brydninger. Men tag kampen – uden at blive blå i hovedet. Du må endelig ikke bare glide af. Man bliver skarpere af modstand, og det er grundlæggende røvsygt at diskutere med nogen, man er enig med: »Hvis du mener, hvad jeg mener, så mener jeg‚ hvad mener du?«

Husk at invitere ungerne med til slagsmålet, og vis jeres tre små kommende demokratiske medborgere, hvordan den kage kan snittes til, uden at der behøver at gå skår i andet end de dårlige argumenter.

— Bo Elkjær

Svar II:

Da jeg ved folketingsvalget i 2011 fandt ud af, at min kæreste ved det seneste valg havde stemt på den modsatte blok end mig, blev jeg virkelig forarget. Det er jeg ikke særlig stolt af i dag. Siden har han nærmet sig mig politisk, men jeg håber virkelig, at vi trods kontroverser var fortsat med at snakke politik.

Med andre ord: Selvfølgelig skal du rumme uenighederne. Især som mor til en førstegangsvælger. Ellers efterlades dine børn med oplevelsen af, at gode relationer ikke kan bygge på uenigheder. Det er ikke en særlig god forudsætning for at deltage i et demokrati.

Men I skal holde tonen ordentlig og ikke forsøge at overbevise børnene om jeres respektive politiske ståsteder. Der er rigeligt mudderkast og talkrig uden for hjemmets fire vægge, så udnyt brydningerne til at skabe et familieforum, hvor alle argumenter lægges sobert frem. Det kan der da kun komme nogle gode samfundsborgere ud af.

— Louise Schou Drivsholm

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvis I elsker hinanden er det intet problem.

Helle Walther

Vi har fortsat forskellige holdninger til politik, men det har da holdt i 46 år, man er jo et frit menneske,
man må give hinanden plads. Lige nu stemmer en af os rødt, mens personen normalt er blå, men vedkommende vil af med LLR. Altså to røde stemmer, sådan kan det også ske.

Jesper Sano Højdal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Charlotte Jensen

Min kæreste og jeg stemmer ikke det samme, og det er ok. Vi respekterer hinandens holdninger - værre er det ikke. Det er okay at være uenige - og dog er vi alligevel enige på en del punkter, hvor vi deler interesser. Sådan fungerer det så fint.

Det er da fedt at have en partner at afprøve sit eget politiske ståsted på.

Engang imellem har politik det med at blive lidt for meget vanetænkning, og tænkt hvor dejligt det er at blive udfordret på sin vanetænkning. Om 10 år har I fundet et fælles ståsted i midten af dansk politilk ;-)