Feature
Læsetid: 5 min.

Fodboldspilleren, der hellere ville være golfspiller

Real Madrid-træner Zinedine Zidane vil af med Gareth Bale. Men Bale vil ingen steder. Der er nervekrig i Real Madrid, og hvis der ikke snart kommer en løsning, risikerer Bale at blive en af de dyreste fodboldspillere i verden, der slet ikke spiller fodbold
Der er ikke mange aktuelle reportagebilleder af Gereth Bale på fotobureauerne for tiden, og de få, der er, er taget på bænken, hvor han tilbringer det meste af sin tid. Her sidder han 19. maj og ser på, mens Real Madrid taber 0-2 til Real Betis.

Der er ikke mange aktuelle reportagebilleder af Gereth Bale på fotobureauerne for tiden, og de få, der er, er taget på bænken, hvor han tilbringer det meste af sin tid. Her sidder han 19. maj og ser på, mens Real Madrid taber 0-2 til Real Betis.

Juan Medina

Moderne Tider
1. juni 2019

Walisiske Gareth Bale var engang verdens dyreste fodboldspiller. Nu er han vraggods i Real Madrid.

Cheftræner Zinedine Zidane vil af med ham, ikke mindst for at skrabe indtægter sammen til den overhaling af truppen, alle regner med sker til sommer.

Spillere som Eden Hazard, Luka Jovic, Paul Pogba og danske Christian Eriksen rygtes på vej. Los Blancos har skuffet fælt i den sæson, der nu er forbi – 19 point efter Barcelona i La Liga og slået ud af Ajax i Champions League.

Spørger man publikum på Estadio Santiago Bernabeu i Madrid, er det alt sammen Bales skyld. Han er umotiveret, uintegreret, vil hellere spille golf og gider ikke lære ordentligt spansk.

Men Bale og hans agent, Jonathan Barnett, har en anden plan. Hvorfor ikke bare blive de tre resterende år af kontrakten, hæve over 150 millioner kroner netto årligt og få masser af tid til at spille golf?

Holdt inde på bænken

Tag ikke fejl. Der er krig i Real Madrid.

»Efter min mening er Bale én af de tre eller fire bedste spillere i verden,« udtalte Barnett til Sky Sports i begyndelsen af maj.

»Men det synes Hr. Zidane ikke,« fortsatte Barnett.

Søndag den 19. maj 2019 spillede kongeklubben den sidste kamp i ligaen. Det var mod Real Betis. På papiret havde opgøret ingen betydning. Barca havde for længst sikret sig førstepladsen, og lillebror Atlético Madrid var nummer to.

Det eneste, der rigtig betød noget – især for de madrilenske sportsaviser AS og Marca – var, om Zidane ville give Bale lov til at sige farvel til hjemmepublikummet. I de sidste mange kampe havde de buhet af ham, og joken lød, at man sagtens kunne svine ham til på spansk, for han ville alligevel ikke forstå noget.

I to kampe havde Bale været helt ude af truppen. Zidane var i gang med at sende et klart signal.

»Det er helt tydeligt, hvad jeg gjorde i denne weekend,« svarede Zidane ugen før på spørgsmålet om, hvorvidt Bale snart var fortid i Real Madrid.

Træneren vælger nutiden

Nu var det tid til at sige farvel. Men søndag 19. maj så Bale til fra bænken, mens holdkammeraterne blev besejret 0-2 af Betis. Ikke et eneste minut fik han.

Keylor Navas, Reals målmand, som også er på vej væk, modtog stående ovationer fra lægterne og blev hængende længe på grønsværen til kindkys og krammere. Ikke Bale. Man kunne se ham grine med Toni Kroos, Reals tyske midtbanespiller, på bænken, og efter dommerens slutfløjt trissede waliseren ned i omklædningsrummet.

Hvad havde Zidane gang i?

»Ja, det er sandt. Jeg gjorde det ikke (sendte Bale på banen, red.). Jeg beklager. Når du ser sådan på det, ja, så er det hårdt for en spiller. Og ingen kan benægte det. Han har vundet masser her. Vi vil ikke glemme fortiden, men som træner er jeg nødt til at leve i nutiden,« udtalte Zidane til Marca efter Betis-opgøret og uddybede:

»Det er klart, hvad jeg har gjort. Jeg har benyttet andre spillere på det seneste. Det er mig, der bestemmer, hvem der spiller, jeg skifter ud, og næste år må vi se, hvad der sker.«

Hvad vil du gøre, hvis Bale ikke vil smutte, spurgte Marca-journalisten.

