Læsetid: 8 min.

Indien til valg: »Koen er vor mor, og hvem vil ikke forsvare sin mor?«

Koen har altid været vigtig i den hinduistiske mytologi, men de seneste år har den også fået en central rolle i indisk politik. Det var den, der skulle sikre Narendra Modi og hans hindunationale parti magten, men på det seneste har den i stedet vist sig at blive et skadedyr i hans valgkamp
I templet Shri Ram Hanuman Vatikas hjem for hjemløse køer i Delhi bor der for tiden 60 køer. Disse hjem – såkaldte goshala – er kendt helt tilbage til starten af 1800-tallet.

I templet Shri Ram Hanuman Vatikas hjem for hjemløse køer i Delhi bor der for tiden 60 køer. Disse hjem – såkaldte goshala – er kendt helt tilbage til starten af 1800-tallet.

Peter Nygaard

18. maj 2019

En yngre mand i lændeklæde mediterer over et par røgelsespinde midt i en cirkel af kokasser, mens hans kollegaer muger ud mellem de sorte, røde og hvide køer i folden bag ham. I en lind strøm kommer folk ind fra gaden. I hænderne har de små skåle med græs eller tørt brød. De fodrer køerne, klapper dem kort, og forsvinder så ud i den travle storby. En velsignelse rigere efter mødet med det hellige dyr.

»Folk elsker og tilbeder dyrene,« fortæller stedets guru. »Al maden, som køerne får, er donationer. De rige køber det, og de fattige samler græs.«

Vi er i templet Shri Ram Hanuman Vatika, der driver et botilbud for hjemløst kvæg i den østlige del af den indiske hovedstad New Delhi. For tider bor her 60 styks i alle aldre. »En del af dem doneres til os, når folk dør,« fortæller guruen. »Førhen gik køerne og spiste på gaden. Nu kommer de her til os.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • arne tørsleff
  • Mikael Aktor
  • Trond Meiring
Katrine Damm, arne tørsleff, Mikael Aktor og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Så selv dem der fjerner de selvdøde køer, f.eks dem der er døde af sygdom midt på vejene, udsættes for radikalt hindunationalistisk vold fordi de menes at "besudle" et helligt-nationalt symbol? O.o

Endnu engang demonstreres nationalismens idioti: I stedet for at ville værne om historien og kulturen som den er, værner man om en ultra-glorificeret, romantiseret kulturhistorie sat op på en uopnåelig pedestal. Som en forelskelse hvor man er forelsket i sit eget ideal af en kvinde, i stedet for i kvinden som hun reelt er. Og når kvinden ikke lever op til ens latterligt idealiserede, romantiserede forventninger, straffes hun.
Man værner ikke, beskytter ikke, hylder ikke sin kultur, historie, slægt eller religion ved at kæmpe om hvem der kan synge de mest svulstigt glorificerende sange i nationens ære, eller hvem der kan være den hinduste af alle hinduer i hele verden.

Man værner om kultur ved at leve den, ved oprigtig at interessere for historien som den var, og ikke som historie hvis flatterende sider skal forstørres x gange og alt det mindre flatterende slettes for at være "forræderisk". Man må håbe at inderne besinder sig, men det er vist nok desværre nok mest sandsynligt at den næste atomkrig bliver en mellem Indien og Pakistan om Kashmir.

Katrine Damm, Peter Henningsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar