Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg sige hende sandheden om hendes skilsmisser?

Søsteren, København
Moderne Tider
25. maj 2019

Min søster står over for sin anden skilsmisse. Det er synd for børnene, at de skal opleve brud nummer to, men omvendt har et dysfunktionelt parforhold aldrig været godt for nogen.

Men jeg har et problem med det mønster, der fører til hendes skilsmisser. Hun er udflydende, sætter ikke grænser over for sine samlevere og bidrager ikke til energien i deres forhold. Det giver et ulige match, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal få det sagt til hende.

Jeg synes, jeg bør hjælpe hende ved at konfrontere hende. Har forsøgt at tale med hende om, at hun skal gå i terapi (i stedet for i parterapi), men hun har ikke rigtig fanget den. Og jeg er bange for, at hun trækker sig fra mig, hvis jeg går for hårdt til hende.

Svar I:

Du mener at kende sandheden bag skilsmissen, men hvordan kan du være så sikker på, at du har regnet det hele ud? Hvis du skal konfrontere din søster, skal du være mere konkret end her. Hvad betyder det f.eks., at hun »ikke bidrager til energien« i forholdet?

Du vil gerne hjælpe, skriver du, men med hvad? At hun får det bedre med sig selv? At hun lærer at sætte grænser? At hun får mere energi? At børnene oplever mere stabilitet?

Jeg har selv engang siddet hos en psykolog, fordi andre mente, at det ville være godt for mig. I den situation havde jeg meget mere brug for at drikke en øl med mine venner. Overvej nøje, om den bedste hjælp virkelig er at sende hende i terapi. Måske ville det hjælpe mere at tage på en ferie sammen – eller at du bare roser hende, når hun sætter grænser. Det er i hvert fald ikke selvtillidsskabende at få at vide af sin søster, at man ikke matcher sin partners energiniveau. Og selvtillid er fundamentet for at kunne sætte grænser.

— Rasmus Elmelund

Svar II:

Jeg kender godt følelsen af at besidde totalt klarsyn, når det kommer til andre menneskers parforhold, men jeg kender også nok om at være i parforhold til at vide, at andres klarsyn ofte højst er en halvflad diodelygte, der slattent oplyser en my af cykelstien (altså cykelstien som menneskets kompleksitet … beklager metaforikken).

Jeg ved også fra kulturjournalistikken, at det ikke går at kalde to eksempler for en tendens. Og jeg ved, at dét at sammenbrygge en teori inde i hovedet om en anden over flere år og så pludseligt at levere den konfrontatorisk (dit ord) og som en slags sandhed, der må og skal ud i verden, vil føles som et angreb, ikke som en hjælp. Jeg vil sige: Tænk sammen med hende, ikke om hende: Lyt, stil åbne spørgsmål, hjælp hende fordomsfrit til at formulere, hvad der er svært og går galt, foreslå forskellige måder at tænke over det på — og tro for Guds skyld ikke, at du sidder og brænder inde med Sandheden. Den kender kun Solen.

— Katrine Hornstrup Yde

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er altid nemt at kloge sig på andres vegne. Men det er også dominerende og bedrevidende.
Du har givet dit gode råd - gå i terapi.
Tænker du herefter skal tie stille og lade hende leve sig eget liv, mens du lever dit eget liv.

Randi Christiansen

Det er rigtig gode forslag til en hensigtsmæssig måde at tilbyde hjælp til løsning af svære spørgsmål, som rasmus og katrine her giver.

Claus Bødtcher-Hansen

26/maj/2019

Hun har brug for hjælp til
at finde hendes egen vej til
et velfungerende parforhold.

Sådanne processer har jeg
udviklet gennem mange års
erfaring som Gestalt- og
Par-terapeut :-) ...

Venlig hilsen
Claus