Interview
Læsetid: 2 min.

Özlem Cekic: »Alle bør læse Flemming Roses ’Hymne til friheden’«

Özlem Cekic er med i juryen, der hver uge under valgkampen hædrer en eller flere politikere med Politikens dialogpris, og hun anbefaler bøger, der burde være på alle skolers pensumlister for at forebygge had og hævn
»Som barn elskede jeg at få en flybillet til andre verdener gennem bøger,« fortæller Özlem Cekic.

»Som barn elskede jeg at få en flybillet til andre verdener gennem bøger,« fortæller Özlem Cekic.

Asger Ladefoged

Moderne Tider
18. maj 2019

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Hymne til friheden af Flemming Rose er en bog, som udkom på 10-året for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne. Bogen har givet mig et exceptionelt indblik i, hvorfor vi aldrig må gå på kompromis med vores frihedsrettigheder. Især i en tid, hvor den politiske og religiøse ekstremisme presser vores demokrati, giver Rose gode argumenter for, hvorfor vi skal turde at stå imod truslen udefra uden at svække vores demokrati indefra med forbud og censur.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»For mange år siden læste jeg Da Gud Tog Bussen, som er Martin Luther Kings personlige beretning om de 382 dage, hvor titusinder nægtede at køre med bus i protest mod raceadskillelse. Jeg vil ikke hade af Izzeldin Abuelaish er en Gaza-læges rejse mod frihed, selvom hans tre døtre bliver dræbt af det israelske regime. Til trods for hans daglige oplevelser med chikane ved grænsevagterne, når han skal på arbejde i et israelsk hospital, nægter han at hade og generalisere jøderne.

Begge bøger har været en kæmpe inspiration for mig, der tror på, at man når længst ved dialogens vej frem for at bruge vold. Begge bøger burde være fast pensum på samtlige skoler i Danmark mod had og hævn.«

– Hvad er den værste bog du har læst?

»Glaspigen som er skrevet af Karin Dyhr. Den handler om pigen Ida, der skærer i sig selv og er selvdestruktiv. Under en af sine indlæggelser møder hun afdelingssygeplejersken Kim, som sætter sig for at finde ud af, hvor hendes smerte kommer fra. Bogen er en smertefuld indsigt i, hvad seksuelt misbrug gør ved mennesker. Idas stemme sad i mig i flere måneder efterfølgende.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser bedst om natten. Det er en vane, jeg har fra min barndom. Jeg kommer fra et arbejderhjem, der var fattig på bøger. Derfor voksede jeg op på det lokale bibliotek på Vesterbro. Bøgerne lånte jeg med hjem og læste dem, når jeg lå i sengen efter alle pligterne var overstået. Jeg elskede at få en flybillet til andre verdener med bøgerne.«

– Hvornår læser du?

»Jeg har ikke tid til at læse i hverdagen, men læser under rejser og bedst på ferier. Hver gang, jeg flyver, og det gør jeg en del i øjeblikket, så læser jeg halvdelen af bogen tur og resten retur. På ferier læser jeg mindst fire-fem bøger.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her