»Vi får se,« svarede den franske cheftræner.

Den største engelske succes

Så kom turen til Bale. Hvad var hans plan?

Ingenting. Ifølge den spanske radiokanal Onda Cero havde Bale fortalt en holdkammerat, at hvis Zidane og præsidenten, Florentino Pérez, ville af med ham, så kunne de betale ham 150 millioner årligt i tre år, og hvis de ikke ville dét, så ville han blive og benytte tiden på at spille golf.

Bale elsker golf. I omklædningsrummet kalder de ham ’golfspilleren’. Han går også tidligt i seng (efter spanske standarder) og har misset op til flere klubsammenkomster. Og han taler dårligt spansk.

Sandheden er, at han faktisk taler habilt spansk. Han har bare ikke selvtillid nok til at lufte sproget offentligt.

Bale har aldrig opnået ikonisk status i Los Blancos. Han er den mest succesfulde engelske fodboldspiller i Spanien nogensinde. 14 titler, inklusive fire Champions League-pokaler. 102 mål i sækken. Halvdelen af tiden har han været skadet.

Han har leveret næsten umenneskeligt fantastiske øjeblikke. Copa del Rey-finalen i 2014, hvor han spurtede fra Barcelonas forsvar over en trekvart banelængde. Champions League-finalen sidste år, maj 2018, hvor han scorede måske århundredets mål, et saksespark, som bragte Real Madrid på sejrskurs mod Liverpool.

Motivation?

Den gang, i maj 2018, var han også lige kommet ind fra kulden. Efter to scoringer og Reals tredje Champions League-trofæ på stribe talte Bale dunder på sin egen stille facon.

»Jeg bliver nødt til at spille hver uge. Jeg bliver nødt til at snakke med min agent om det her,« meddelte Bale medierne, mens saksesparket bag om ørerne på Liverpool-målmanden Loris Karius kørte i loop på nettet.

Kort tid efter sagde Zidane op. Bale valgte at blive i Real Madrid. Cristiano Ronaldo forsvandt videre til Juventus FC.

Kunne Bale overtage rollen som leder for Los Blancos? Nej. Det startede lovende i sæsonen 2018/19. Måske slap motivationen op. Måske ville han hellere spille golf. Måske var han bange for at skifte til Premier League og bevise det hele én gang til. Så kom Zidane tilbage. Enden var nær.

Liverpool-legenden Ian Rush kan slet ikke forstå det:

»Når jeg kigger på hans imponerende rekorder i Real, så ved jeg ærligt talt ikke, hvad der foregår,« sagde Rush til BBC Wales.

»Jeg tror, folk ser noget, som jeg ikke ser. De burde klappe ad Gareth Bale. Jeg var der sidste år (i Champions League-finalen 2018 i Kijev, red.), hvor han scorede et vidundermål mod Liverpool. Fansene burde sige tusind tak for indsatsen til ham,« fortsatte Rush.

To slags liv

Bales familie er glade for boligkvarteret La Finca. Området er spækket med luksushuse og er populært blandt millionærer og kendisser på grund af den høje sikkerhedsstandard. Golfkøllerne bliver luftet på Real Club de Valderrama i Sotogrande, og Bale har sit eget personlige bord på Michelin-restauranten Filandon.

Der er livet ved siden af sporten, og der er livet som professionel fodboldspiller. Det sidste kommer med en høj pris.

»Ja, det er klart, at du får dit liv tilbage engang. Som professionel atlet – og især i et holdmiljø – kan du overhovedet ikke bestemme over din egen tid, sådan som måske golf- eller tennisspillere kan,« sagde Bale til BT Sport for nylig.

»Så vi er sådan en slags robotter. Nogen fortæller os, hvor vi skal være, hvornår vi skal spise, hvornår vi skal snakke med træneren. Det er lidt ligesom, at du mister dit liv,« konkluderede Bale.

Hvad har Bale gang i? De spanske journalister har stillet spørgsmålet igen og igen de seneste måneder, og hver gang lyder svaret fra Bales agent, Jonathan Barnett:

»Vi har en kontrakt til 2022.«

Krigen i Real Madrid er først lige begyndt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her