Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Med Rasmus Paludan i valgkampen kan vi være sikre på, at alt forbliver ved det gamle

Hvis Paludan ikke kommer ind, vil de fleste øvrige politiske partier erklære sig enige om, at den førte politik på udlændingeområdet er helt rigtig
Formand for det højreradikale parti Stram Kurs, Rasmus Paludan

Formand for det højreradikale parti Stram Kurs, Rasmus Paludan

Nikolai Linares

4. maj 2019

Det var næsten for meget at håbe på. At et valg til Folketinget skulle kunne komme til at handle om noget andet end udlændingepolitik.

I mindst 20 år har dansk politik – i særdeleshed når det kommer til valgkampe – været én lang konkurrence om at fremstå så racistisk som muligt, mens man samtidig lader, som om man taler pænt, og som om ordet ’racist’ er det eneste ord, der for alvor er grimt at sige.

Det har igen og igen været emnet, som vi er vendt tilbage til, hver gang der har været valgkamp.

I et kort stykke tid så det ellers ud til, at det skulle blive anderledes denne gang. Det begyndte at tegne til, at valgkampen ville komme til at dreje sig om et politisk område, som rent faktisk har betydning for vores fremtid: klima.

Det var en tendens, det var vanskeligt ikke at blive begejstret for. Det gav en lille fornemmelse af, at politikken selv i den mest institutionaliserede og massemedie-bestemte version kunne komme til at handle om noget andet, end den plejer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Britta Hansen
 • Gustav Wegener Tams
 • Thomas Tanghus
 • Søren Veje
 • Gert Romme
 • Olaf Tehrani
 • Troels Ken Pedersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Graae
 • Thorkel Hyllested
 • Jakob Dahl
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Werner Gass
Britta Hansen, Gustav Wegener Tams, Thomas Tanghus, Søren Veje, Gert Romme, Olaf Tehrani, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Thorkel Hyllested, Jakob Dahl, David Zennaro, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Werner Gass anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Weber Fritsbøger

bare rolig indvandring og udlændingepolitik bliver et sekundært emne, den røde tråd i valgkampen bliver troværdighed,
for begge sider har jo problemer til op over hovedet hvad det angår, eller begge statsminister-kandidater har,
løkke fordi han er i den grad syltet ind i al den udenomssnak, regeringen har italesat alle deres i den grad asociale reformer med, de har det problem at de skal skjule deres egentlige agenda som har været øget ulighed og miljø-ligegyldighed, bag tilsyneladende gode intentioner, men de har gjort det så ofte og så længe at vi alle ved det er blålys,
og S har det problem at de ikke rigtig vil noget andet, hvilket vi jo alle har gennemskuet, om ikke andet så fordi S insisterer på at lave aftaler hen over midten, hvilket logisk set indebærer at venstre får vetoret idet de skal være med ved bordet hver gang der forhandles,
resultatet kan næsten kun blive noget rigtigt møg, socialt skævt og ubæredygtigt så man må græmmes, kun et jordskredsvalg kan redde situationen,
men det er vel nærmest udelukket da dæmoniseringen af venstrefløjen og alternativet jo nok stadig virker som det var tænkt af medierne og deres ejere.
vi har jo desværre set en massiv kampagne med især massiv humanisering af de ondeste kræfter på højrefløjen (feks paludans RET ! ? til provokationer) og en dæmonisering af alt som er båret af empati og retfærdighed.

Torben Bruhn Andersen, Christina Balslev, Ole Frank, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Enig i CVA's analyse.

Adam Holm skrev for et par dage siden på Altinget, at der jo ikke er den store forskel på Rasmus Paludan og diverse andre typer på blå stue, kun at RP virker mere vulgær og bizar.

Torben Bruhn Andersen, birgitte andersen, Ole Frank, Erik Fuglsang, Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Jens Kofoed, Birte Pedersen, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

CVA, forklar venligst hvordan Stram Kurs er racistisk. De er islamofobiske, men har de udtalt sig om racer?

birgitte andersen, Erik Fuglsang og Lasse Reinholt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen

CVA har ikke skrevet noget om at Rasmus Paludan er racistisk, men at diskursen i dansk politik længe har været det.

Derimod bringer CVA et ret så sigende citat fra Paludan, der kun med betontung fornægtelse kan affejes som racistisk :
"Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod, og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken."

Torben Bruhn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Katrine Damm, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Jan Boisen, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

@Eva hvis du citerer videre, snakker Paludan om "vantro fjender" (ikke at jeg helt fatter, hvad han mener), så det hele drejer sig vel stadig om religion og ikke race?

Racisme er, så vidt jeg har forstået, ting som apartheid og afroamerikanere i USA?

christian christensen

Ja, alt bliver ved det gamle så længe problemerne fortsat ikke er løst. Det er ikke nogen særligt vild analyse.

jan henrik wegener

Man kan dog prøve at se om der er andre aspekter. Fra tid til anden og helt for nylig er der nogle der udfører planlagte drab på dem de kan ud fra.en blanding af religiøse og politiske (eller pseudo-) motiver. Og så er der altså også de højtråbende typer. Er det vigtigere at tage afstand fra de sidste?

I Weekendavisen kalder chefredaktør Martin Krasnik Stram Kurs for nazistisk og sammenligner Rasmus Paludan med lederen af det danske nazipari Frits Clausen.

