Det giver god mening, at Søren Gade værner om sin troværdighed, for der er ikke meget at give af

Klimatosserne i SF fik et flot valg. Senere på ugen lød DF som klimatosser – som et folkeparti må partiet jo tilpasse holdningerne til folkestemningen. Henrik Sass Larsen har givet de socialdemokratiske folketingsmedlemmer mundkurv på, og så fik Søren Gade et kanonvalg, men har afvist at hænge på bannere sammen med partiformand Lars Løkke
Det er formentlig bare et spørgsmål om tid, før den troværdige Venstre-mand Søren Gade hænger på et banner sammen med Lars Løkke.

Det er formentlig bare et spørgsmål om tid, før den troværdige Venstre-mand Søren Gade hænger på et banner sammen med Lars Løkke.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
1. juni 2019

Klimatosserne i SF fik et godt europavalg blandt andet takket være Karsten Hønge, som dog ikke ønskede at redde klimaet og skabe social lighed på internationalt plan, da det kom til stykket. Hønge var ellers gået til valg på mere handling og mindre varm luft:

»Der er meget at tage fat på,« skrev han i et debatindlæg på fyens.dk, som blev bragt samtidig med nyheden om, at han altså ikke havde tænkt sig at tage fat alligevel.

Man får jo helt lyst til at citere den med rette udskældte pædagogmedhjælper, som TV 2 havde optaget med skjult kamera i dokumentaren Daginstitutioner bag facaden:

»Du er en kæmpe egoist!« sagde hun til et grædende 14 måneder gammelt vuggestuebarn, som hun også gav ordene: »Vi er godt klar over, at du er en anelse forkælet,« med på vejen.

Nå, men i stedet for Karsten Hønge er det nu den 21-årige Kira Peter-Hansen, der får nok at tage fat på i EU. Vikaren for vikaren fra helvede kan hun kalde sig.

Hønge skulle nok have lyttet mere til Søren Gade (V), for han passer godt på sin troværdighed. Efter succesen ved EP-valget sagde Gade således til Nordjyske:

»Du kan tro, jeg ikke skal ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke – jeg passer på min egen troværdighed.«

Det giver rigtig god mening, at Søren Gade værner om netop den, for der er ikke meget at give af. Som forsvarsminister gav han flere gange Folketinget og offentligheden forkerte oplysninger, ligesom han svor, at den arabiske oversættelse af Jægerbogen ikke var fabrikeret i Forsvarsministeriet, hvilket den som bekendt viste sig at være.

Da han var færdig som direktør i Landbrug & Fødevarer i 2014, sagde han i øvrigt følgende til Ritzau:

»Jeg er ikke på vej til at få en opstillingskreds eller andre former for politisk comeback,« hvorefter han fik en opstillingskreds og blev valgt til Folketinget og altså nu EU-Parlamentet. Så det er formentlig bare et spørgsmål om tid, før den troværdige Venstre-mand hænger på et banner sammen med Lars Løkke.

En ny betydning af ordet ’ordfører’

Mens man døjer med uærlige opstillinger i SF og magtkampe i Venstre, så er der anderledes styr på tropperne i Socialdemokratiet. Og det er der en god grund til, kunne Politiken tirsdag fortælle. Henrik Sass Larsen havde nemlig forud for valget sendt en mail til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer om, at de ikke må udtale sig til journalister, medmindre det er clearet med partiledelsen.

Forbuddet gælder også partiets ordførere, hvilket giver ordet ’ordfører’ en helt ny betydning. Ofte har det været svært at få socialdemokraterne i tale under valgkampen, nu ved vi hvorfor.

Danmarks formentlig kommende finansminister har heller ikke selv været meget i medierne i de seneste måneder, men de gange, han har sagt noget, har Sass Larsen været skarp. Blandt andet har han tilsvinet den frie presse og folkebibliotekerne – og den slags umotiverede angreb på vigtige demokratiske institutioner, kan man selvsagt ikke overlade til tilfældige ordførere.

DF bliver klimatosser

Engang var det Dansk Folkeparti, der var kendt for hierarki og topstyring, men det er, som om meningsmålingerne og EP-valget har åbnet for intern kritik. Ni lokalformænd gik pludselig ud i Berlingske og sagde, at folkepartitoppen har haft for lidt fokus på klimaet. Og i Mød partierne på DR gik den første halvdel af programmet med at høre om Kristian Thulesen Dahls syn på klimakrisen – som han gik med til at kalde den.

Når vi ikke rigtig har opdaget, at Dansk Folkeparti er et klimaparti, så skyldes det, at partiet simpelthen ikke har kunnet komme til orde i medierne med deres synspunkter, måtte vi forstå. Det var jo lige før, Tulle lød som en vaskeægte klimatosse.

I grunden er udviklingen logisk: Når folket pludselig er bekymret for klimaet, så må et ægte folkeparti jo følge med. Så lad os håbe, at Tulle langt om længe er vågnet op. Men det er ikke for meget at sige, at Dansk Folkeparti har været nogle kæmpe egoister på området – og at det kan virke en anelse forkælet at komme her i slutningen af en valgkamp og kalde sig for et klimaparti.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu et eksempel på hvordan de hygger sig i Venstre. Den nyvalgte EU-parlamentariker, Asger Christensen, kalder Søren Gade for "Søren Sort" - og det er ikke rosende ment. Så de to skal nok få det sjovt når de nu skal være i gruppe sammen i Bruskcelles.
Og søren Gade ville ikke hænge sine valgplakater op på samme lygtepæle som den lille svindler: "Det kan min troværdighed ikke holde til".

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Støjberg er også med i klubben for forkælede egoister.

Hun udtaler : "Vi kan jo ikke være sygehus for hele verden", i forbindelse med at der er givet afslag på humanitært ophold til en forhenværende kvindesagsforkæmper fra Afghanistan, der nu er demens-ramt, ikke kan gå et skridt uden hjælp og bliver madet fordi hun har svært ved at huske hvordan man synker.
Kvinden skal nu møde op hos politiet i Nordsjælland, for at medvirke til sin egen tvangsudsendelse.
Selvom Integrationsministeriet har fået brev fra de Afghanske myndigheder om at de ikke vil tage imod hende, da hun er for syg til at klare sig selv.

Jan Fritsbøger, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Karsten Lundsby, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Mogens Holme og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Mon ikke det bliver det sidste vi hører fra støjsenderen - Rasmus Paludan i spadseredragt iflg. Jens Rohde - som minister. Når hun nu ryger i oppostion, hvad vil hun så gøre ved alt sit had?

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Arne Lund, der er mange der tror hun går efter formandsposten i Venstre.