Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Kandidattest handler om, hvordan jeg kan finde den politiker, der ligner mig selv mest

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på? Så har vi det helt rigtige produkt til dig!
Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på? Så har vi det helt rigtige produkt til dig!

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

1. juni 2019

Den slovenske filosof og sociolog Renata Salecl har i bogen Valgets tyranni beskrevet den paradoksale tilstand, der præger store dele af verden i dag, at vi på den ene side er mere frie og har flere valgmuligheder end nogensinde før og på den anden side stadigt mere søger hjælp og vejledning fra coaches og selvhjælpsbøger.

Jo mere vi selv er ansvarlige for vores eget liv og har lov til at træffe vores egne valg, desto mere har vi tilsyneladende brug for forsikringer om, at det er det rigtige, vi gør. Vi er, som Salecl beskriver det, »i stigende grad ivrige efter at få taget valgets byrde fra os«.

Er denne samtidsdiagnose af valgets paradokser ikke den bedste baggrund for at forstå, hvorfor alle medier i disse uger flyder over med valgtest?

»Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på – så tag denne test og se, hvem der passer bedst med dig.«

Det er public service, kunne man sige: Et medie, der stiller en god database og noget brugervenligt software til rådighed, så borgerne kan få lidt nemmere ved at skabe sig et overblik.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
  • Jakob Dahl
  • Kurt Nielsen
Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Jakob Dahl og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Medmindre man er purung og slet ikke interesserer sig for samfund og politik, hvordan kan man så være så meget i tvivl, om hvad man skal stemme, hvis ellers man i det daglige - dvs.mellem valgene - følger med.

Niels Duus Nielsen

Det er et stort spørgsmål, du stiller, Maj-Britt. Her i kommentarspalterne hører jeg mange røster, som tydeligvis interesserer sig for samfund og politik, men som alligevel forfægter reaktionære holdninger. Når jeg er doven forklarer jeg det med begreber som "klassebevidsthed" og "objektive interesser", hvilket giver god mening, da så mange danskere er splittede mellem deres objektive status som lønarbejdere og deres objektive status som kapitalejere (mursten), hvilket selvfølgelig giver anledning til en vis tvivl.

Hvorfor visse mennesker så ikke er i tvivl er mig en gåde, med mindre jeg inddrager begreberne "klassebevidsthed" (objektiv) og "falsk bevidsthed" (subjektiv). Hvad der udløser den falske bevidsthed er mig dog stadig en gåde. Selv har jeg det nemt, da jeg ikke ejer andet end det tøj, jeg går i, så for mig som proletar er det en simpel beslutning. Og skulle jeg blive rig, vil jeg sikkert stadig være venstreorienteret, af gammel vane og ideologisk tilbøjelighed. Men har man altid været en velhavende lønarbejder-kapitalist vil man selvfølgelig være splittet.

Og her spiller propagandaen en stor rolle, efter min ringe mening. Højrefløjen sidder på pengekassen, og kan derfor styre den offentlige debat. Som derfor handler om regneark frem for trivsel og flygtningepolitik i stedet for fordelingspolitik.

Ideologier er noget bras, men det forhindrer os ikke i at lade dem styre vore tanker.

Maj-Britt Kent Hansen

Vel, Niels - 100 % enig med et politisk parti bliver nok kun de færreste, men jeg skulle dog mene, at man kan finde frem til det, der stikker mindst af fra ens egne holdninger. Det er muligt, som du skriver, at nogle er splittede mellem klassebevidsthed og objektiv/subjektiv bevidsthed, men man må dog ved eftertanke og rationale kunne nå frem til et facit. Lande så at sige. Dvs. på et tidspunkt afvise tvivlen, droppe vankelmodigheden og stoppe grublerierne. Som i alle livets andre situationer, hvor der skal vælges. Ikke bare mellem ja eller nej, men blandt flere muligheder.