Anne Mette Jørgensen, Per Torbensen, Ole Frank, Per Langholz, Flemming Berger, Steffen Gliese, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kan da ikke være rigtigt i dagens Danmark, at der er nogen, der ikke ved, hvad racisme er:

Racisme er et menneskesyn, som viser både fordomme og diskrimination baseret på sociale opfattelser af biologiske eller kulturelle forskelle mellem folkeslag. Den viser sig ofte i sociale handlinger, praksis eller overbevisning, ideologi eller politiske systemer, der anser forskellige racer for bedre eller ringere end andre på grund af formodede fælles arvelige træk, evner eller kvaliteter. Racisme kan medføre, at medlemmer af forskellige racer skal behandles forskelligt, hvilket er racediskrimination.

Derfor kan man jo spørge sig:
1. Har denne Rasmus Paludan fordomme der er baseret på sociale opfattelser af biologiske eller kulturelle forskelle mellem folkeslag? - Hvis ja er han racist.

2. Anser denne Rasmus Paludan, at forskellige racer for bedre eller ringere end andre på grund af formodede fælles arvelige træk, evner eller kvaliteter? - Hvis ja er han racist.

3. Anser denne Rasmus Paludan, at medlemmer af forskellige racer skal behandles forskelligt? - Hvis ja er han racist.

- Hvor svært kan det egentlig være?

https://menneskeret.dk/viden/laeringsportalen/faq-elever/racisme

Torben Bruhn Andersen, David Draminsky Lindhardt, Klaus Lundahl Engelholt, Ole Frank, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Mogens Holme, Britta Hansen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Jørn Vilvig, Kenneth Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Besynderlig avis.
Mine kommentarer forsvinder fra tid til anden, tords jeg hverken truer eller lign.

Katrine Damm, Trond Meiring, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lasse Reinholt

Lasse, jeg henviser til Gert Rommes kommentar 10:52. Den siger det hele. (Læs gerne det glimrende link).

Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Britta Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Du er vel klar over, at Paludan har fået en betinget fængselsdom for racisme?

Ole Frank, Britta Hansen, Erik Fuglsang, Steffen Gliese, Rikke Nielsen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Rasmus Knus. Næppe, det vil gøre ham mere interessant. Og han skal jo være med i partilederdebatten op til det kommende folketingsvalg.

Rasmus Knus

Steen Sohn

Hvis man som partileder risikerer samme verbale behandling som politiassistenten i EB-artiklen, er der jo ikke længere tale om en politisk debat, men om en uheldig somatisk reaktion hos Paludan.

Det vil jo svare til at have en person med i en debat, som identificerer sig som nazist, fordi armen er kronisk fastlåst i en vinkel på 120 grader ud fra kroppen.

Hvad siger det om samfundet og offentligheden at medierne bruger så meget tid på en mentalt handicappet mand, der provokerer muslimer fordi han er syg?

Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rasmus Knus
Manden er jo tydeligvis langt ude, men tilsyneladende opstillingsberettiget og kan derfor deltage i fjernsynets partilederdebatter.
Og aviserne interesserer sig tydeligvis for og han kommer måske, sammen med det andet ekstreme højreparti, Nye Borgerlige, til at danne parlamentarisk grundlag for en ny Løkke-regering.

En grim udsigt. Stem langt ude på den anden fløj.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det bliver da også sjovere og sjovere og grovere og grovere at følge med i tv- og radioføljetonen om, hvad cand. jur og führer for partiet 'stram kurs' er for en størrelse. Nu har Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik også været ude med riven og 'trukket nazi-kortet' i anledning af linselusen Rasmus Paludans excesser og i ramme alvor sammenlignet ham med DNSAP's hedengangne führer Frits Clausen, som døde i spjældet i 1947, før retten nåede at behandle hans sag og dømme ham som landsforræderi med påfølgende henrettelse i et skydeskur til skræk og advarsel for ligesindede.

Spøg til side, hofter fat. Hvis jeg skulle give et bud på, hvem 'bimmerbarnet' og mediedarlingen Rasmus Paludan lignede mest, så ville det blive titelpersonen i protestsangeren Cæsars megahit fra anden halvdel af 1960'erne: 'Verdens uheldigste mand'.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Politikens At Tænke Sig kalder bimmerbarnet Racismus Paludan.
Til gengæld kalder Paludan ansatte på Politiken for landsforrædere ;-)

Torben Bruhn Andersen, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Eva S.
Det er lidt omvendt. At Tænke Sig udkommer med Politiken som dagligt tillæg.

Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er overvejelser i gang, har jeg læst (husker ikke hvor), om at sende partilederdebatten i DR og på TV 2 forskudt for at kunne redigere evt. grovheder ud. Jeg forerækkerer næsten, at den bliver sendt live, så enhver kan forstå, hvordan det står til.

Anne Mette Jørgensen

Alle de analyser er spildt på personligheden, Rasmus Paludan.
Jeg anser ham som meget farlig, da det kan føre til alvorlig krise/krig. Muhammedkrisen vil forekomme som en skovtur.
Håber de øvrige partier vil ignorere hans påstande og kun svare kort og kontant på hans evt. spørgsmål. Ignorer, ignorer, ignorer.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Christina Balslev anbefalede denne kommentar
christian christensen

Ignorer, ignorer, ignorer... det var vist alligevel for meget forlangt af Mimi Jakobsen, da hun fik racismekortet tilbage i hovedet. Hyl, skrig, skrål og politianmeldelse! Mon ikke hun og Rasmus er to alen af samme stykke? Gode kommunikatorer og populister.