Et liv er forbi: Tore Lindström var eventyrlysten til det sidste

Tore Lindström kunne få det fysisk dårligt, hvis han var væk fra havet i længere tid ad gangen. Det allerbedste var, når han kunne få lov til at dele sin store nysgerrighed og glæde ved havet med andre
Tore Lindström sejlede hele livet. Men turen rundt i Europa med familien i 1979 blev definerende for hans liv.

Tore Lindström sejlede hele livet. Men turen rundt i Europa med familien i 1979 blev definerende for hans liv.

Privatfoto

Moderne Tider
25. maj 2019

Da Martin Lindström var otte år, udformede han en kontrakt til sin far, Tore Lindström. Skrevet med barneskrift, på bagsiden af en hvid konvolut.

»Jeg, Tore Lindström, lover hermed, at jeg vil tage ud at sejle med hele min familie. Mig selv, Mickey, mor og Martin. Vi skal sejle i tre måneder og én dag, rundt i Europa. Og når jeg kommer hjem, vil jeg finde et nyt job.«

I flere uger havde Martin Lindström set, hvordan hans far var kommet hjem til familiens parcelhus i Skive og sat sig tungt ned på en stol i køkkenet. Udkørt og nærmest grå i hovedet. Jobbet som arbejdsmiljøkonsulent ved Bedriftssundhedstjenesten i Herning kedede ham og sled på ham.

Sådan gad Martin Lindström ikke hans far have det. Nu skulle familien tage ud på den sejltur, som han havde hørt sin far og mor tale om så længe. Tore Lindström var enig. Han skrev under og gik i gang med at planlægge.

Tore Gösta Lindström

  • Født 21. november 1935 i Borås i Sverige.
  • Uddannet ingeniør. Arbejdede som skibsingeniør og konsulent, blandt andet hos forskellige tekstilvirksomheder og hos Bedriftssundhedstjenesten i Danmark.
  • Efterlader sig en søn og en kæreste.
  • Død den 5. april 2019 i Skive

Forberedelserne tog et år, og i 1979 stævnede Mrs. L endelig ud – en Maxi 95-sejlbåd opkaldt efter Tore Lindströms kone, Dorit Lindström – med Martin, Dorit, Tore og familiens airdale-terrier Mickey om bord.

Turen endte med at blive definerende både for familien som helhed, men også for dem hver især, husker sønnen Martin. Da Tore Lindström 40 år senere lå på hospice og var ved at dø af kræft, fortalte han Martin, at familiesejlturen stod tilbage som en af de største oplevelser i hans liv.

Livet på formel

Og med god grund. For det at sejle, og den store frihedsfølelse, det gav at være på havet, var et helt centralt omdrejningspunkt i Tore Lindströms liv.

Kærligheden til havet blev grundlagt tidligt. Tore Lindströms far var passioneret bådebygger, ingeniør og sejler. Alle somre i Tore Lindströms barndom blev tilbragt i familiens sommerhus ved den skånske kyst. Her gik de fleste vågne timer med at bade, svømme og sejle.

Barndomshjemmet i Borås talte desuden fire søskende og en mor. Opdragelsen var striks og præget af disciplin. Men der herskede også en kreativ, nysgerrig og legende ånd. Hans far elskede at sysle med sine egne opfindelser og var overbevist om, at der fandtes en matematisk formel for alting. Han gav ofte børnene forskellige opgaver af naturvidenskabelig art, som de skulle løse.

Så da Tore Lindström en dag spurgte, hvordan det egentlig kunne være, at en båd skubbes fremad, når vinden får fat i sejlet, blev han i stedet for et svar bedt om selv at skrive en formel, der kunne forklare fænomenet.

Støvsugerscoretricket

Eventyrlysten og videbegæret var pakket med hjemmefra i skoletasken, da Tore Lindström startede på sømandsskolen i Göteborg. Han uddannede sig samtidigt til ingeniør, og kort tid efter uddannelsen påmønstrede han et stort skib, hvor han fik arbejde som skibsingeniør.

Opholdet på skibet varede næsten fem år og bragte ham rundt til de fleste egne af verden.

Da han kom tilbage, blev han ansat som konsulent hos en tekstilvirksomhed i Odense. Den første tid boede han på et pensionat nede i byen. Dør om dør med en ung, dansk kvinde ved navn Dorit.

Hun lignede en filmstjerne. Langt, smukt hår. Sådan en, som alle kiggede på, når hun trådte ind i et rum. Også Tore Lindström.

Han prøvede at charmere hende med, at de jo kunne deles om hans støvsuger, når nu de var naboer. Han inviterede hende også til at sidde bag på sin knallert, hvis hun altså var frisk på en køretur rundt på Sydfyn. Det var hun, og det blev starten på en årelang forelskelse og et ægteskab, der varede indtil Dorits død i 2012.

Stædighed og blå Bugatti

Da familien kom hjem til Skive efter turen rundt i Europa, overholdt Tore Lindström stadig sin kontrakt – han fik et nyt job og blev arbejdsmiljøkonsulent på Royal Greenlands fiskefabrik i Glyngøre. Her blev han de næste 23 år indtil til sin pensionering.

Pensionisttilværelsen betød ikke, at Tore Lindström sænkede farten. Han programmerede hjemmesider, lærte sig selv at spille harmonika og begyndte at arrangere sejlture rundt i Skive Fjord. Her underholdt han med harmonikaspil, sømandshistorier og svenske viser sammen med to kammerater.

Kort tid efter Dorits død i 2012 mødte Tore Lindström sin kommende kæreste Birgit. De begyndte at skrive sammen online, og det gik hurtigt op for dem, at de var et godt par.

Det var også Birgit, der var hos ham i de sidste år, hvor en kræftsygdom svækkede ham mere og mere. Til hans egen store irritation. Han ville gerne kunne holde sig i gang, sejle rundt, bruge sine hænder.

Til det formål forærede Martin ham en model af den franske sportsvogn Bugatti Chiron i Lego.

Tore Lindström insisterede på at bygge Bugattien selv. Også selv om han knap kunne holde om Legoklodserne. Men bilen skulle stå færdig inden hans død.

Tore Lindströms sidste uger blev tilbragt på hospice. Den 5. april 2019, på en smuk solskinsdag, kunne hans krop ikke mere. Et par timer efter hans død kørte sønnen Martin forbi parcelhuset i Skive for at hente nogle ting. Der så han Bugattien stå skinnende lyseblå og færdigsamlet i entréen.

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her