Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Vores venner flyver klimaet i sænk

Elisabeth og Carsten
Moderne Tider
1. juni 2019

Vi har nogle gode venner, som vi har set i årtier – nu er de gået på pension, og de rejser konstant.

Hver gang vi ser dem, har de været nye steder henne: Maldiverne, Malaga, Kina og Paris er de steder, vi lige kan huske – og de fortæller også altid om en rejse eller to, de snart skal på og glæder sig til.

Tilsyneladende uden skyggen af dårlig samvittighed over for klimaet. Vi har lyst til at sige:

»Hallo, hvad har I gang i? I har sgu da også børnebørn!«

Men vi har ikke sagt noget endnu. Skal vi det? Det går os helt klart på, og vi fornemmer, at det kan gå ud over vores venskab. Omvendt ved vi, at de har glædet sig længe til pensionisttilværelsen og er meget glade for deres liv, som det er.

Svar I:

Vi kan godt være enige om, at klimaet har stærkt brug for forbedringer, og at færre flyrejser nødvendigvis må være en af dem. Men vi kan også skabe et ualmindeligt dårligt klima, hvis alle individuelt går og overvåger og kontrollerer hinanden.

Folk har forskellige forudsætninger, jeg har selv en veninde, som har rejst hele sit liv og ufortrødent fortsætter. Til gengæld læser hun ikke aviser, hører radio eller ser tv, og problematikken ville komme helt bag på hende. Jeg vil ikke drømme om at moralisere over for hende.

Den politiske samtale borgerne imellem er absolut vigtig, men såvel jeres venner som min veninde kan tjene som eksempler på, at klimaproblematikken i sidste instans må løses ad politisk vej.

Det er lovgiverne, der skal regulere flytrafikken, ikke borgerne, der skal overvåge hinanden.

— Karen Syberg

Svar II:

Det er et svært spørgsmål, for der er ingen tvivl om, at vi har brug for en kulturændring – i Danmark og andre rige lande.

Mange ting – som flyrejser og oksekød – koster ikke det, de burde, hvis man regnede klimabelastningen med, og derfor bliver det svært for den enkelte at forholde sig til konsekvenserne af egne handlinger.

Vi bliver nødt til alle sammen at vænne os til, at vi ikke har ’råd’ til at gøre det samme, som vi hidtil har gjort – men lige nu er det en abstraktion, for helt konkret har vi stadig pengene til det.

Politisk vil det nok tage en rum tid, før det udligner sig, så på et eller andet plan er der vel brug for, at sådan nogle som jer internaliserer den skævhed og gør det til en del af vores fælles moral – ligesom holdningen til sort arbejde har ændret sig de seneste årtier.

Omvendt er det svært at se, at verden bliver et bedre sted af, at I bryder et årtier langt venskab. Jeres venner er slet ikke samme sted som jer, så I skal nok forvente at blive modsagt. Men prøv da, man skal jo kunne tale om tingene mellem venner.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

En svær problemetik, som jeg tror mange har inde på livet.

Søren Kristensen

Det vigtigste er at I mærker efter - om der er bare en mikroskopisk snert af misundelse med ind over. Jeg mener, alene det at jeres venner nyder livet med turbo på kunne måske godt være ret provokerende. Jeg har det samme problem med min ny-pensionerede søster, som også er lidt af en globetrotter. Men jeg har det også lidt sådan, at det må hun selv ligge og rode med. Hvis sagen for jer kun og alene drejer sig om bekymring for klimaet, så skal I da sige det som er, når lejligheden byder sig, altså - og på en ikke-fordømmende måde. Allerbedst var det hvis I kunne gøre det humorisktisk. Vi mangler i det hele taget nogle klima-vittigheder. Jeg mangler i hvert fald en til min søster.

Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Tobias Tønder

Jeg har selv altid lyst til at sige noget til flyrejseglade folk jeg taler med - jeg gør det også af og til. Som Søren Kristensen siger, så er humor en god måde at lukke op for det på, men det er individuelt, hvad der fungerer. I kan altid rette det indad - næste gang I ser dem, så fortæl om at I har dårlig samvittighed over jeres egne rejser. Fortæl, at I overvejer en cykelferie i stedet (eller hvad I nu giver mening).

Lise Lotte Rahbek

Søren Kristensen
Joh, misundelsesrisikoen har jeg haft oppe og vende. Faktisk synes jeg ikke det er ret fedt at rejse med fly og bo på hotel og al det, der følger med - for trange flysæder og grædende/hujende småbørn i kabinen, bløde/hårde senge, aircon m. snue, moskitos, påtrængende gadesælgere og hele det cirkus. Jojo, det er da rart med fremmed mad og at man ikke behøver vaske op og rydde op efter sig selv, sanserne er på overarbejde, og at der ikke stilles nogen krav til een som rejsende. Men.. nah, jeg behøver ikke rejse kloden tynd for at opleve noget eller slappe af. Tværtimod. Jeg får mere lyst til at holde ferie, når rejsen er overstået, og jeg kommer hjem igen.

Søren Jensen

Lev og lad leve.

Vores nuværende situation minder faktisk en del om kulturrevolutionen i Kina med børn og unge som partisoldater i front mod borgerligheden.

Her er det klimaforandringerne som den uønskede part, og når først man har overbevist sig selv om rigtigheden af IPCCs konsensus, kan man ikke længere flyve med integriteten i behold. Selv om konsensus skulle være sand, vil alene den fremtidige udvikling i klodens middelklasse med tilhørende rastløshed løfte vores udledning langt ud over atmosfærens og klimaets bæreevne.

Man kan derfor ikke tage klimaproblematikken alvorligt og flyve.

Rikke Nielsen

Uha, jeg bliver skræmt over denne moraliseren over venskaber.

Den antyder lidt den stikkerkultur, vi er på vej ind i, hvor udskamning af mennesker udfra nogle ret flyvske regler - også venner - bliver acceptabelt
Det er religion, år det er værst.

Det er fandeme uhyggeligt.

Tænker I lige skal se på jeres eget klimaregnskab og fikse det, inden I begynder at moralisere overfor andre. Med mindre I selv bor i en jordhule, selv tilvejebringer jeres egen mad - og slet ikke prutter af veganer kosten, er I også syndere. Og I bliver ikke mindre syndere af at udnævne andre til værre syndere end jer selv.

Henrik Bjerre

Brug Rockefeller metode i stedet for de der evige spekulationer. Lav nogle gode penge på jeres åbenbare ex-venner.

Jeppe Lindholm

»Hallo, hvad har I gang i? I har sgu da også børnebørn!«

Lige nu er der ca. 10.000 store passagerfly, som flyver kloden rundt konstant. De næste 10 år vil alene Kina få yderligere ca. 9.000 fly. Airbus og Boeings ordrebøger er fyldt til randen. Der bygges den ene verdensrekord store lufthavn efter den anden verden over.

Om 10 år er flytrafikken ikke mindre. Den er tværtimod fordoblet i forhold til i dag.

Jeppe Lindholm

Man kan anmelde naboen for mistanke om snyd med sociale ydelser. Man kan anmelde sin nabo for mistanke om sort arbejde.

Det er på høje tid man kan anmelde naboen for at flyve. Helt anonym. Naturligvis.

PS. I kender sikkert et par gamle høns som bor hver for sig, men som i virkeligheden er kærrester og sover sammen, for at få folkepensions fulde tillæg. Dem bør I naturligvis melde til myndighederne hurtigst muligt for svindel og bedrag.

Jeppe Lindholm

Vi har vist det her i den almindelige offentlighed siden Brundtlandrapporten i 1987. Så der er ikke noget nyt.

Runa Bejstrup

Af en eller anden grund kommer jeg til at tænke på profeten fra en anden religion. Men han var dog klarsynet nok til at advare sine følgere mod selvretfærdighed og dømmesyge.
Sådan noget med at ham som er retfærdig kan kaste den første sten og at man ikke skal se på splinten i sin broders øje men bjælken i sit eget.
Jeg kan kun anbefale både farisæere og toldere at tage denne test; man bliver overrasket.
https://footprint.wwf.org.uk/#/

Niels Duus Nielsen

Fed quiz, Runa Bejstrup, jeg endte på 54 tons, så jeg har faktisk ret til at pudse min glorie!

Runa Bejstrup

Ja det kunne jeg så ikke, for selv om jeg ikke har bil og cykler til det meste, så kom jeg op på 116 %. Og jeg tænker virkelig over miljøet i alt andet hvad jeg gør.
Grunden til min høje procent er at jeg benytter offentlige transportmidler og får varmen og strømmen fra et kulfyret kraftværk.
Man kunne så ikke vælge den mulighed, så jeg satte kryds ud for olie, men det er begge fossile brændstoffer, så jeg går ud fra de tæller for det samme.

Niels Duus Nielsen

Runa, grunden til mit meget lave fodaftryk er nok, at jeg er på kontanthjælp, så jeg har simpelthen ikke råd til at deltage i udledningen af co2.

Det giver dog et vist håb for fremtiden, for når dommedagsprædikanterne siger, at vi alle skal skære ned på forbruget, også fattigrøve som mig, ja så er det faktisk forkert: Jeg kan mere end fordoble mit forbrug, og stadig overholde min del af Paris-aftalen. Så der er ingen undskyldninger for ikke at hæve kontanthjælpem, og slet ingen for at fastholde fattigdomsydelserne.

Det arbejdende folk får selvfølgelig lidt sværere ved at pudse deres glorier, da de fleste er afhængige af transport osv., men jeg overlader gerne mit overskud til de mennesker, som finansierer min ledighed - til gengæld vil jeg ikke høre mere brok over at jeg er en doven nasserøv, for uden dovne nasserøve som mig, ville klimaet have det meget, meget værre. Faktisk gør vi resten af befolkningen en tjeneste!!!

Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Herdis Weins og Allan Madsen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

@ Niels Duus
Hvis du endte på 54 tons, så tror jeg du skal vente med at pudse glorien,
jeg endte selv på 7,9 tons.
Formoder det er salg flej, du endte sikkert på 5,4 tons.:-)
Men tankevækkende test

Niels Duus Nielsen

Du har ret, Allan Madsen, tallet er 54%, ca. 20 tons. Så jeg skal nok ikke fordoble mit forbrug alligevel, men det havde jeg nu heller ingen planer om! Men du vinder da gloriepudserkonkurrencen med stil!

:-)